Helder is dat door allerlei factoren, het runnen van het gezinsleven veelal op de schouders van de vrouw komt. Met alle gevolgen van dien; vrouwen gaan minder werken, zijn daardoor financieel afhankelijk, ervaren door het combineren van alle verantwoordelijkheden veel stress en werkdruk, etc. Kan technologie daarin een bijdrage leveren?
Effecten coronamaatregelen op het gezinsleven
De coronamaatregelen hebben een sterke wissel getrokken op onze samenleving. Zo zijn de afgelopen periode veel meer mensen thuis gaan werken. Uit onderzoek en peilingen blijkt bovendien dat ook na de coronacrisis werkgevers (Onderzoek wijst uit: thuiswerken is een blijvertje) en werknemers (Bijna een kwart van de thuiswerkers wil ook na corona grotendeels thuis blijven werken en Maar 1 op de 10 thuiswerkers wil na corona weer helemaal naar kantoor) inzetten op meer thuiswerken dan daarvoor. Kortom, (meer) thuiswerken is een feit.
Naast dat we thuiswerk(t)en, waren de afgelopen periode ook veel andere factoren van invloed op de levens van jonge gezinnen. Wel school, geen school, angst voor snottebellen, zelftests, langs de teststraat… En elke dag de vraag: wie doet wat in het huishouden? Leek het er in eerste instantie op dat vaders steeds meer gingen doen in de zorg voor kinderen (Coronacrisis kans voor emancipatie in Nederland), en we dus een eerlijkere thuistaakverdeling kregen, bleek dat positieve bijeffect in maart 2021 alweer verdwenen (Zorgen voor de kinderen tijdens corona: de rol van de vader wordt weer kleiner).
Gezinsleven als belangrijkste organisatie
Meer thuiswerken, meer vrouwen aan het werk, de wens voor een eerlijkere thuistaakverdeling en de groeiende complexiteit van het gezinsleven maakt de vraag om onze gezinslevens goed te organiseren steeds prangender. Dit leidde bij mij tot een klein gedachtenexperiment:
Wat zou er gebeuren als we onze gezinnen als de belangrijkste organisaties zouden beschouwen?
Dan zouden we het organiseren van onze gezinslevens anders benaderen. Tijd die eraan wordt besteed wordt zichtbaar en meer op waarde geschat. Maar ook zal gezien worden dat hier nog heel veel winst te behalen valt in de zin van productiviteit en effectiviteit. En daar kan technologie kansen bieden.
Zoals in het bedrijfsleven er onnoemelijk veel tools zijn om processen op te zetten, te monitoren en tot het gewenste resultaat te brengen, zouden die er ook (meer) zijn voor gezinnen. In het artikel Het moderne huishouden runnen als een bedrijf in NRC Handelsblad refereerde ik er al aan, het is niet voor niets dat gezinnen ook bedrijfstools gebruiken om grip te houden op alles wat er op hen afkomt. Of dit nu een (digitale) agenda is, een budgetboekje of Slack of Trello.
Kansen voor technologie
Hoe fijn zou het zijn als er apps en software beschikbaar zouden zijn toegespitst op het organiseren van onze gezinsleven? Het wordt makkelijker, eerlijker, leuker, taken zijn sneller uitwisselbaar en kosten minder tijd.
Natuurlijk kunnen we zelf als gezinnen ook zonder speciaal ontwikkelde apps en software een eerlijkere thuistaakverdeling bereiken, daarover schreef ik al enkele blogs. Het begint met het inzichtelijk maken van de taken die er zijn, van het koken tot ervoor zorgen dat er wc-papier is, en deze vervolgens verdelen. In de uitvoering valt vaak veel winst te behalen, daarover adviseer ik gezinnen geregeld.
Maar ik zie hierin ook kansen voor technologie. Hierin valt mijn inziens dan ook nog een hele wereld te winnen. Voor gezinnen, werkgevers en tech-bedrijven. Zoals een app waarin de gezinstaken worden bijgehouden en je taken in jouw agenda terechtkomen. Flexibel en overdrachtelijk, gekoppeld aan de diensten waar je gebruik van maakt. Bijvoorbeeld je boodschappenapp, oppasdienst en de schoolapp.
Meer lezen, kijken en spelen
Lezen: artikel 7 tips voor een eerlijkere thuistaakverdeling
Lezen: artikel Nieuwe maand – nieuwe gezinsplanning
Lezen: artikel Forbes: Millions of moms left work 2020. Can tech startups help families at the brink?
Kijken: Vaak zijn het de vrouwen die na het krijgen van kinderen parttime gaan werken. In de vierdelige documentaireserie Waarom werken vrouwen niet? onderzoekt journalist Liesbeth Staats waarom zoveel vrouwen in Nederland daarvoor kiezen.
Spelen en lezen: Het kaartspel *Fair Play is gebaseerd op het boek van Eve Rodsky, ‘Schat, wil jij dit even doen?’ (Lezen). Gebruik het kaartspel om te komen tot een eerlijke taakverdeling en voor het creëren van persoonlijke tijd en ruimte.