Een nieuw schooljaar – Veranderingen en nog-niet-gelukte voornemens

Leestijd: 3 minuten

Twee weken zijn we onderweg in het nieuwe schooljaar, en dit markeert voor ons met de start van Janna in groep 1 het einde van de tropenjaren. Dat geeft me een dubbel gevoel, want het is zowel het afsluiten van een prachtige periode als het begin van iets nieuws.

Nieuw schooljaar – het einde van een tijdperk en nostalgie

Dit nieuwe schooljaar zet voor ons definitief een punt achter een bijzondere periode. De herinneringen aan de avonturen die we met Janna hebben beleefd, roepen een gevoel van nostalgie op. De maandagen die we samen spendeerden, de dagen van onschuldige ontdekkingsreizen en vrolijke spelletjes lijken verder weg dan ooit.

De start van iets nieuws

Janna klaar voor eerste schooldag nieuwe schooljaarMaar tegelijkertijd is het ook de start van iets nieuws, een fase waarin Janna nieuwe vrienden zal maken, haar horizon zal verbreden en haar eigen weg zal vinden. Het is de tijd van leren en groeien, zowel voor haar als voor ons als ouders.

Ochtendroutine (of -chaos?)

En bij die nieuwe start past een nieuwe ochtendroutine. Ondanks mijn mooie voornemens en adviezen aan anderen, betrap ik mezelf erop dat ik nog steeds de boterhammen van Nora smeer. En dit terwijl ze dat graag zou willen doen.

Het excuus? Onze ochtendroutine zit zo strak in elkaar – zo lang mogelijk (uit)slapen – dat we dan te laat op school komen. En dat is voor een keertje niet erg, maar als het structureel wordt, wel. Waarom lukt het ons niet om iets eerder op te staan of Nora iets eerder uit bed te halen? Misschien wordt het tijd voor een wekker.

De kracht van zelfstandigheid

Nieuw schooljaar en eigen tas inpakkenWant tegelijkertijd zou ik wel een relaxtere ochtendroutine willen (ik ben toch vooral een avondmens…). En ja, kinderen die hun eigen boterhammen smeren en hun tas inpakken, dragen daaraan bij. Ook kunnen we daarmee stimuleren hun zelfvertrouwen stimuleren. Redenen genoeg dus om hier wat aan te doen. Daar hebben we gelukkig nog ongeveer 38 schoolweken dit jaar om uit te proberen…

Actie ondernemen: tips voor verandering

Dus laten we eens kijken naar manieren om deze veranderingen te bewerkstelligen en voornemens om te zetten in actie. Hier volgen enkele concrete stappen om veranderingen door te voeren en voornemens te realiseren, doe je met mee?:

  1. Stel duidelijke doelen: definieer exact wat je wilt bereiken, in mijn geval is dat dat Nora haar eigen boterhammen maakt.
  2. Maak een gedetailleerde planning: creëer een gestructureerde ochtendroutine die Nora voldoende tijd geeft om zelfstandig taken uit te voeren. Dus die wekker dan toch…?
  3. Communiceer openlijk: ga in gesprek met het hele gezin om te laten zien waarom deze veranderingen belangrijk zijn. (In dit geval heeft Nora al een aantal keer aangegeven dat ze haar boterhammen zelf wil smeren, en heeft ook al geopperd dan ook maar te helpen bij het klaarzetten van het ontbijt. Ja, het ligt echt aan mij.)
  4. Geleidelijke implementatie: introduceer veranderingen stap voor stap om de overgang soepel te laten verlopen.
  5. Positieve feedback: beloon en prijs de kinderen voor hun inzet en zelfstandigheid. (En jezelf als het is gelukt 😉!)

Nieuw schooljaar – meer tijd voor mezelf

Nog zo’n voornemen dat in de soep dreigt te lopen. Ik wilde vanaf het nieuwe schooljaar op mijn vrije maandagen er alleen op uit te trekken. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan het strand, bos, vrienden of een kop koffie. Je raadt het al, ik heb het vooral gevuld met ‘nuttige’ dingen… Aan de hand van de voorgaande stappen ga ik dit alsnog doen in plaats van dat ik me laat opslokken door mijn drukke agenda.

Conclusie: veranderingen en hun impact

Kortom, ondanks al mijn goede adviezen voor anderen, verloopt het bij mij ook vaak anders dan ik me had voorgenomen. En dat is niet erg. Veranderingen kosten tijd, en experimenteren is de sleutel om de effecten ervan te ontdekken.

 

Geplaatst in Gezin, Kinderen, Tijd.