Welkom thuis: Een relaxte binnenkomst

Leestijd: 3 minuten

Je steekt de sleutel in het slot, duwt de voordeur open, stapt binnen en valt bijna omdat je even niet gezien had dat er speelgoed, schoenen en (school)tassen liggen. Gevaarlijk, niet alleen voor je nek maar ook voor je humeur. Toch kan het: een relaxte binnenkomst.

Ik besteed speciale aandacht aan de hal omdat het niet alleen de plek is waar je thuiskomt, maar omdat het ook een plek is waar iedereen in je huishouden gebruik van maakt. Dus laten we die deur open doen zonder ons zorgen te maken over een onverwachte gast, toch? Ik begin maar meteen met de tips om jouw hal te transformeren tot een georganiseerde oase.

Weg met de reservesleutels!

Niet letterlijk natuurlijk… Maar uit de bak/ berg/ van het rek met de sleutels in gebruik. We zijn allemaal weleens onze sleutels kwijtgeraakt – ook ik. Door je reservesleutels op een andere plek in huis te bewaren, zoals een bakje in de keukenlade, voorkom je dat ze gaan dwalen door de sleutels die in gebruik zijn. Zo hoef je niet meer te graven in een berg van ongeïdentificeerde sleutels wanneer je haast hebt. Voorzie de reservesleutels van een label zodat je weet waar de sleutel van is.

Schoenen opbergen

We kennen allemaal dat gevoel: je opent je voordeur en je struikelt naar binnen over een berg schoenen. Tijd dus om je schoenen in toom te houden! Investeer in een schoenenrek of een stijlvol bankje met opbergruimte om je schoenen netjes te organiseren. Als niet alle schoenen in de hal passen, bewaar daar dan alleen de schoenen die je regelmatig draagt. De rest kan elders een plekje krijgen. Bijvoorbeeld in je kledingkast, makkelijker om daar alvast je outfit te combineren met het juiste paar.

Hal is geen opslagruimte

Soms lijkt de hal meer op een opslagplaats voor spullen en dat maakt het rommelig en onoverzichtelijk. Neem een paar minuten de tijd om alles wat niet in de hal hoort, te verwijderen. Breng die stapel oude kranten naar de papierbak, verplaats post naar de plek waar je het gaat afhandelen en breng vuile was naar de wasmand. Je zult versteld staan van de directe transformatie die dit teweegbrengt!

Regel een bak voor seizoensspullen

Niets is zo vervelend als een warme zomermiddag waarop je je zonnebril, zonnebrand en bikini niet kunt vinden. Of wanneer je op een koude winterochtend alleen je linker handschoen kunt vinden. Voorkom deze dagelijkse zoektocht door een speciale opbergplek te creëren voor al je zomer- of winteraccessoires. Een mooie mand, een stevige doos of zelfs een hangende organizer zijn geweldige opties om alles geordend te houden. Je bespaart tijd en het ziet er opgeruimd uit. Bovendien is het een eenvoudig systeem dat voor alle gezinsleden te begrijpen is. Dat brengt me bij de volgende tip.

Onderhoud voor een duurzame relaxte binnenkomst

Vaak hebben we de neiging om onze boodschappen, post, sleutels en portemonnee gewoon op de dichtstbijzijnde oppervlakte in de hal te dumpen en er later wel naar te kijken. Maar laten we eerlijk zijn, van uitstel komt afstel en die spullen blijven daar rondslingeren. Dus maak er een gewoonte van binnenkomende spullen direct een plek te geven. Hang je jas op, zet de boodschappen in de keuken en sorteer de post.

Door dit direct te doen, voorkom je dat de hal weer een verzamelplaats wordt van rondslingerende items. Vergeet niet: rommel werkt als een magneet voor andere rommel. Ook ben je zo een voorbeeld voor de kinderen, zodra ze dit doorhebben doen ze je na en blijft het opgeruimd. Of, zoals bij mij, zitten ze jou achterna dat je je schoenen nog op moet ruimen… 😆

Neem met deze tips in het achterhoofd een kijkje in je hal; waar ga jij het eerst mee aan de slag? En wanneer heb jij een ontspannen thuiskomst?

Voor tips voor je hele huis, download je mijn gratis 40 opruimtips.

Meer over je hal

Weetje: mensen vormen binnen 30 (!) seconden een eerste indruk. Welke indruk maakt jouw hal? En welke indruk wil je maken?

Kleine hal ideeën inrichting van VTWonen

Geplaatst in Huishouden, Ruimte, Spullen, Werk.