Heb je je ooit afgevraagd hoeveel sokken je eigenlijk nodig hebt? Is het ‘nooit genoeg’ voor jou, of denk je soms dat je misschien wel te veel hebt?
In het algemeen hebben we allemaal wel eens te maken met een overvloed aan spullen in huis, om verschillende redenen. Misschien hecht je veel waarde aan de knutselwerkjes van je kinderen, ben je bang dat je zonder wc-papier komt te zitten, of kom je erachter dat je dingen dubbel inkoopt simpelweg omdat je niet meer weet wat je al hebt.
Dit zijn situaties die ik als opruimcoach regelmatig tegenkom, en onlangs deed zich weer zo’n vraag voor: hoeveel sokken heb je eigenlijk nodig?
Het sorteren van sokken is nu niet bepaald mijn favoriete klusje, dus ik begrijp maar al te goed dat dit geen eenvoudige taak is. Als je merkt dat je sokkenlade een chaos is geworden, is de verleiding misschien groot om gewoon nieuwe sokken te kopen. Dat lijkt misschien handig op de korte termijn, maar op de langere termijn vergroot je daarmee alleen maar de omvang van de taak om alles uit te zoeken.
Hoe pak je de uitzoekklus aan
Heb je nu eenmaal een hele berg eenzame sokken, ga ze dan eerst sorteren. Doe dat stap voor stap, organiseer eerst op kleur. Heb je dan nog een berg, probeer dan te sorteren op de eigenaar van de sok. Is dat onduidelijk, leg het dan op kinder- en volwassenmaten. Ga zo door totdat je sets van bijpassende sokken hebt gemaakt.
Door de klus zo op te knippen kun je gemakkelijk verspreiden over verschillende momenten. Sorteer de sokken bijvoorbeeld tijdens het kijken van een serie of film of het draaien van je favoriete muziek.
Sokken recyclen
Al die sokken met gaten en de eenzame sokken die overblijven kun je vervolgens in de textielbak doen voor recycling. Of maak van het dragen van twee verschillende sokken geen punt en maak alternatieve setjes – hiermee vraag je bovendien aandacht voor Alzheimer.
Tip: kinderen houden vaak van sorteren, roep dus hun hulp in!
Hoeveel sokken heb je nodig
Jammer genoeg is er geen simpele stelregel voor wat genoeg is, dat is voor iedereen anders. Voor alles geldt dat het je kan helpen te bedenken dat je in 80% van de tijd slechts 20% van je spullen gebruikt. Verder zijn er factoren zoals hoe vaak je wast en het type sokken dat je draagt, zoals dagelijkse sokken, sportsokken, en seizoensgebonden sokken.
Bijvoorbeeld, persoonlijk draag ik het liefst geen sokken in de zomer, dus kom ik waarschijnlijk weg met slechts 2 paar. Maar zodra het koeler wordt, draag ik dagelijks sokken. Na enige overweging heb ik mijn eigen sokkenverzameling beperkt tot 10 paar, met nog 3 paar wintersokken en 4 paar enkelsokken.
Kwaliteit
Goedkopere sokken hebben de neiging om sneller te slijten. Kwalitatief betere sokken gaan veel langer mee, wat betekent dat je minder vaak nieuwe sokken hoeft te kopen en je minder afval genereert.
Dus hoewel hoogwaardige sokken bij aankoop duurder kunnen zijn, kunnen ze op de lange termijn kostenbesparend zijn. Je hoeft minder vaak nieuwe sokken te kopen, wat de druk op het milieu verkleint, en ze bieden vaak meer waar voor je geld in termen van comfort en duurzaamheid.
Natuurlijk betekent dit niet dat je al je goedkope sokken onmiddellijk moet weggooien. Maar zijn ze aan vervanging toe, raad ik je aan voor dat betere paar te kiezen.
Hoeveel sokken heb jij nodig?
Goed, die sokken van mijn klant zijn inmiddels opgeruimd. Er is een la voor ingericht, een totaal nieuwe en geordende plek. Heb jij al nagedacht over hoeveel sokken jij eigenlijk nodig hebt?
Net zoals we die la hebben getransformeerd, kunnen we ook bij jou thuis die ene plek waar veel spullen zich ophopen opruimen en organiseren. Het helpt je makkelijker te vinden wat je nodig hebt en meer overzicht te hebben.
Bekijk mijn all-in opruimpakketten voor de mogelijkheden en/ of neem contact met me op voor een gratis, persoonlijk gesprek.