Kerstvakantie-lockdown: 5 tips werk en thuis

Leestijd: 3 minuten

Voor de kinderen is de kerstvakantie door de lockdown eerder begonnen. Dat betekent minder tijd voor werk en meer tijd (nemen) voor leuke dingen! Hoe en wat je thuis kunt doen, daarvoor geef ik je in dit artikel 5 tips.

Balans werk en thuis

Uit een eerste analyse van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) begin mei 2020 blijkt dat de toename van thuiswerken tijdens de eerste lockdown zorgde voor een verdere vervaging tussen werk en privé (SCP, 2020). Je bent bijvoorbeeld overdag meer bezig met het huishouden en de kinderen waardoor je vaker ’s avonds en in het weekend werkt.

Deze disbalans tussen werk en privé kan ervoor zorgen dat je prikkelbaarder wordt. Met een ontspannen kerstvakantie doorbreek je dit patroon. Zorg er dan ook voor dat je echt los komt. Daarvoor heb ik de volgende 2 tips.

1. Beschikbaarheid tijdens kerstvakantie

Betrek het gehele gezin bij het afstemmen van een goed moment van de dag waarop je tijdens de kerstvakantie beschikbaar bent voor je collega’s. Communiceer dit vervolgens duidelijk naar je collega’s en werkgever. Door dit op een vast moment van de dag te plannen, ontstaat er ook thuis structuur. Hierdoor weten ook de kinderen waar ze aan toe zijn en weten ze dat er zo weer tijd is voor leuke dingen wanneer je even aan het werk bent.

Zo komt iedereen aan zijn of haar taken maar ook – en waarschijnlijk belangrijker – ontspanning toe. Vergeet niet je ‘Niet-storen’-functie in te schakelen (Android, voor Apple: klik hier)

Ben je vrij? Neem dan tijd voor jezelf. Sport, lees de krant, of iets anders. Belangrijk is dat het veelal op een vast moment van de dag plaatsvindt.

2. Verlaag je (werk)tempo

Probeer deze vakantie het tempo laag te houden, daarmee bedoel ik naast het betaalde werk ook de huishoudelijke klussen. Doe ze samen met de kinderen en neem er de tijd voor. Dus kook samen, vouw samen de was op en ruim samen af met het hele gezin. Door het bijvoorbeeld zingend en dansend te doen, wordt het nog gezelliger.

Leuke dingen doenBakken met kinderen tijdens kerst-lockdown

Zo, dan is er nu tijd voor ontspanning en leuke dingen. Vergeet niet gezelligheid naar binnen te brengen, daar waar deze periode voor bedoeld is. Ter inspiratie heb ik de volgende ideeën voor je op en rij gezet.

3. Activiteiten thuis

Ga bijvoorbeeld kerstballen of kerstkransen knutselen met de kinderen, bak een taart en breng die (of liever, een stukje) langs bij de buren, lees samen een boek of doe een spelletje. Vraag de kinderen wie ze een kaart willen sturen en maak/ schrijf deze en doe het samen op de bus.

Geef helemaal uitgedost in stijl een uitvoering van je favoriete liedje. Of doe allemaal je mooiste (geknutselde of gekochte) kerstmuts op en kijk een van deze kerstfilms.

4. Activiteiten thuis ‘uit’

Je kunt ook online een museum bezoeken. In het Mauritshuis in Den Haag bijvoorbeeld kun je online rondlopen. Ook hebben zij diverse activiteiten ontwikkeld voor verschillende leeftijden die je vanuit huis kunt doen. De activiteiten voor en met kinderen vind je op hun website .

Kijk op Kidsproof.nl voor meer tips voor activiteiten binnenshuis die je met kinderen kunt doen.

5. Naar buiten

De dagen worden bijna weer langer. Fijn, want we weten allemaal: daglicht doet wonderen. Haal regelmatig  – ook na de kerstvakantie – een frisse neus. Zo zou het helpen om te ontspannen, het stimuleert het creatief denken en zou het je immuunsysteem verbeteren (lees meer). Maak het even naar buitengaan, al is het een rondje fietsen of lopen, of even naar de speeltuin, onderdeel van je dagelijkse structuur, net zoals je bereikbaarheid voor werk.

Wat je ook doet, vergeet niet samen op te ruimen.

Een opgeruimd 2021 van Professional Organizer ViaRosa

Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau (2020). Eerste doordenking maatschappelijke gevolgen coronamaatregelen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau. (https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2020/05/07/maatschappelijke-gevolgen-coronamaatregelen)

Geplaatst in Kinderen, Ruimte, Tijd, Werk.