Wat zijn jouw keien? Deel 2

Leestijd: 2 minuten

Naar aanleiding van het artikel Wat zijn jouw keien?  heb je nagedacht over wat voor jou echt belangrijk is. Nu is het tijd voor de volgende stap: inzicht krijgen in wat je doet aan de hand van de zes horizonnen.

De zes horizonnen (0 tot en met 5) uit de Getting Things Done-methode van David Allen gaat ervan uit dat hoe meer afstand je neemt, hoe beter je kunt bepalen wat belangrijk voor je is. En dus of dat wat je doet bijdraagt aan je eigen doelen.

Doe jij wat je wilt doen? Schrijf aan de hand van de onderstaande horizonnen op wat je te doen hebt, welke verantwoordelijkheden je hebt en wat je wilt bereiken. Wanneer je dat hebt gedaan, weet je wat je belangrijk vindt en waar je je tijd aan besteedt. Komt dat overeen?

Wat zijn jouw keien?

Grondniveau 0
Alles wat je te doen hebt, dus e-mailberichten sturen/beantwoorden, telefoontjes, boodschappen, en alle andere dagelijkse bezigheden.

Horizon 1
Dit is een inventarisatie van je projecten, niet alleen op werk maar ook je hobby’s, het uitmesten van een kast, het organiseren van een (virtuele) familiebijeenkomst, enzovoorts.

Horizon 2
Hier draait het om je rollen en verantwoordelijkheden. In je werk maar ook als ouder, partner, coach van de voetbalclub, mantelzorger, etc.

Horizon 3
Je derde horizon gaat over wat je binnen 1 à 2 jaar wil bereiken. Deze doelen leveren waarschijnlijk nieuwe acties (0) en projecten (1) op.

Horizon 4
Bedenk waar je over 5 jaar wilt staan op het gebied van je werk, financieel, familie, gezondheid, sociaal, etc. Wat moet je nu doen om te komen waar je wil?

Horizon 5
Hier gaat het over de reden van je bestaan, jouw waarden en ultieme bedoeling. Leef je daarnaar? Wat ga je doen om er (meer) naar te leven?

En? Besteed jij je tijd aan de belangrijke dingen en je eigen doelen – jouw keien? In het artikel Fitte horizon – hoe ik het doe vertel ik over de inzichten die het mij heeft opgeleverd en wat ik daarmee heb gedaan.

Vind je het lastig te bepalen wat jouw keien zijn of waar je over een paar jaar wil staan? Neem hiervoor of met andere vragen contact met me op. Ik reageer altijd binnen twee dagen.

Meer lezen:

Geplaatst in Tijd.