5 essentiële opruimtips voor een georganiseerde keuken

Leestijd: 3 minuten

De tijd die we spenderen in de keuken zijn we veelal bezig. Eten maken, boodschappen opruimen, afwassen, vaatwasser inruimen, eten… Daardoor wordt de keuken al snel rommelig, hoog tijd dus voor de 5 essentiële opruimtips voor een georganiseerde keuken!

Met deze 5 opruimtips help ik je stapsgewijs op weg naar een georganiseerde keuken die weinig onderhoud van je vraagt. Dat scheelt tijd en iedereen weet zijn of haar weg te vinden. Een keuken dus waar je lekker kan genieten en je favoriete drankjes, gerechten en hapjes kan bereiden. Heerlijk toch!

1. Minimaliseer overtollige spullen

Ga door al je keukenspullen en haal eruit wat je niet meer gebruikt. Doneer of verkoop items die nog in goede staat zijn, en laat dat wat kapot is indien mogelijk repareren, bijvoorbeeld bij een Repair Café. Door afstand te doen van spullen die je niet meer gebruikt creëer je meer ruimte in je keuken voor de spullen die je wel gebruikt.

2. Categoriseer en groepeer

Organiseer je keukenspullen door ze in categorieën te verdelen. Plaats bijvoorbeeld al je bakgerei bij elkaar, je kookgerei in één lade en je servies in een specifieke kast. Dit zorgt ervoor dat je alles gemakkelijk kunt vinden en dus geen tijd kwijt bent aan zoeken.

3. Optimaliseer je opbergruimte

Maak optimaal gebruik van je opbergruimte door slimme opbergoplossingen te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld ladeverdelers om keukengerei netjes te scheiden, gebruik een pannendekselhouder en voeg planken toe in je kasten om ook de hoogte van je keukenkastjes te kunnen benutten.

4. Labelen

Kruiden organiseren

Labelen is een geweldige manier om georganiseerd te blijven. Gebruik labels op voorraadpotten, bakjes en op je kruidenpotjes om gemakkelijk te zien wat waar hoort. Dit voorkomt verwarring en maakt het voor iedereen in huis gemakkelijker om spullen op de juiste plek terug te zetten. Bekijk ook het filmpje onderaan waarin ik tip hoe je je kruiden kunt organiseren. Juist, onder meer door etiketten te gebruiken 😉 .

5. Voorraad

Ga door je voorraad en signaleer wat je (te) veel hebt staan. Is dat omdat je het weinig gebruikt, niet wist dat je het had of omdat je nieuwe koopt voordat het op is? Bedenk dan wat voor jouw huishouden een goede voorraad is zodat je niet onnodig nieuwe etenswaren of schoonmaakmiddelen aanschaft.
Laat je inspireren door de etenswaren die al wat langer staan, die kun je mooi gebruiken voor een maaltijd aankomende week – (check 8 andere ideeën voor het opstellen van een weekmenu). En let op, THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’ en kun je ook na die datum veilig gebruiken.

De opruimtips voor een georganiseerde keuken toegepast

opruimtips keukenDoor deze tips toe te passen, creëer je een georganiseerde en efficiënte keuken. Daarbij is het belangrijkste een systeem te ontwikkelen dat voor jou werkt zodat het voor jou en gezin als vanzelfsprekend opgeruimd blijft. Dus wat bij je buren werkt, hoeft dat niet bij jou te doen en andersom. Maar laat je vooral inspireren door een (letterlijk) kijkje bij anderen in de keuken te nemen.

Wat ga jij proberen?

 

Filmpje kruiden organiseren

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Opruimen, Spullen.