De was doen kost veel tijd – ik heb er maar mijn hobby van gemaakt

Leestijd: 3 minuten

De was doen als hobby: missie mislukt (natuurlijk). Maar het kan wel makkelijker!

Zeker met kinderen komt er echt nooit een eind aan de was. Bovendien ben ik ook nog van het stempel zoveel mogelijk duurzaam; dus zoveel mogelijk wassen op 30 graden en geen droger. Hierdoor ben ik tijd kwijt aan het buiten hangen van de was – en het snel weer naar binnen halen als het dan toch blijkt te gaan regenen (die weerapps zijn echt niet zo betrouwbaar…). Dat is dan weer niet zo duurzaam als je het betrekt op mijn tijd en humeur. Ik heb het mezelf daarom wat makkelijker gemaakt.

Aanschaf van nieuwe kledinghandwas doen

Zo is een van de criteria bij het aanschaffen van een nieuw kledingstuk het waslabel. Kan het alleen op de hand gewassen worden, dan komt het mijn huis niet in. Want òf ik draag het nooit òf ik ben nog meer tijd kwijt aan dit tijdverdrijf.

Strijken

Daarnaast probeer ik er ook op te letten dat ik weinig kledingstukken heb die gestreken moeten worden. Ik ben namelijk ook van het type: ‘als ik strijk, wil ik ook dat elke vouw eruit is’ -waardoor het een tijdrovend klusje wordt.

Mocht zo’n kledingstuk toch de weg naar mijn collectie hebben gevonden, let ik erop dat ik het goed uithang bij het drogen en het na het afhalen snel opvouw of ophang. Dit scheelt een heleboel kreukels. Dus om zo kreukloos mogelijk te drogen, hang ik broeken op aan de pijpen en blouses aan kledinghangers.

Sokken, sokken en nog meer sokkensokken in de was doen

Oh, en sokken… Wat heb ik een hekel aan sokken. Om te beginnen: als ik sokken aan moet, is het weer niet zoals ik dat het lekkerst vindt en dan moeten ze ook nog gewassen worden. Dat valt nog mee, daarna begint het ophangen en sorteren…

Dus besteed ik het sorteren nu uit aan de kinderen, die zoeken hun eigen sokken uit. Ik heb besloten me niet druk te maken over het dragen van verschillende sokken door mijzelf of de kinderen (als ze even niet willen sorteren) en mijn partner draagt maar een kleur. Scheelt een hoop tijd!

Lekker niet wassen

Ook gooi ik minder snel iets in de was. Ik hang kleding liever een nachtje buiten waarna het weer fris de kast in kan. Zeker nu bij ons de kinderen het melktijdperk voorbij zijn, kan dit goed en scheelt het een hoop wassen.

Niet alleen mijn eigen kleiding, ook die van de kinderen verdwijnen minder snel de wasmand in. Dat lijkt namelijk makkelijk en snel opgeruimd, totdat ik weer buiten sta met de knijpers. En echt, die broek of die rok kan vaak nog wel een dag.

Sorteren van de was

In ons nieuwe huis hebben we straks ruimte voor meerdere wasmanden – dat scheelt dan weer tijd bij het sorteren. Dan is het inderdaad een kwestie van ‘even’ en wasje in de wasmachine doen. Maar daar moeten we nog even op wachten.

Wassen: dan maar even een momentje… handwas doen

Ten slotte is het me toch ook gelukt het doen van de was iets leuker te maken. Nu ook ik meer thuis ben gaan werken, gebruik het als pauzemoment en daarbij laat ik me graag begeleiden door muziek (en ja, binnen is het dan leuker dan buiten met koptelefoon en onder mogelijk toeziend oog van buren).

En zijn de kinderen thuis, dan doen we de was samen. Het sorteren en in de wasmachine stoppen kan al van hele jonge leeftijd en niet veel later kunnen ze ook het wasmiddel in de machine doen. En draaien maar!

Meer over…

…sokken in het boek ‘Verkeerde sokken’ of vraag aandacht voor Alzheimer door het dragen van twee verschillende sokken: www.alzheimersocks.nl.

Meer over…

…zuinig wassen, tips van Milieucentraal

…tijd besparen in je huishouden in mijn artikel Bespaar tijd met deze 7 huishoudelijke tips

Geplaatst in Huishouden, Kinderen, Ruimte.