Duurzaam opruimen

Leestijd: 3 minuten

Een van mijn uitgangspunten in mijn werk als opruimcoach is ‘duurzaam’. Duurzaam betekent dat iets lang mee gaat. En dan bedoel ik dus niet alleen spullen duurzaam opruimen maar ook dat het werken met mij een langdurige impact heeft op je tijd en je omgeving.

Duurzaam opruimen: mijn persoonlijke missie

Waarom kies ik voor een duurzame benadering in mijn werk als opruimcoach? Het antwoord is eenvoudig: ik wil een betere wereld achterlaten voor onze kinderen. Vandaar dat ik wil bijdragen aan een groenere toekomst, en dat begint bij onze levensstijl. Als opruimcoach heb ik de kans om mensen te helpen bij het verminderen van overconsumptie en het maken van bewuste keuzes.

Hoe duurzaamheid in de praktijk werkt

In mijn dagelijks werk zoek ik voortdurend naar manieren om duurzaamheid in de praktijk te brengen. Een cruciaal onderdeel daarvan is mijn elektrische bakfiets, waarmee ik tot voor de deur bij klanten kom en waarmee ik de spullen waarvan men afstand doe weer meeneem. Die spullen breng ik naar een plek waar het hergebruikt kan worden.

Hoe repareren, delen en scheiden hoort bij duurzaam opruimen

Mark repareertDuurzaam opruimen draait om meer dan alleen het verminderen van spullen. Het gaat ook om het geven van kapotte items een tweede leven, het delen en lenen van spullen in je omgeving -bijvoorbeeld via platforms als Peerby of door afspraken te maken met je buren- en het scheiden van afval. Mijn man, Mark repareert alles wat hij kan, wat niet alleen geld bespaart maar ook geen of minder nieuwe grondstoffen vraagt (=schoner).

Waarom duurzaam opruimen?

Voor velen van ons is duurzaamheid een belangrijk doel geworden. Dit betekent niet alleen recycling en hergebruik, maar ook het verminderen van onze consumptie. Deze twee doelen gaan hand in hand.

Bij duurzaam opruimen draait het om bewustwording. Hoe vaak gebruik je een bepaald item echt? Als het antwoord ‘nauwelijks’ is, is het wellicht beter om er afstand van te doen, het te doneren aan een goed doel of te geven aan iemand die het vaker gebruikt en het te lenen wanneer je het echt nodig hebt. Dit minimaliseert de druk op het milieu en zorgt voor een opgeruimder huis.

Afval scheiden

Afvalscheiding is een andere belangrijke stap in duurzaam opruimen. Helaas kan het soms ingewikkeld zijn. Niet alle spullen kunnen op dezelfde manier worden gerecycled. Glas, papier, plastic – ze hebben allemaal hun eigen bestemming. Het is belangrijk om te begrijpen hoe afval moet worden gescheiden in jouw regio, zodat het op de juiste manier kan worden verwerkt.

En dat is nog knap ingewikkeld! Een kapot glas hoort bijvoorbeeld niet in de glasbak, maar in het restafval, en een drinkpak hoort bij het plastic (PMD), tenzij je in het centrum van Den Haag woont, waar plastic sinds september weer bij het restafval mag. Daar wordt het na het ophalen door de vuilnisdienst gescheiden van het restafval.

Een duurzame toekomst in simpele stappen

Duurzaam opruimen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf. Het bespaart geld, creëert ruimte in je huis en draagt bij aan een groenere toekomst. Door bewuste keuzes te maken bij het kopen, delen, repareren en recyclen van spullen, kunnen we allemaal een verschil maken.

Ik ben voortdurend op zoek naar manieren grip te krijgen op de spullenstroom en het voor jou en mezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Vandaar dat ik binnenkort een nieuw product op de markt breng dat je zal helpen bij jouw streven naar een duurzame en opgeruimde levensstijl. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief als je als eerste op de hoogte wilt zijn!

Meer over duurzaam opruimen

Heb je meer tips nodig of ben je op zoek naar ideeën die beter bij jouw wensen aansluiten? Neem gerust contact met me op. Samen kunnen we een duurzamere en opgeruimde wereld creëren.

Weet jij wat in welke bak moet? Via Milieucentraal test je je kennis  – en kun je checken in welke bak iets moet als je op het punt staat iets weg te doen: afvalscheidingswijzer.

Check ook mijn 4 Duurzame(re) tips voor (on)gebruikte spullen

Geplaatst in Duurzaam, Gezin, Opruimen, Spullen, Tijd.