Nieuwe maand – nieuwe gezinsplanning

Leestijd: 2 minuten

De maand mei, ook wel bekend als bloeimaand, is vandaag begonnen. Voor de meeste jonge gezinnen een maand van verandering; de kinderopvang en de scholen gaan weer open. Dit heeft grote invloed op het dagelijkse leven waardoor we onze structuur en gezinsplanning aan moeten passen. Hoe? Met deze handvatten help ik je op weg.

Vooruitzicht

De een geniet volop van de vele tijd samen met de kinderen, de ander staat te popelen tot de deuren van de scholen en de opvang weer opengaan. Hoe je er ook in staat, dat deze versoepeling van de coronamaatregelen invloed heeft op je dagelijkse leven als jong gezin, staat buiten kijf. Dit brengt een nieuwe regelmaat en structuur met zich mee.

Oude structuur naar de prullenbak

Dit betekent NIET dat jouw zorgvuldig gemaakte gezinsplanning van de afgelopen weken de prullenbak in kan. Kijk wel naar wat werkte en wat niet, en of je je tijd besteedt aan dat wat jij belangrijk vindt. Ook is het zinvol te bedenken of dat wat je doet bijdraagt aan je doelen op langere termijn. Zo verlies je jezelf niet in de ratrace van de dag en heb je aan het einde van de dag je tijd zinvol besteedt.

Tijd voor belangrijke dingen

In de artikelen ‘Wat zijn jouw keien deel 1’ en ‘Wat zijn jouw keien deel 2’ help ik je prioriteiten te stellen. Gebruik dit ook bij het ontwikkelen van een nieuwe structuur en gezinsplanning, zorg dat je tijd inruimt voor de dingen die jij belangrijk vindt. Wellicht ontstaat er door de openstelling van basisscholen en opvang meer ruimte voor het oppakken van een (online) cursus, het ontwikkelen van een nieuwe dienst of voor je hobby kantklossen. Pak die ruimte!

Samen plannen

Maak samen met je gezin een weekplanning voor school, werk, sport en De maand mei in mijn bullet journal.huishoudelijke activiteiten. Doe dit samen zodat iedereen zich erin herkent en het een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt. Plan ruim, dingen duren vaak langer dan je denkt en plan ook bewust tijd voor niets doen. Zo blijft er ruimte voor spontane ideeën en acties.

Tips en vragen

Lees ook mijn artikel over het aanbrengen van een nieuwe structuur samen met je gezin.
Tips of vragen? Ik help je graag! Weten hoe ik het doe? Neem contact met me op, ik reageer altijd binnen twee dagen.

Geplaatst in Gezin, Kinderen, Ruimte, Thuistaakverdeling, Tijd.