Opruimen met kinderen leuk? Met deze aanpak wel!

Leestijd: 2 minuten

Sinterklaas is net geweest en de Kerstman is al onderweg. Een groot feest en de kinderen spelen lekker met de nieuwe Lego, potloden, auto’s, spelletjes, blokken, poppen etc. Zie jij op tegen het opruimen? Zo maak je het leuk(er) en gezellig(er)!

Opruimen met kinderen leuk en gezellig

Door samen op te ruimen spendeer je samen tijd en dat geeft ruimte bij te Opruimen met kinderen is leuk!kletsen. Ook leer je hiermee je kind(eren) dat het erbij hoort en wordt het normaal. Jong geleerd=oud gedaan. Des te meer reden om deze aanpak te volgen.

Race

Maak er een race tegen de klok van. Zet bijvoorbeeld een timer en kijk wie het meeste voor elkaar heeft gekregen. Jijzelf of de kinderen?

Opruimen op de muziek

Muziek geeft energie, maak daar gebruik van ! Zet jullie favoriete muziek op en kijk of het lukt binnen de duur van een liedje alles op te ruimen. Of zing samen opruimliedjes. Ken je er geen? Maak er samen een of gebruik een van deze bestaande opruimliedjes.

Makkelijk opbergen

Maak het opruimen ook makkelijk. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van opbergbakken voor de verschillende soorten speelgoed; een bak voor de verkleedkleren, voor het Lego en de knutselspullen. Zo raken jullie (bijna) niets meer kwijt.

Meer samen doen in het huishouden

Betrek kinderen ook bij andere aspecten van het huishouden. Dat maakt het een stuk gezelliger! Hier geef ik alvast wat ideeën waarbij kinderen kunnen helpen. De vraag is eigenlijk eerder, waarbij eigenlijk niet?!

Koken met kinderen

Veel kinderen vinden het leuk om te koken. Kleine kinderen vanaf ongeveer 2,5/3 jaar kunnen groenten wassen, boter in de pan doen, roeren in het beslag of deeg kneden en balletjes draaien. 

Wat oudere kinderen kunnen ook helpen bij het verzinnen wat er gekookt kan worden en bij het doen van de boodschappen.

Samen de was doen

Doe ook eens samen de was; het uitzoeken, in de wasmachine stoppen, wasmiddel in de machine en laat de kinderen zelf hun gewassen kleding in de kast leggen en in de wasmand doen. 

Schoonmaken

Ook kun je je kind een stofdoek geven en het daarmee lekker aan de gang laten gaan. Iets oudere kinderen geef je een emmertje met water en een schoonmaakdoek en daar ga je samen mee aan de slag.

Chef sokken

Bij iets oudere kids helpt het om ze ergens de baas van te maken – bijvoorbeeld chef sokken of tafel dekken. Geef daar iets bij waaraan te zien is welke rol ze hebben. Bijvoorbeeld een sokkenstaf of een hoge hoed. 

Voor al deze punten en andere klusjes waarbij je kinderen helpen geldt; verwacht geen perfectie. Maar ook: Jong geleerd = oud gedaan en het maakt het opruimen en schoonmaken in ieder geval een stuk gezelliger!

Tenslotte; met deze 7 tijdbesparende tips heb je ook nog eens meer tijd voor de echt leuke dingen.

Kijk ook op mijn Pinterest voor ideeën.

Wil je weten hoe je het samen opruimen en huishouden doen inbedt in je dagelijks leven? Neem contact met me op voor een gratis (online) intake!

Geplaatst in Kinderen, Opruimen, Spullen.