Structuur in je gezin door een weekmenu

Leestijd: 2 minuten

Meer dan ooit is het hebben van een structuur voor je gezin van belang. Het biedt namelijk houvast en iets om op terug te vallen wanneer alles op zijn kop staat. Bij mij thuis vormt het weekmenu een belangrijke pilaar in de structuur van het huishouden.

Tijdbesparing door structuur

Ik heb gemerkt dat het hebben van een weekmenu een hoop tijd scheelt; bijvoorbeeld in het doen van boodschappen en het dagelijkse denkwerk in antwoord op de vraag: ‘wat eten we vandaag?’. Maar ook als een dag anders gaat dan gedacht, kun je hierop terugvallen. Bijvoorbeeld wanneer de kooktaak bij een ander komt te liggen. Die ziet in een oogopslag wat de bedoeling is.

Weekmenu

In ons huishouden hebben we nog 3 vakken toegevoegd. Naast het weekmenu houden we hierop een boodschappenlijstje bij, staat er wat we in de vriezer hebben, voor het geval er te weinig tijd is om te koken, en hebben de kinderen een eigen vak. Daar mogen ze tekenen en kunnen ze hun ideeën voor het eten al schrijvend of tekenend kwijt.

Andere voordelen weekmenu

Naast dat dit systeem ons tijd scheelt, zijn we ook gevarieerder gaan eten. Nog een bijkomend voordeel is, doordat iedereen inbreng kan hebben op wat we eten, we minder vaak horen dat dingen niet gelust worden of ‘alweer pasta?!’.

Zelf aan de slag met een weekmenu? Kijk voor ideeën voor het opzetten ervan ook eens op mijn Pinterest. Voor inspiratie voor de invulling van het weekmenu kun je kijken op mijn Facebook-pagina.

Meer tips voor het maken van een dagindeling lees je in mijn artikel Nieuwe maand, nieuwe gezinsplanning

Geplaatst in Gezin, Ruimte, Tijd.