Ook nu geldt: blije ouders, blije kinderen. Hoe doe je dat tijdens de lockdown als jong gezin dat op het tandvlees loopt met een hele trits aan taken en verantwoordelijkheden? Met deze tips voor je planning, vrije tijd, werk en positivisme maak je het jezelf en je gezin makkelijker. Je krijgt meer energie en een positievere mindset. En onthoud: deze situatie is eindig, houd vol!
In dit artikel help ik je op weg met enkele tips op het gebied van vrije tijd, werk, dagelijkse planning en positivisme. Geen tijd om te lezen? Bekijk de infographic.
Dagelijkse planning in lockdown
Stem goed af met je partner/ omgeving wie wanneer verantwoordelijk is. Plan realistisch. Er ligt nu eenmaal veel op je bord, als je dan ook 1001 dingen strak plant, is dat gedoemd te mislukken en zit je met een rotgevoel. Om dat te voorkomen plan je ruim.
Moeilijk? Doe dan eens alsof je de dag voor een ander plant. Wedden dat je dan een dag krijgt zoals je die zou willen in plaats van een to-do-list met ruimte voor vrije tijd? Verlies je doelen niet uit het oog en plan ook daar bewust tijd voor.
Vrije tijd en energie
Besteed die geplande vrije tijd om voor jezelf te zorgen. Maak een wandeling tijdens de lunch, zorg voor een vast moment in je dagelijkse planning. Misschien kun je het zelfs zo organiseren dat je samen met je partner een wandeling kunt maken. Belangrijk is dat je regelmatig uit je hoofd gaat door naar buiten te gaan, op te ruimen, een spelletje te doen, etc. Kern is dat je, zeker in je vrije tijd, iets doet waar je energie van krijgt.
Grenzen
Zorg voor duidelijke scheidslijnen tussen werk en vrije tijd. Werk je aan de keukentafel, ruim dan aan het einde van de dag alle werk gerelateerde spullen op zodat je daar niet meer aan herinnerd wordt. Maak hiervoor gebruik van een krat of doos. Andere manieren zijn het maken van een ommetje voor de overgang van werk naar vrije tijd, je omkleden alsof je naar het werk gaat, sporten, of een andere activiteit die jou helpt om de overgang soepel te laten verlopen. Zulke activiteiten leveren, hoe kort ook, ook weer energie op.
Werk
Als je tussendoor ontspant, kun je je werk veel beter doen. Neem een lange lunchpauze en ga lekker naar buiten om te wandelen of te sporten, gewoon, op je werkplek: oefeningen van Arie Boomsma. Sommige afspraken kunnen ook telefonisch in plaats van online. Grijp dat moment aan om even een blokje om te gaan, ook tijdens de lockdown kunnen we even naar buiten. Laat eventueel, om ruimte te maken, eenvoudige klussen liggen, voor tussendoor of ‘s avonds en haal overdag een frisse neus.
Niet storen
Ben je net in een meeting, komt zoon- of dochterlief vragen waar die ene lievelingsbroek ligt, of het al tijd is voor een tussendoortje of wat er vanavond op het menu staat. Nu kun je natuurlijk druk gebarend en armen zwaaiend duidelijk maken dat je niet gestoord wenst te worden, gelukkig kan dat ook anders. Gebruik een duidelijk, visueel item om te laten zien dat je even niet aanspreekbaar bent. Ik gebruik zelf een fietsachterlicht. Wanneer die brandt, kan ik niet worden gestoord en andersom.
Opgeruimd
Een opgeruimde werkplek draagt bij aan een goede concentratie. Bovendien ben je weinig tijd kwijt aan het vinden van spullen. Zorg dat de dingen die je veel gebruikt binnen handbereik staan, andere dingen plaats je verder weg.
Daarnaast dien je ook thuis te zorgen voor een zo goed mogelijk ingestelde werkplek. Wellicht stelt je werkgever middelen beschikbaar. Bekijk voor wat je kunt doen de factsheet van TNO.
Positivisme
Richt je aandacht op de dingen die goed gaan en sta daar ook bewust bij stil. Doe dit bijvoorbeeld tijdens het eten en vraag iedereen naar een leuke ervaring van die dag. Complimenteer elkaar over de dingen die goed gaan. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig stoom af kunt blazen, bijvoorbeeld bij collega’s door regelmatig een online of telefonisch koffiemoment met elkaar te plannen. Doe dit ook privé door geregeld te bellen met een vriend of familielid.
Vooruitkijken naar na de lockdown = voorpret
Maak plannen, individueel en als gezin om naartoe te leven en naar uit te kijken. Volg online een cursus (laat je inspireren: https://soofos.nl/online-cursussen/), of bezoek een lezing, en zet geld opzij voor een (grote) toekomstige aanschaf. Misschien kom je erachter door het vele thuis zijn dat de keuken of een (nieuwe) werkkamer een goede investering waard zijn. Of spaar voor een belevenis zoals een groot feest of uitgebreid diner wanneer dat weer kan en geniet van de voorpret.
Morgen weer een dag!
Heb je niet alles kunnen doen vandaag? Geen zorgen, morgen weer een dag! Als je maar tijd neemt voor leuke dingen. Juist nu die tijd vanwege de lockdown onder druk staat. Zo laad je op en daar heeft iedereen profijt van. Je werkgever, je gezin en niet op de laatste plaats jijzelf.
Neem contact met me op voor hulp bij het toepassen van mijn tips, nu en na de lockdown.
Meer tips
Meer voor de vrije tijd
Kijk eens op Kidsproof.nl, voor activiteiten binnen en voor buiten. Neem daarnaast eens een kijkje op becreativenow.nl. Niet alleen voor tips voor de vrije tijd maar ook voor gastlessen van BN’ers kun je daar terecht.
Meer over het bepalen van doelen
Lees dit artikel van mij om erachter te komen wat jouw keien zijn, wat jij belangrijk vindt en deze over hoe je je doelen bepaalt.
Meer over dagelijkse structuur en planning
Wil je meer tips over hoe je structuur brengt in je dagelijks leven, lees dan over hoe een weekschema je helpt, hoe je een weekmenu kunt samenstellen of bekijk de tips voor meer grip op je huishouden en tijd.
Meer over opruimen
Voor tips voor het opruimen met kinderen of bekijk mijn favoriete methode voor het opruimen.