Je huishouden organiseren met kinderen: een routekaart

Leestijd: 4 minuten

Geregeld geef ik tips over het organiseren van het huishouden. Ook nu, door je te adviseren iedereen – volwassen en kinderen – te betrekken bij het doen van het huishouden. En niet alleen bij de uitvoering maar ook bij de planning ervan. Ik geef je een routekaart naar gedeelde verantwoordelijkheid.

Maar wat is ‘huishouden’?

Een huishouden is zowel een economische eenheid (zoals een gezin of woongemeenschap) als de organisatie van de bijbehorende werkzaamheden om in de voeding, kleding en het onderdak van dat huishouden te voorzien. De leden van een huishouden wonen in één woning. (bron: WikiPedia)

Het artikel vervolgt dat activiteiten vallend onder het huishouden bestaan uit opruimen, verbeteren of schoonmaken. Hoe zorg je ervoor dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt?

Grip op huishouden

Allereerst is het belangrijk overzicht te hebben van de taken die er liggen. Een huishoudschema kan daarbij helpen, zeker voor de dingen die niet dagelijks of wekelijks gedaan hoeven te worden. Check de gratis downloads ⇒, of kijk op mijn Pinterest – bord.

Daar issie weer: weekmenu

Verder ben ikzelf een groot fan van het weekmenu, we eten gevarieerd, ik ben niet meer dagelijks tijd kwijt aan boodschappen doen of bedenken wat te maken. Ook kunnen we goed rekening houden met de tijd die beschikbaar is voor het koken.

Wil je ook beginnen met het maken van een weekmenu? Maak gebruik van mijn gratis format. Voor inspiratie voor het vullen ervan: 8x routine met een weekmenu of check de website van het Voedingscentrum.

Kinderen betrekken bij het huishouden

Ik vind het belangrijk iedereen te betrekken bij het huishouden. Zo wordt het een gedeelde verantwoordelijkheid en gaan meer gezinsleden zelf dingen die moeten gebeuren (en ook uitvoeren). Er zijn altijd wel taken te bedenken om mee te beginnen voor kinderen; denk maar aan zelf je tas inpakken wanneer je naar zwemles, school of uit logeren gaat, je eigen vuile vaat in de vaatwasser zetten of een doekje pakken wanneer je knoeit.

Kinderen betrekken bij huishoudenMijn ervaring is dat kinderen graag helpen, je moet ze alleen wel de kans geven. Vaak is dat een kwestie van geduld, een taak kost hen in het begin wat meer tijd dan wanneer jij het doet. Niet gek natuurlijk als ze het zich nog eigen moeten maken. Gun ze de ruimte hun eigen manier te vinden in opruimen en het inpakken van hun tas, dan heb je er snel weinig tot geen omkijken meer naar.

Moeten jullie ergens op tijd zijn in de ochtend? Laat je kind bijvoorbeeld de avond van tevoren alvast kleding voor de volgende dag klaarleggen. Dan is het niet erg als ze even staan te twijfelen (en dus tijd nodig hebben), in plaats van vlak voordat jullie de deur uit moeten.

Om je een idee te geven wanneer kinderen verantwoordelijkheid kunnen dragen voor klusjes in het huishouden, heb ik enkele taken gecategoriseerd op leeftijd. Download hier gratis het overzicht.

Huishouden is meer dan opruimen, verbeteren en schoonmaken

Zelf vind ik de definitie van huishouden nog wat beperkt: voorzien in voeding, kleding en onderdak. Hieraan zou ik toe willen voegen zorgen dat er ruimte is voor ontplooiing en een sociaal leven. Dus zorgen dat de kinderen op tijd op school komen, maar ook buitenspelen stimuleren, speelafspraken faciliteren en ruimte bieden aan eigen interesses – of dit nu muziek, sport of ‘prutsen’ betreft – en ook voor die van de volwassen gezinsleden.

Om ervoor te zorgen dat er ruimte is voor het nastreven van persoonlijke doelen door alle gezinsleden, moet je goed plannen. In het huishouden (opruimen, verbeteren en schoonmaken) zijn er hulpmiddelen te vinden die het efficiënter maken, denk maar aan de robotstofzuiger, de vaatwasser of de maaltijdbox. Specifiek voor de organisatie van het gezinsleven zijn die er stuk minder (lees ook mijn pleidooi voor meer technologische oplossingen voor het gezinsleven: Eenvoudiger gezinsleven: technologie als antwoord?).

Al die thuistaken en afspraken, vraagt vooral wat van de volwassenen in het gezin; namelijk het goed organiseren van alles wat bijdraagt aan het functioneren van alle leden van het gezin. Hierbij moet ook gedacht worden aan o.a. het onderhouden van relaties (met de buren, familie, klasgenoten, vrienden van alle gezinsleden, leerkrachten, sportcoaches, etc.) en persoonlijke verzorging; de dagelijkse maar ook de afspraken met de tandarts, huisarts en de kapper en tijdig zorgen voor kleding en schoenen in de goede maten.

Plannen en organiseren

In onder meer Nieuwe maand – nieuwe gezinsplanning pleit ik ervoor samen een weekplanning te maken voor school, werk en huishouden. Dit omdat zo alle taken zichtbaar worden, wat bijdraagt aan een evenwichtige thuistaakverdeling en helpt te prioriteren als gezin. Ook gun je je kinderen ruimte om zelf een taak op zich te nemen.

Toch zullen er altijd thuistaken zijn die alleen uitgevoerd kunnen worden door de ouders/ verzorgers. Vandaar dat het belangrijk is een goede thuistaakverdeling met je partner af te stemmen. Realiseren je dat als je een taak hebt, je verantwoordelijk bent voor de gehele taak: bedenken, plannen en uitvoeren.

Tools voor plannen

Om dat allemaal goed te kunnen managen, kun je gebruikmaken van een gezamenlijke (online) agenda. Bij ons thuis gaan we daarin een stap verder; we hebben een mailbox voor alles wat ons gezin aangaat. Denk aan nutsbedrijven, de opvang, school, boodschappen, etc., alles wat voor het gezin en/ of huis is komt daar binnen, het is onze digitale brievenbus.

Afhankelijk van onze thuistaakverdeling, worden de mailtjes toegewezen aan een van ons. Zo voorkomen we dat we allebei hetzelfde bericht beantwoorden of oppakken.

Ons weekmenu en boodschappenlijst houden we offline, dat hebben we op een whiteboard in de keuken. Handig als je net iets opmaakt tijdens het bereiden van een maaltijd, dan voegen we dat direct toe aan ons boodschappenlijstje.

Ook tools voor plannen en organiseren?

Download dan het format voor een weekmenu dat ik voor je maakte, het huishoudschema en het overzicht van mogelijke huishoudelijke klusjes per leeftijdscategorie.

Voor meer tips – bijvoorbeeld voor het werken met digitale oplossingen in je huishouden, neem je vrijblijvend contact met me op.

Meer

Over een eerlijke thuistaakverdeling (feitjes, tests en tips)

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Kinderen, Spullen, Thuistaakverdeling.