Mijn top 5 opruimtips om zo min mogelijk op te ruimen

Leestijd: 4 minuten

Klinkt gek he, een top 5 opruimtips om zo min mogelijk op te ruimen? Nou, dat is het niet. En het is mijn persoonlijk streven om toch vooral zoveel tijd als mogelijk te besteden aan de belangrijke dingen. Je leest het goed, dat is voor mij dus NIET opruimen.

Opruimen is voor mij altijd al wel een tweede natuur is geweest. Toen ik negen jaar was, stond ik mijn moeder op een dag vol overtuiging te vertellen dat ze nooit meer voor me hoefde op te ruimen. Het was me opgevallen dat ze het nog deed, en eerlijk gezegd vond ik dat een beetje vreemd. Begrijp me niet verkeerd, ik heb zeker mijn momenten gehad waarin ik betere dingen te doen had dan opruimen en mijn kamer er uitzag als een typische tienerkamer. Maar ik had al heel snel door dat als je het slim aanpakt, je bijna nooit hoeft op te ruimen. Ik had wel wat beters te doen.

Nu, vele jaren later, nu ik nog steeds wel wat beters te doen heb, deel ik graag mijn inzichten en tips met jullie over hoe je van chaos naar orde komt en blijft. Maar laten we niet vergeten dat zelfs ik, als fervent opruimer, soms obstakels tegenkom. Zo heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat mijn partner Mark zijn gedragen kleding weleens ergens liet slingeren. Om te voorkomen dat ik zijn opruimster moet spelen (en eerlijk is eerlijk, hij vindt dat ook niet fijn), hebben we een kapstok in de slaapkamer geïntroduceerd, speciaal voor zijn gedragen kleding. Deze eenvoudige oplossing werkt uitstekend voor ons, en zo is opruimen ook een zoektocht naar manieren om het zo makkelijk mogelijk te maken.

Tip 1: Begin klein

Opruimen kan soms overweldigend zijn, zeker als je je blindstaart op een hele kamer of etage. De sleutel is dan ook om klein te beginnen. Begin bijvoorbeeld met een hoek van een kamer of een enkele la, en werk stap voor stap. Deze aanpak helpt je om de moed erin te houden terwijl je tegelijkertijd langzaam maar zeker vooruitgang boekt. Het is als het beklimmen van een berg; elke stap brengt je dichter bij de top, en dat kan dus zonder buiten adem te raken.

Tip 2: Maak het persoonlijk

Jouw huis, dus jouw thuis. Wat je stijl ook is, het is belangrijk dat jij je fijn voelt in je eigen huis. Je omgeving speelt daarin een belangrijke rol. Dit betekent niet dat je drastisch moet minimaliseren – wel als je daar blij van wordt – maar juist de spullen waar jij blij van wordt een mooie plek geeft. Dat is toch heerlijk. En laat je niet gek maken door al die woontrends. Jij moet er wonen en leven.

Tip 3: Weg met de rommel

Een van de grootste uitdagingen bij opruimen is het beslissen wat je moet behouden en wat je moet weggooien. Stel jezelf de vragen: “Heb ik dit echt nodig?” en “Zou ik het opnieuw kopen?” Als het antwoord nee is, aarzel dan niet om afscheid te nemen. Vind je dat je echt te veel spullen hebt, en vind je het nemen van een beslissing moeilijk, probeer dan ook eens de 20/20-regel toe te passen. Dat wil zeggen dat je de ‘komt-misschien-nog-van-pas-spullen’ die je binnen 20 minuten voor € 20,- of minder kunt vinden, wegdoet.

Tip 4: Goed opbergen

1 van mijn top opruimtips: opbergenOm je huis georganiseerd te houden, raad ik je aan gebruik te maken van handige opbergers zoals manden, ladeverdelers en doorzichtige plastic bakken. Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft, zodat je het gemakkelijk kunt vinden en opbergen. Label je opbergdozen om in één oogopslag te zien wat erin zit. Het kost even tijd en inspanning, maar ik beloof je: het is de moeite waard. Een georganiseerde ruimte geeft je niet alleen rust, maar bespaart ook tijd, je hoeft namelijk niet meer te bedenken waar je iets moet laten en niet meer te zoeken waarmee je ook nog eens een hoop frustratie voorkomt. Win-win-win dus.

Tip 5: Onderhoud is de sleutel

Nu je jouw ruimte hebt georganiseerd, is onderhoud de sleutel. Dit is ook waar mijn verhaal over Mark’s kleding in beeld komt. Zoek een manier die voor jou werkt om zo min mogelijk tijd te besteden aan opruimen. Creëer dagelijkse opruimgewoonten; ruim bijvoorbeeld aan het einde van elke dag een paar minuten op, leg kleding terug in de kast en zet gebruikte spullen terug op hun plek. Zo voorkom je dat de rommel zich opstapelt en blijft je huis opgeruimd zonder al te veel inspanning.

Meer opruimtips en ideeën

Of raadpleeg naast deze top 5 opruimtips nog mijn tips voor bijvoorbeeld je keukenje hal of raadpleeg mijn blogpost Spullen optimaal opruimen: 8 tips. En voor wie nog meer inspiratie en handige hacks zoekt, raad ik deze bron aan: 7 Hacks voor een Georganiseerder Huis.

Geplaatst in Opruimen, Tijd.