Spullen optimaal opruimen: 8 tips

Leestijd: 4 minuten

Lente! Krijg jij dan ook de opruimkriebels? Maar vind je het lastig te beginnen met het op orde brengen van je spullen?

De Nationale Opruimweek (22 t/m 26 maart) grijp ik aan om jou te inspireren met 8 opruimtips voor jouw spullen. Begin jouw lente fris en energiek!

1. Motivatie

Wat is jouw persoonlijke drijfveer om op te ruimen? Is het zodat je het huis daarna aan een grondige schoonmaak kan onderwerpen? Wil je je prettig voelen in huis? Verandert er iets in je huishouden? Schrijf op waarom je je spullen wilt opruimen en bewaar deze reden(en) als jouw personal motivator.

2. Checklist

Spullen opruimen checklist maken

Door een checklist te maken van de dingen die je gedaan wilt hebben, bespaar je tijd en houd je focus. Zo zorg je ervoor dat het schoonmaken en het opruimen van je spullen niet door elkaar gaan lopen. Je vergeet niets en door het op te splitsen in verschillende taken, kun je de voorjaarsschoonmaak (-en opruiming) verspreiden over een langere periode.

Dat je staat te dweilen en denkt: ‘oh daar staan nog schoenen, even opruimen’, vervolgens de dweil vergeet en terwijl je de schoenen opruimt de knutselspullen tegenkomt en bedenkt dat je die wilt uitzoeken. – Klant ViaRosa

Kom je tussentijds klussen tegen, voeg die toe aan je lijst en ga verder met waarmee je bezig bent. Voor inspiratie voor het opstellen van jouw persoonlijke checklist, ga je naar het Huishoudschema van ViaRosa. Bewaar je checklist voor de volgende keer dat je aan de slag gaat met de voorjaarsschoonmaak en/ of het opruimen van spullen.

3. Volgorde

Maak van je checklist vervolgens een routekaart. Doe dit door de taken van je checklist in te delen per ruimte. In de keuken kun je denken aan het ontdooien van de vriezer en schoonmaken van de koelkast, het soppen van de keukenkasten en het uitzoeken van je voorraad en bestek.

Of, als je eerst focust op je spullen, start dan bij één ruimte of bepaal van tevoren welke categorie je als eerste aanpakt. Ruim je eerst je boeken, bestek of kleding op?

4. Spullen wegdoen

Misschien is het opruimen voor jou wel aanleiding ook afstand te doen van spullen. Bedenk dan wat belangrijk is voor jou, aan de hand van of je het gebruikt, of je ervan houdt en of je het opnieuw zou kopen.

Misschien maak je je buren, een familielid, vriend of collega veel blijer met dat spelletje, die blouse of snelkookpan. Voor ideeën hoe je spullen die een emotionele waarde hebben lees je mijn artikel Herinneringen organiseren: UIT de oude doos.  

5. Spullen waar je misschien nog wat aan hebt

Iedereen heeft wel ergens een kast, la, bak, schuur met spullen die je niet gebruikt, maar die misschien nog weleens van pas kunnen komen. Voor een eventuele vakantie, een onderhouds- of verbouwingsproject of een andere gelegenheid.

Om ook in dit soort ‘komt-misschien-nog-van-pas-spullen’ (just-in-case items) te kiezen voor wat je houdt en wegdoet, hebben de The minimalists iets bedacht, namelijk de 20/20-regel. 
Dat wil zeggen dat je de komt-misschien-nog-van-pas-spullen’ die je binnen 20 minuten voor € 20,- of minder kunt halen, wegdoet.

6. Spullen opbergen

Nu het lente is, en het kwik hopelijk wat stijgt, kun je de winterkleding opbergen op zolder of in de berging. Dit geldt natuurlijk ook voor andere spullen die je in de lente en de zomer minder gebruikt zoals dekens of voetenzakken voor kinderwagens. En haal die picknickspullen en het buitenspeelgoed maar tevoorschijn!

7. Spullen organiseren

Geef spullen een vaste plek die voor jou en je gezin logisch is. Label dozen/ bakken als je niet kunt zien wat erin zit (winterkleding, zomerkleding, vakantiespullen).

Spullen organiseren=uren verdienen

Ontwikkel een systeem voor het aanbrengen en behouden van structuur. Zo kost het bijhouden en opgeruimd houden van je huis minder tijd. Hiermee bespaar je, naast dat je geen tijd kwijt bent aan zoeken, ook tijd op de (wekelijkse) schoonmaak.

8. Dagelijks tips ontvangen

Daarnaast deel ik tijdens de Nationale Opruimweek dagelijks een opruimtip op Facebook en Pinterest. Je kunt me ook vrijblijvend persoonlijk benaderen voor tips op maat. Hier vind je mijn contactgegevens.

Ook mijn collega’s organiseren tijdens deze week extra activiteiten www.nationaleopruimweek.nl.

 

Meer lezen over spullen opruimen

Over The Minimalists

Redenen om op te ruimen: Spullen opruimen? 6x daarom!

Tips voor een opruimsysteem voor je administratie van RTL Nieuws: Eerste Hulp Bij Opruimen: je administratie ordenen

Voor ideeën voor het duurzaam afstand doen van spullen: Werkwijze ViaRosa: Duurzaamheid.

Geplaatst in Opruimen, Spullen.