Grip, rust en ruimte: 3 redenen & 4 tips voor structuur

Leestijd: 2 minuten

Grip, rust en ruimte zijn de dingen die structuur je brengen – ook in je dagelijkse leven met je gezin. Hoe fijn is dat: energiek en al keuvelend brengen jullie je kinderen voorzien van rugzakken en lunchpakketjes op de fiets naar school. Ontspannen omdat je weet dat je op tijd bent, je sleutels op zak hebt en je telefoon is opgeladen. Een droom? Nee hoor, pas de volgende 4 tips toe voor het gewenste effect.

1. Structuur: spullen een vaste plek

Jas aan de kapstok, schoenen eronder en je sleutels…. Op het nachtkastje? Het hebben van een vaste, logische plek voor spullen scheelt tijd. Je bent geen tijd kwijt aan het zoeken naar spullen. Of wat dacht je van facturen die onbetaald rondslingeren? Bedenk een systeem voor de administratie, de vuile was en het strijkgoed. Je huis blijft opgeruimd en als je dan even een moment hebt, kun je echt even genieten van de rust en het overzicht die dat oplevert.

2. Ruimte: stop de verzameling

Verzamel je dingen ‘waar je nog iets mee wil’? Zoals schroeven, lapjes, kledingstukken die gerepareerd moeten worden etc.? Ook deze spullen verdienen een vaste plek. Tegelijkertijd; ga je die kleding binnenkort echt repareren of die boomhut bouwen? Wees eerlijk en doe die spullen weg die eigenlijk alleen maar stof liggen te vangen. Wedden dat dat oplucht?

3. Grip: plan vaste momenten

Naast dat spullen een vaste plek hebben, adviseer ik je ook vaste momenten iStructuur door vaste momentenn de week te reserveren voor het doen van het huishouden. Mijn huishoudschema kan helpen om alle taken op een rij te zetten. Maak vervolgens op zondag het weekmenu, doe op maandag de boodschappen, maak op zaterdag de badkamer schoon, etc.

4. Rust: iedereen doet mee

Wanneer iedereen in het gezin spullen op de goede plek opruimt en zijn of haar taak doet, vermindert dat stress. Bovendien zorgt het ervoor dat een onverwachte gebeurtenis – iemand doet een beroep op jou of een ander gezinslid, de leerkracht wacht op de uitslag van een coronatest, een zakelijke spoedafspraak – minder impact heeft.

Wil je graag aan de slag met het ontwikkelen van een systeem dat bij jou en je gezin past? Neem contact met me op. Dan kijken we ook samen naar je beschikbare tijd en hoe je die wil besteden.

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Ruimte, Tijd.