Zucht, puf… Zo klinken onze gemiddelde dagen aan het einde van het schooljaar, zeker nu ze zo warm verlopen. Hoe houd je het hoofd koel en ga je ontspannen de vakantie in als gezin?
Toe aan vakantie – maar we zijn er nog niet
Ik weet nooit precies wat eerder is, het idee dat de vakantie eraan komt of de overtuiging eraan toe te zijn. Wat ik wel weet is dat elk lid van mijn gezin, ikzelf incluis, al een tijdje moe is, minder zin in verplichtingen heeft en vaker ergens neer wilt ploffen en nietsdoen.
Toch draait het nog even door, en maken we deze periodes vaak meerdere keren per jaar mee – gek genoeg zo rond de schoolvakanties. Hoe blijf je zoveel mogelijk ontspannen, in de periode van afronden, deadlines en afrondende schoolactiviteiten?
Tandje minder
Door heel bewust een aantal dingen een tandje minder te doen. Bijvoorbeeld, jawel, ik ga het echt zeggen, opruimen. De combinatie van (de spanningen van) het afronden van het schooljaar, de warmte (waarom we daar moe van worden) en de lange dagen kan een vermoeiend effect hebben. Te weinig of minder goed slapen doen onze energieniveaus geen goed.
Omarm de rommeligheid
In plaats van jezelf en je gezin extra druk op te leggen om het huis opgeruimd te houden, kun je die energie en tijd beter inzetten om op te laden. Breng samen tijd door zonder de extra last van opruimen en organiseren.
Omarm de rommeligheid, en verlaag de druk om alles aan kant te hebben. Ga liever op een vrij moment even naar buiten om te picknicken, te spelen, af te koelen, etc. Zoek de ontspanning op en neem de vrijheid je als gezin te onttrekken aan de verwachtingen en de bijkomende stress bij het afronden van het schooljaar. Buiten zie je de rommel toch niet.
Warm weer is er om buiten te spelen
Door tot op zekere hoogte ordeloosheid te omarmen en flexibel om te gaan met netheid en orde, kun je als gezin de vermoeidheid en de invloed van het warme weer beter het hoofd bieden. Het gaat er nu nog meer als anders om een evenwicht te vinden tussen een fijn, opgeruimd huis en de ruimte om te spelen, te ontspannen en op te laden.
Georganiseerde rommeligheid
Maar ook buiten deze periodes om is er wat te zeggen voor een bepaalde mate van rommeligheid. Zeker voor kinderen, in een omgeving waar zij zich vrij voelen om dingen te proberen, zijn ze geneigd te experimenteren en te verkennen. Het biedt de ruimte zich uit te leven met het maken van eigen speelgoed en ook om spelletjes te bedenken met wat ze in hun omgeving vinden.
Mocht je je als gezin te veel richten op orde en netheid in huis, kunnen kinderen zich beperkt voelen. Is er een beetje ‘rommel’, dan ervaren veel kinderen meer vrijheid en onafhankelijkheid, omdat ze de ruimte krijgen eigen keuzes te maken en hun omgeving naar eigen inzicht te gebruiken.
Vaardigheden ontwikkelen
Bovendien vinden kinderen het zelf ook heel fijn als ze hun spullen niet kwijtraken. Je ziet dan vaak dat ze ongevraagd spullen gaan organiseren, waarmee ze zelf vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om op te ruimen. Denk aan plannen en organiseren, keuzes maken en prioriteren.
Samenwerken als gezin
Ten slotte vraagt een rommelige omgeving van gezinnen om samen te werken en samen op te ruimen. Kinderen ervaren het dan ook meer als een gezamenlijke verantwoordelijkheid en zullen zelf meer initiatief tonen hun spullen te organiseren.
Balans in rommeligheid en netheid
Het gaat er altijd om een goede balans te vinden in de mate van rommeligheid en netheid. Ik wil graag een plek waar het hele gezin zich thuis voelt. Zelf functioneer ik beter in een georganiseerde omgeving. Maar dat betekent niet dat het nooit rommelig kan zijn. Zeker met deze warme dagen spendeer ik ook liever tijd samen buiten.
Wat werkt voor jou en je gezin? En is dat anders wanneer het warm is?
Lees verder nog mijn 5 tips voor een ontspannen vakantietijd.