8x Routine met een weekmenu

Leestijd: 5 minuten

Sta je dagelijks met je handen in het haar in de supermarkt om last-minute boodschappen te doen voor vanavond? En moeten de kinderen nog worden opgehaald? Bespaar jezelf die stress en zorg voor routine met behulp van een weekmenu. 8 ideeën voor het samenstellen van een weekmenu (en eerst even de voordelen).

Voordelen van een weekmenuGevarieerd eten met een weekmenu

Regelmatig noem ik het, het weekmenu als hulp. Naast dat keuzestress je bespaard blijft en je niet inspiratieloos door de winkel hoeft te rennen, heb je iets om op terug te vallen wanneer een dag anders loopt dan verwacht. Bijvoorbeeld wanneer werk uitloopt, dan kan de ander het koken overnemen en die weet meteen wat de bedoeling is door van een weekmenu routine te maken. Daarnaast:

  • Helpt het je gevarieerder te eten
  • Bespaart het geld
  • Scheelt het tijd; in het bezoek aan de supermarkt en in het dagelijks bedenken wat er op tafel moet komen
  • Stimuleert het de inbreng van het hele gezin
  • Je kunt al de dag ervoor of de dag zelf voorbereidingen treffen zoals het snijden van groenten, alvast bereiden van saus, etc., om tijd tijdens het spitsuur te besparen
  • En dus hoef je minder vaak te horen: ‘lust ik niet’ of ‘alweer pasta?!’.

(Persoonlijk ben ik positief verrast over de keuzen die andere gezinsleden maken. Niet alleen maar pizza en pasta, maar ook broccoli, doperwten en stamppot worden ingebracht.)

8x weekmenu samenstellen voor routineWeekmenu samenstellen voor routine

Maar hoe stel je nou een weekmenu samen? Daar zijn verschillende methoden voor. Hieronder heb ik er 8 voor je op een rij gezet waarmee je je eigen routine kan ontwikkelen.

1. De favorieten

Noteer op aparte papiertjes de gerechten die je in de vingers hebt en vul aan met enkele favorieten van het gezin. Vraag ook input van de andere gezinsleden. Stop die papiertjes in een pot of bak en grabbel wanneer je een gebrek aan inspiratie hebt.

2. Nationale en internationale ‘maaltijd’-dagen

Heb je echt even geen idee, val dan terug op dagen als hamburgerdag, eet-wat-je-wiltdag, pizzadag, hummusdag, sushidag, etc. Even Googelen en je vindt er (bijna) altijd wel eentje.

3. Aanbiedingen

Raadpleeg de aanbiedingen van jouw supermarkt en stel daaromheen een weekmenu samen. Vind je het lastig daar een gerecht mee te bedenken? Sla je kookboeken of online recepten erop na. Makkelijke manier om structureel geld te besparen.

4. Koken met de seizoenen

Ga na welke groenten of fruit in het seizoen zijn. Deze zijn vaak ook een stuk voordeliger dan groenten of fruit buiten het seizoen. Bijkomend voordeel is dat seizoensgroenten het milieu minder belasten. Check de website van het Voedingscentrum. Ook vind je daar suggesties voor een weekmenu in de vorm van het ‘Menu van de week’.

5. Maaltijdbox

Gebruik een maaltijdbox zoals van HelloFresh, Marley Spoon of de Krat. Of kijk op maaltijdboxchef.nl voor boxen van lokale aanbieders. Vaak bieden zij ook een maaltijdbox aan voor een paar dagen. Scheelt je tijd in het doen van de boodschappen.

6. Vast weekmenu

Stel een globaal vast menu samen. Zoals vroeger voor de katholieken het vrijdag visdag was, kun je dat zelf natuurlijk ook doen. Dus bijvoorbeeld maandag pasta, dinsdag vis, woensdag groenten, donderdag rijst, vrijdag kip, zaterdag restjes of uit en zondag kinderen bepalen of eet-met-je-handendag (roti, patat en burger, pizza, etc.).

7. Leg ideeën vast

Ken je dat? Sta je in de keuken, bedenk je ineens trek te hebben in iets anders. Schrijf het op en gebruik dat als inspiratie voor de volgende week. Daag je gezinsleden uit hetzelfde te doen. Het samenstellen van een weekmenu wordt zo een eitje!

8. Menu op tijd

Sta je en/ of je partner graag in de keuken? Maak een inschatting van hoeveel tijd jullie hebben om te koken de komende dagen, en kies gerechten die daarop aansluiten. Vaak staat bij recepten aangegeven hoeveel tijd de bereiding kost. Ook barst het van de (online) recepten die snel te bereiden zijn en waarmee je een voedzame maaltijd op tafel zet. Die snelle recepten zijn ook handig voor wanneer je liefst zo kort mogelijk in de keuken bent.

Weekmenu opschrijvenWeekmenu opschrijven voor routine

Het weekmenu is vastgesteld, het boodschappenlijstje opgesteld, waar schrijf je het op? Bij ons thuis gebruiken we een whiteboard om het weekmenu op te schrijven. Dit gebruiken we ook om gedurende de week ideeën op te schrijven, als boodschappenlijst en als overzicht van wat we nog in de vriezer hebben. Uiteraard zijn er nog veel meer manieren voor het noteren van je weekmenu. Dat kan in je digitale agenda, op je familieplanner, etc. Kijk voor ideeën ook eens op mijn Pinterest-bord voor weekmenu’s.

Boodschappen doen

Je hoeft nog maar een keer in de week boodschappen te doen, als je hier routine van maakt. Houd wel rekening met de houdbaarheid van producten. Dus plan de dingen die kort houdbaar zijn eerder in de week, of haal dat specifieke product (vaak groenten) vlak van tevoren, lekker vers.

Door een weekmenu samen te stellen kun je er ook voor kiezen het grootste gedeelte van je boodschappen te laten bezorgen, zodat je alsnog maximaal een keer per week in de supermarkt of bij je groenteboer hoeft te zijn. En vind je het leuk bij speciaalzaken zoals de lokale kaaswinkel, notenboer of slager boodschappen te halen, dan kun je daar nu mooi de tijd die je bespaart op het doen van reguliere boodschappen voor gebruiken.

Nog even dit

Als algemene tip adviseer ik af en toe een wat grotere hoeveelheid te bereiden, bijvoorbeeld wanneer je pastasaus maakt. Dat wat je over hebt bewaar je in de vriezer voor de dagen dat jullie geen zin hebben om te koken of er geen tijd voor hebben. Soms weet je dit van tevoren, een andere keer loopt het gewoon allemaal anders dan verwacht. Je hoeft dan niet iets te bestellen (duur, vaak minder gezond) en zet toch snel iets op tafel.

Ten slotte; een weekmenu is dus niet in steen gehouwen. Je kunt er altijd van afwijken, het is bedoeld als houvast en bied je routine tijdens hectische weken rondom de drukke etenstijd.

Eet smakelijk!

Meer lezen

Ideeën en reden voor structuur in je gezin: Grip, rust en ruimte: 3 redenen & 4 tips voor structuur

Kijk voor ideeën voor het opzetten ervan ook eens op mijn Pinterest

Van weekmenu naar weekplanning, voor tips en tricks: Pluk de dag en plannen: vriend of vijand?

Of download de gratis werkbladen voor grip op jouw tijd inclusief een format voor het maken van een weekmenu.

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Ruimte, Tijd.