Corona en nieuwe structuur voor je gezin

Leestijd: 3 minuten

Deze coronaperiode vraagt veel van ons allemaal en dus ook van gezinnen. Want de kinderen kunnen niet naar de opvang en/of school en ouders werken thuis. Het huishouden draait door, sterker nog, die draait op volle toeren! Dit samen schreeuwt om een nieuw ritme in en een nieuwe structuur van je huishouden. Hoe organiseer je dat? Met deze 5 tips help ik je op weg.

1. Wissel elkaar af
Zorg ervoor dat je, als je kan, elkaar afwisselt in het werken. Bijvoorbeeld dat de een ’s ochtends werkt en de ander ’s middags of hele dagen om-en-om. Dit is de basis in jullie structuur en daar profiteert het hele gezin van. Die duidelijke structuur is extra belangrijk wanneer we weer het normale leven oppakken.

2. Lijstjes maken
Maak samen een paar lijstjes van dingen waarvan jullie denken dat die gedaan moeten worden; dagelijks en de klussen in huis die tot nu toe zijn blijven liggen. Voeg daaraan een lijst met ideeën toe van leuke dingen die je met de kinderen kan doen, bekijk bijvoorbeeld deze ideeën voor omdenkuitjes, dingen die je thuis kunt doen en die je buiten kunt doen met kinderen van Kidsproof. Vraag je kinderen of die wensen hebben (en ja TV-kijken is ook een optie. Pedagoog Krista Okma geeft aan dat we in deze tijden de teugels best wat mogen laten vieren.)
Daarnaast zijn er vele acties bedoeld om zorgpersoneel en ouderen te steunen. Bijvoorbeeld de T-shirt actie #mijnhartvoordezorg of stuur kaarten of tekeningen van de kinderen naar mensen in verzorgingshuizen nu zijn geen bezoek meer mogen ontvangen.

Lijstje maken in tijden van corona

3. Ambitieus
De lijstjes die je hebt gemaakt zijn bedoeld ter inspiratie, niet als to-dolijst. Plan niet te veel, probeer onderling af te stemmen wat die dag nodig is en betrek je kinderen bij het maken van de planning. We zijn – ook in deze tijden – geneigd te optimistisch te plannen. Vergeet ook niet dat er ruimte moet zijn voor ontspanning; spelletjes doen, sporten of gewoon een beetje lummelen. Wees eerlijk, voor iedereen is deze situatie erg onwennig, gun jezelf en je gezin dan ook de tijd om hierin zijn/haar draai te vinden.

4. Huishouden
Betrek de kinderen bij het huishouden. Veel kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om te koken. Kleine kinderen vanaf ongeveer 2,5/3 jaar kunnen groenten wassen, boter in de pan doen, roeren in het beslag of deeg kneden en balletjes draaien. Doe eens samen de was; het uitzoeken, in de wasmachine stoppen, wasmiddel in de machine en laat de kinderen zelf hun kleding in de kast leggen. Ook kun je je kind een stofdoek geven en de planten water laten geven, geef ze een emmertje met water en een schoonmaakdoek en ga samen aan de slag. Bij iets oudere kinderen helpt het om ze ergens de baas van te maken – bijvoorbeeld chef sokken of tafel dekken. Voor al deze punten geldt; verwacht geen perfectie. Maar ook: Jong geleerd = oud gedaan.

5. Opruimen
In de week van 23 t/m 27 maart is het Nationale Opruimweek. Veel van mijn collega’s organiseren gratis online opruimchallenges: https://nbpo.nl/nieuws/activiteiten/. Je krijgt elke dag een opdracht wat je gemotiveerd houdt en aan het einde van de week heb je een opgeruimder huis.

Ben je op zoek naar tips specifiek voor jouw situatie? Neem vrijblijvend contact met me op.

Geplaatst in Gezin, Ruimte, Thuistaakverdeling.