Wil je je huis opruimen maar weet je niet waar te beginnen? Goed dat je mij gevonden hebt! Ik heb voor jou 25 tips om meteen mee te beginnen en 15 om ook opgeruimd te blijven. Kleine stappen – snel een blijvend opgeruimd huis.
Met een jong gezin leef je een druk bestaan. Geheel begrijpelijk dat opruimen dan niet bovenaan je lijstje staat. Tegelijkertijd helpt het hebben van een overzichtelijk huis je bij het vasthouden van de focus (zeker met het thuiswerken fijn om niet afgeleid te worden door onnodige spullen in het zicht) en ben je minder tijd kwijt aan het zoeken naar wat je op dat moment nodig hebt (lees nog meer redenen in Spullen opruimen? 6x daarom! .
In dit artikel Opruimen van je huis: 40 quick wins geef ik je alvast tips voor opruimen met kinderen, je spullen met emotionele waarde en het organiseren van losse spullen. Of download meteen mijn 25 tips om op te ruimen en 15 tips om opgeruimd te blijven.
Huis opruimen met kinderen
Wanneer ik zelf kijk naar waar ik de meeste tijd aan kwijt ben als het gaat om mijn huis opruimen, dan heeft het alles met de kinderen (en ja, in mijn geval ook dat beetje koken…) te maken. Kleding, tekeningen, speelgoed… soms lijkt de stroom eindeloos. Vandaar dat we een speelhoek met opbergruimte voor de kinderen hebben ingericht met aparte bakken voor knutselspullen, verkleedkleren, lego, spelletjes en boekjes.
Sowieso fijn dat ze ook in de gezamenlijke ruimte – de woonkamer – hun eigen ruimte met speelgoed hebben. Handig, want zo vinden we alles en is het opruimen makkelijk, een van de dingen die het opruimen met kinderen stimuleert. Kinderen vinden het leuk om te helpen en door het makkelijk te maken kunnen ze dat ook zelfstandig doen. Soms is er een extra zetje nodig, maak het dan gezellig door er een (opruim)liedje bij te zingen of maak het speels. Verdeel alles wat opgeruimd moet worden in tweeën en kijk wie er het snelste klaar is met hun berg; jij of de kinderen. Bekijk ook mijn filmpje Opruimen met kinderen en/ of lees mijn artikel Opruimen met kinderen leuk? Met deze aanpak wel!.
Spullen met emotionele waarde opruimen
Voor ideeën hoe je spullen die een emotionele waarde hebben kunt organiseren, schreef ik eerder het artikel Herinneringen organiseren: UIT de oude doos. Ook heb ik op mijn Pinterest-bord Opruimen/ herinneringen voorbeelden ter inspiratie voor je verzameld.
Maar wat doe je met al die kindertekeningen, de eerste schoentjes, schoolverslagen, bijzondere knutselwerken, etc.? Verzamel alles in een herinneringendoos. Zoek de tekeningen samen met je kind uit en maak stapels met wat weg kan en wat het bewaren waard is. De mooiste lijst je in, gebruik daarvoor een wissellijst, en de rest plak jij en/ of kind in.
Losse spullen in huis opruimen
Na alles spullen die met de kinderen te maken hebben, zijn het de losse spullen waar ik de meeste tijd aan kwijt was. Voordat die een plek hadden, slingerden ze door het hele huis en bleken soms zelfs onvindbaar. Superonhandig. Daarom hebben we nu een vaste verzamelplek voor binnenkomende spullen, een aparte voor binnenkomende post en een voor de spullen die je (bijna) altijd met je meeneemt zoals sleutels, telefoon, portemonnee en de luiertas.
Bleef over; kranten en tijdschriften opbergen. Doordat die maar tijdelijk in huis zijn, belandden die op een stapel op de eettafel. Die stapel moest steeds verplaatst worden, naargelang de activiteit die plaatsvond (werken, knutselen, eten…). Dit moest anders kunnen en na enige tijd gezocht te hebben naar ideeën, diende het plan van een lectuurbak zich aan. Wel eentje die aan de muur hangt en wat meer van deze tijd is dan de naam doet vermoeden.
Download alle 40 tips voor het opruimen van je huis
Benieuwd naar de rest van mijn 40 tips om snel opgeruimd te zijn en te blijven? Download de hele lijst met opruimtips.
Vragen of op zoek naar persoonlijk advies? Neem vrijblijvend contact met me op.