Rommelig of minimalistisch – wat past bij jou?

Leestijd: 4 minuten

Soms werkt het op mijn lachspieren, vaker bezie ik het met een gevoel van bezorgdheid, de voortdurende stroom van woon- en leefstijltrends, van minimalisme tot maximalisme, en van cluttercore tot declutter. Het lijkt wel alsof we voortdurend heen en weer worden geslingerd tussen uitersten. Soms haasten mensen zich om alles in huis te minimaliseren, om vervolgens weer naar de kringloop te rennen en alles terug te kopen.

minimalismeWant daar waar minimalisme draait om eenvoud en het loslaten van overbodige spullen, gaat het bij maximalisme om volop genieten van een weelderige en overvloedige inrichting met veel kleuren en prints. Cluttercore omarmt de schoonheid van een rommelig huis, terwijl declutteren (ontspullen) zich richt op het opruimen en minimaliseren van je bezittingen. Wonen en leven zijn geen bezigheidstherapie, vandaar dat ik het zo belangrijk vind dat je doet wat bij je past.

Het bureau vol stapels papier

Een goed voorbeeld van vooral doen wat bij je past en wat mijn overtuiging over persoonlijke stijl versterkte, is dat van een bureau dat bezaaid was met stapels papier. In de ogen van haar collega’s was dit een chaos die dringend aangepakt moest worden. Maar gedurende het intakegesprek dat ik met haar had, bleek het voor haar een georganiseerd systeem waarin ze gedijde. Ook bleek ze geen contact te hebben gezocht met mij omdat ze er zelf last van had, nee, vanwege commentaar van collega’s. Ze kon immers elk document vinden, en dat in de ogen van haar collega’s rommelige bureau zat haar niet in de weg, integendeel.

Dus waarom zou je morrelen aan een werkend systeem? Je begrijpt, we hebben vriendelijk afscheid van elkaar genomen en ik ben niet met haar aan het werk gegaan. Wel is ze in gesprek gegaan met haar collega’s om te kijken hoe ze de inrichting van het kantoor konden veranderen zodat zij het bureau minder goed zouden kunnen zien.

De invloed van levensgebeurtenissen

rommelig of minimalistisch - doen wat bij jou pastNiet alleen wat anderen vinden is van invloed hoe we onze eigen leefomgeving organiseren. Zo variëren levensomstandigheden enorm, en dat geldt ook voor onze opruimgewoonten. Wat voor de ene persoon rommel is, kan voor een ander een georganiseerd systeem zijn dat hen rust en efficiëntie biedt.

Er is echter een belangrijk aspect dat we niet over het hoofd mogen zien. Soms voelen mensen zich overweldigd door hun omgeving, niet omdat ze bewust kiezen voor een specifieke stijl, maar omdat ze het gevoel hebben de grip te hebben verloren. Dit kan gebeuren door veranderende levensomstandigheden, zoals een scheiding, ziekte, samenwonen, geboorte, sterfgeval, verhuizing, verandering van werk, of andere omstandigheden.

Het kan ook te maken hebben met nooit geleerd hebben hoe je je leefruimte op een prettige manier kunt organiseren, bijvoorbeeld omdat je eerder niet zoveel tijd thuis spendeerde, of omdat je het niet of anders hebt geleerd. Dit is wanneer het goed is een nieuw systeem te ontwikkelen of je huidige systeem aan te passen aan je nieuwe situatie.

Marie Kondo’s realisatie

Zelfs experts op het gebied van opruimen zoals Marie Kondo begrijpen (inmiddels…) dat er geen universeel juiste manier is. Na de geboorte van haar derde kind besefte Marie Kondo dat de lat niet hoog gelegd hoeft te worden en dat het prima is als je huis niet strak aan kant is. Ook zij is tot het verpletterende inzicht gekomen dat het belangrijk is een realistische balans te vinden tussen een opgeruimde ruimte en het dagelijkse leven.

Doen wat bij je past

Dus waarom zou jij de lat wel zo hoog leggen voor jezelf? De essentie van opruimen zou moeten draaien om persoonlijk comfort en gemoedsrust. Het zou niet moeten worden gedreven door de mening van anderen. Wat voor jou werkt, moet centraal staan.

De sleutel tot succesvol opruimen is de bereidheid om je systeem aan te passen aan jouw behoeften. Levensomstandigheden veranderen, en dus moeten ook jouw opruim- en huishoudgewoonten zich aanpassen. Als je bijvoorbeeld een gezin sticht of van baan verandert, kan het nodig zijn om je aanpak te herzien.

De boodschap is duidelijk: er is geen universele norm voor opruimen. Wat belangrijk is, is dat je een balans vindt die bij jou past. Of je nu van cluttercore, maximalisme, of minimalisme houdt, jouw leefruimte moet jouw persoonlijke comfort en efficiëntie weerspiegelen.

Wat bij jou past – rommelig of minimalistisch

Onthoud dat er geen goed of fout is als het gaat om opruimen. Doe wat bij je past en creëer een omgeving waarin je je prettig voelt. Een plek waar je echt thuis komt.

Neem de tijd om na te denken over waar jij je fijn bij voelt, los van wat je denkt dat anderen vinden. Dus houd jij ervan om je jezelf te omringen met wat in andermans ogen prullaria zijn, doe dat dan. En net als je levensomstandigheden is je persoonlijke stijl niet statisch. Het kan veranderen naarmate je groeit en verandert. Blijf daar oog voor hebben en pas je opruimgewoonten aan wanneer dat nodig is.

En weet je even niet hoe je dat aanpakt of waar je moet beginnen? Ik sta voor je klaar.

Meer rommelig of minimalistisch

Ook ik hou van spullen

Meer over cluttercore en wat dat is lees je bij VT Wonen.

Geplaatst in Huishouden, Opruimen, Ruimte, Spullen.