Start na de zomervakantie – een goede ochtendroutine in 5 stappen

Leestijd: 4 minuten

Nog maar een paar dagen en dan gaan de eerste scholen alweer van start na de zomervakantie. Dat betekent ook dat we weer echt op tijd ergens moeten zijn… En dat zonder het ontspannen gevoel van de afgelopen weken te verliezen. Hoe dan?!

Nou, om te beginnen is een goede ochtendroutine hierbij van onschatbare waarde, vooral als je – zoals ik – geen ochtendmens bent. (Serieus, mijn hersenen doen het voor half 10 niet.) Ik neem je mee in mijn ochtendroutine in 5 stappen; doe er je voordeel mee en houd langer dat ontspannen gevoel vast!

Stap 1: De voorbereiding – Een efficiënte avondroutine

De start van een succesvolle ochtend begint eigenlijk al de avond ervoor – zeker voor een avondmens als ik. Het voorbereiden van kleine dingen kan een enorm verschil maken. Ik snijd alvast het fruit voor het ontbijt, maar je kunt ook alvast de tafel dekken, de kinderen kleding voor de volgende dag klaar laten leggen en zelfs de broodtrommels van de kinderen alvast vullen.

Dan hoef je ’s ochtends aan minder dingen te denken waarmee je ochtendstress voorkomt. Ik geniet er enorm van dat ik samen met de kinderen kan ontbijten en kletsen of de krant kan lezen.

Stap 2: Ontspannen en op tijd

Na een goede voorbereiding is het tijd om te zorgen dat iedereen ontspannen en op tijd is waar ze moeten zijn. Dit begint met een gezamenlijke ochtendplanning, geef die samen met je kinderen vorm. Maak samen een planbord met pictogrammen van alles wat er gedaan moet worden en wie wat doet. Je kinderen kunnen prima helpen de ontbijttafel op te ruimen door bakjes, bordjes en bekers naar de keuken te brengen.

Stap 3: Ochtendroutine – De kracht van opruimen en bewegen

De ochtendroutine gaat verder nadat de kinderen op tijd naar school zijn. Een opgeruimd huis is de sleutel tot succes, omdat het afleiding minimaliseert. Maak eerst een rondje door het huis om de basis op orde te brengen: bedden opmaken, was starten, vaatwasser in- en/ of uitruimen. En dan, bewegen maar! Sporten aan het begin van de dag geeft mij de energie die ik nodig heb en het helpt me mijn hersenen in de denk- en werkmodus te krijgen.

Stap 4: Efficiëntie en effectiviteit

Als je net als ik bent, kun je jezelf soms verliezen in je werk en aan het einde van de dag ontdekken dat er nog regeldingetjes zijn blijven liggen. Om dit te voorkomen, doe ik eerst eventuele boodschappen of handel ik telefoontjes af voordat ik aan mijn werkdag begin. Dit voorkomt dat ik later op de dag in de stress schiet of me gedurende de dag af laat leiden door gedachten aan dingen die ik nog moet doen.

Stap 5: Routine – De sleutel tot succes

Het sleutelwoord hier is routine. Als je ’s ochtends een vaste routine toepast, zul je merken dat de rest van je dag soepeler verloopt. Zorg ervoor dat je deze routine niet alleen voor jezelf opzet, maar deel deze ook met je gezin om samen een gestructureerde start van de dag te realiseren. De planning die jullie samen maken helpt daarbij.

Geniet van een georganiseerde start na de zomervakantie

start na de zomervakantie

Het opzetten van een gestructureerde ochtendroutine na de zomervakantie is een waardevolle investering in je productiviteit en gemoedsrust. Begin met kleine veranderingen, zoals door de avond van tevoren voorbereidingen te treffen, en creëer een ochtendroutine die je helpt om elke dag met energie en focus te beginnen. Nu Janna voor het eerst naar school gaat, stellen wij nu ook samen onze avond- en ochtendroutine bij.

Geef net als wij jezelf en je gezin de ruimte om te groeien en je aan te passen aan deze nieuwe routine. En als je nog meer hulp nodig hebt bij het organiseren van je gezin en je dagelijkse taken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen voor persoonlijk advies en maatwerkideeën.

Neem de controle over je ochtenden en geniet van de voordelen van een georganiseerde start van de dag!

Gratis checklist ochtendroutine met kinderen

Om je op weg te helpen, ontwikkelde ik een checklist voor de ochtendroutine met kinderen. Download de checklist gratis. Fijne start!

Inkijkje in mijn ochtendroutine

Ochtendroutine van een opruimcoach

Mijn ochtendroutine

Geplaatst in Gezin, Kinderen, Tijd.