Gebrek aan tijd en/ of ruimte? Goed dat je mij hebt gevonden! Als opruimcoach en professional organizer in regio Haaglanden, help ik je je huishouden te organiseren, bij het opruimen en/ of het ordenen van je administratie zodat jij je kunt focussen op wat belangrijk is. Hoe? Dat leg ik je hier uit.
Meteen weten welke pakketten ik aanbied en wat mijn inzet kost? Kijk op de pagina All-in pakketten.
Hoe het werkt
Het traject met mij naar grip op tijd en spullen kent een persoonlijke aanpak en bestaat uit de volgende 5 stappen.
Hieronder licht ik de stappen aan je toe.
Hieronder tref je een overzicht van de stappen die we doorlopen in het organiseren van spullen, tijd en/ of huishouden. Elk traject met mij als jouw opruimcoach kent een persoonlijke aanpak. Onze samenwerking is een proces en bestaat grofweg uit de volgende stappen.
1. Jouw vraag
Je komt tijd of ruimte tekort, je bent het overzicht kwijt en/ of de balans tussen werk en privé en thuistaken is kwijt. Goed organiseren is de oplossing. Ik help je door structuur aan te brengen.
2. Gratis intake
Tijdens ons eerste contact maken we een afspraak om met elkaar kennis te maken. Dit gesprek duurt ongeveer 1 uur en kost je niets. Samen bespreken we je doelen en je wensen. Ook ontdekken we zo of er een klik is, belangrijk voor onze komende samenwerking.
3. Plannen
Is de klik er? Dan maak ik op basis van je wensen en doelen een plan van aanpak. Ik maak daarbij ook een inschatting van het aantal benodigde sessies. Na jouw akkoord gaan maken we een afspraak voor onze eerste opruimsessie.
4. Doen
Een sessie waarin we bij jou thuis aan de slag gaan duurt meestal drie uur. Aan het einde bespreken we wat we gedaan hebben, waar je zelf mee aan de slag kunt tot onze (eventuele) volgende werksessie en wat we de volgende keer gaan doen. Zijn we bij jou thuis aan het werk geweest, dan voer ik de spullen waar je afstand van wilt doen direct zo duurzaam mogelijk voor je af met mijn elektrische bakfiets.
5. Resultaat
Tijdens onze sessies hebben we opgeruimd, structuur aangebracht en systemen ontwikkeld voor grip op je tijd en spullen, een goede werk privé-balans, etc. zodat je ook na ons afscheid het overzicht houdt.
Na verloop van tijd hebben we contact om te bespreken hoe het gaat en of je nog tips kunt gebruiken. Uiteraard kun je in de tussentijd ook met vragen bij me terecht.
Ik beschik over tal van methoden om jouw doel te bereiken. Hier heb ik paar van mijn favorieten bij elkaar gezet. Wat we inzetten, is afhankelijk van jouw doelen en behoeften.
Ruimte/ spullen
Wil je ontspullen? Wil je een kast, kamer, of een andere ruimte reorganiseren, bijvoorbeeld door een verandering in je gezinssituatie of verhuizing? Of ben je op zoek naar manieren om herinneringen te organiseren?
Voor verschillende vragen ken ik verschillende methoden, ook voor jouw doelen, wensen en behoeften kies ik een methode die bij je past. Hieronder tref je een inkijkje in mijn keuken voor het organiseren van spullen in de vorm van drie methoden.
Opruimen in 5 stappen
Julie Morgenstern heeft een 5-stappenplan ontwikkeld voor opruimen dat je kunt toepassen op bijna elke ruimte in huis. Het is overzichtelijk, praktisch en je hebt direct resultaat. Lees meer
KonMari-methode
Grote kans dat je weleens hebt gehoord van of over opruimgoeroe Marie Kondo. Haar KonMari-methode bestaat uit twee stappen, opruimen (1) en weggooien (2).
Bij het bepalen of je iets houdt of niet, staat de vraag ‘does it spark joy’ (word je er blij van) centraal. Lees meer over de KonMari-methode op de website van Marie Kondo of bekijk haar boek.
20/ 20
Iedereen heeft wel ongebruikte spullen die misschien nog weleens van pas kunnen komen. Om hierin een keuze te kunnen maken in wat je houdt en wegdoet, hebben de The minimalists iets bedacht, namelijk de 20/20-regel. Dat wil zeggen dat je de ‘komt-misschien-nog-van-pas-spullen’ die je binnen 20 minuten voor € 20,- of minder kunt halen, wegdoet.
Tijd
Wil je meer grip op je tijd? Ben je op zoek naar meer balans in de verdeling van thuistaken en tussen werk en privé? Om dit te bereiken vormt wat jij belangrijk vindt de basis voor het maken van keuzes. Ook is dat het fundament voor de systemen die wij ontwikkelen.
Soms past een praktische oplossing voor de inrichting van je werkplek, het maken van een huishoudschema of dagindeling. Of is het organiseren van tijd voor zelfzorg en het vinden van een uitlaatplek wat jou helpt.
Het effect is dat je meer tijd hebt voor belangrijke en minder tijd besteedt aan onbelangrijke dingen.
Gezin
Het dagelijkse reilen en zeilen van het huishouden en de uitvoering van thuistaken zie ik als verantwoordelijkheid van het hele gezin. Vandaar dat ik hier kort inga op de rol van je partner en kinderen daarbij.
Partner
Door allerlei factoren – verwachtingen, verantwoordelijkheidsgevoel, etc. – besteden vrouwen gemiddeld meer tijd aan thuistaken dan mannen (bekijk het hele onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau). Om te kijken of dit bij jou ook zo is kun je deze test 'Wie doet er meer in het huishouden' van de Volkskrant of 'Check je taakverdeling' van WomenInc doen.
Vaak gaat het om onzichtbaar en zichtbaar werk dat gedaan wordt, dat illustreert deze cartoon van 'Emma' goed. Vandaar dat ik begin met het zichtbaar maken van het onzichtbare werk. Naast de bovenstaande tests, kunnen we hiervoor gebruikmaken van het spel ‘FairPlay’ gebaseerd op boek Schat, wil jij dit even doen? van Eve Rodsky. Dit helpt jou en je partner om op een ontspannen en leuke manier balans te vinden in de thuistaakverdeling.
Kinderen
Vaak gebeurt het nog weinig, het betrekken van kinderen bij thuistaken. En dit is jammer, want kinderen vinden het leuk te helpen; met het opruimen, huishouden en na te denken over hoe dingen beter kunnen, bijvoorbeeld de ochtendroutine. Ze komen vaak met originele ideeën. Door kinderen te betrekken leer je ze al vroeg dat thuistaken erbij horen.
Voor bijna elke leeftijd zijn er wel klusjes te verzinnen die kinderen kunnen doen. Benoem bijvoorbeeld een directeur tafel dekken of speelgoedbaas. Zo worden de thuistaken een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Lees meer over het betrekken van kinderen in mijn artikel Opruimen met kinderen leuk? Met deze aanpak wel!. Of bekijk dit YouTube-filmpje waarin ik 3x3 tips geef voor het opruimen met kinderen.