Lekker opgeruimd nu de lente is begonnen? Wat doe je met de spullen die nu geen plek meer hebben omdat ze kapot zijn of omdat je ze nauwelijks gebruikt? Ik heb voor jou vier duurzame(re) ideeën op een rij gezet.
Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om het milieu minder te belasten. Bijvoorbeeld door minder spullen te kopen en alleen te bewaren wat nodig is.
Ook bij het wegdoen van spullen kan de belasting op het milieu iets zijn om rekening mee te houden. Daarom heb ik wat ideeën voor spullen die je weinig of niet meer gebruikt of stuk zijn op een rij gezet.
1. Spullen die je weinig gebruikt
Misschien heb je spullen die je weinig gebruikt, zoals een boormachine, kleding of de auto. Overweeg deze spullen te delen, met je directe omgeving of via speciale websites. Via Peerby verhuur je van bladblazer tot stoomreiniger en via verschillende platformen zoals SnappCar, ANWB, auto delen, etc.) kun je je auto delen. Dan kun je er ook nog een vergoeding voor vragen.
Voor meer tips voor het delen van spullen kijk je op de website van Milieu Centraal. Ook handig als je zelf eens iets nodig hebt.
2. Spullen die je niet meer gebruikt
Spullen die nog goed zijn kun je geven aan een goed doel, familie, vrienden of kennissen, of breng je naar de kringloopwinkel. Sommige kringloopwinkels hebben zelfs een ophaalservice.
Ook kun je de spullen die je niet meer gebruikt, gratis of voor geld, aanbieden via Marktplaats, op een (online) kleedje op Koningsdag met de kinderen, de vraag- en aanbodpagina van je lokale huis-aan-huisblad of wijkvereniging of relevante Facebookpagina’s.
3. Spullen die stuk zijn repareren of inleveren
Kijk of je spullen die stuk zijn een tweede leven kunt geven door het te repareren. Je kunt als je het leuk vindt zelf een poging wagen, je handige kennis of buur vragen of zoek het Repair Café of de kledingmaker bij jou in de buurt.
Of kijk op inzameldoelen.nl voor een inzamelorganisatie of sociaal ondernemer in de buurt die wat van je oude spullen maakt. Ook kun je bij steeds meer winkels kleding inleveren voor shoptegoed, ook bij grotere ketens zoals de H&M – alle textiel – en Zalando – merkkleding die zo goed als nieuw is.
4. Spullen voor de afvalbak
Ten slotte zijn er altijd spullen die niet meer te repareren zijn en waar je anderen ook niet meer blij mee kunt maken. Kortom, spullen voor de afvalbak. Gebruik de afvalscheidingswijzer om te checken wat in welke bak hoort of breng het naar de milieustraat in jouw gemeente.
Altijd is het belangrijk goed te kijken naar wat het je kost – tijd – en wat het oplevert. Wat vind je echt belangrijk, wat past bij jou en jouw dagelijks leven?
Wil je meer tips of ben je op zoek naar ideeën die meer aansluiten bij jouw wensen? Neem vrijblijvend contact met me op.
Meer
Weet jij wat in welke bak moet? Test je kennis met de afvalquiz.
Waarom opruimen een goed idee is: Je spullen opruimen: 6x daarom!