Vakantiegevoel vasthouden: 5 tips (ook voor vertrek)

Leestijd: 3 minuten

Eerlijk is eerlijk, je zit waarschijnlijk nog vol in de afronding en het organiseren van alles voor je vakantie, dus waarom zou je al gaan nadenken over hoe je thuiskomt? Laat staan aan het vakantiegevoel vasthouden nu je dat nog niet hebt?

Nou, omdat het best frustrerend kan zijn om na een relaxte vakantie thuis te komen in de chaos. Gelukkig weet ik hoe je dat kunt voorkomen zodat je ook echt nog even het vakantiegevoel vasthoudt. Ik heb 5 tips voor hoe je dat doet.

1. Voordat je op vakantie gaat: de checklist

Maak voordat je op vakantie gaat een checklist met taken die je moet voltooien. Denk aan het opruimen van de keuken, het doen van de was en het schoonmaken van de badkamer. Door deze taken af te vinken voordat je vertrekt, kun je bij thuiskomst ontspannen en genieten van een opgeruimd huis.

2. Opruimen voor vertrek

Ja ja, je bent door je kasten gegaan om net die ene bikini of dat paar schoenen te vinden. Het is aanlokkelijk om dan gewoon de kast dicht te doen en de kledinghopen die tot voor kort nog stapels waren te laten liggen. Doe dat niet, je krijgt echt spijt als je straks je gewassen kleding weer wil opbergen of wanneer je bij thuiskomst even snel iets schoons aan wil trekken. Ja he, je ziet het al helemaal voor je hoe dat gelijk het vakantiegevoel te niet doet.

3. En als je dan toch bezig bent

Waarom neem je eigenlijk niet dat andere jurkje of die bikini niet mee? Heb je die al jaren niet aan gehad? Mooi moment om deze items dan weg te doen. Denk na over de frequentie van gebruik en de emotionele waarde van de spullen. Het minimaliseren van overtollige bezittingen zorgt voor een rustiger en overzichtelijker huis. En je hoeft minder op te vouwen na de chaotische zoektocht van net.

4. Kom georganiseerd thuis

Bij thuiskomst is het verleidelijk om je koffers gewoon neer te zetten en te ontspannen. Maar als je wilt voorkomen dat de rommel zich ophoopt, neem dan even de tijd om georganiseerd te blijven. Pak je koffers uit en berg je spullen op. Op die manier behoud je de rust en netheid waar je tijdens je vakantie zo van genoot.

5. Onderhoud een opgeruimd huis

Last but not least, laten we het hebben over het onderhouden van een opgeruimd huis op de lange termijn. Het opzetten van routines voor dagelijks opruimen en regelmatige opruimsessies is de sleutel. Investeer een paar minuten per dag om dingen terug op hun plaats te zetten en creëer vaste momenten om grondig op te ruimen. Een georganiseerd leven brengt niet alleen een opgeruimd huis, maar ook een positieve gemoedstoestand met zich mee. Bovendien scheelt het de komende vakantie graven naar dat ene leuke zomerse kledingsetje, wat weer minder kledinghopen daarna oplevert.

Dus zo kun je dat vakantiegevoel vasthouden

Na een heerlijke vakantie is het fijn om thuis te komen in een opgeruimd paradijs. Met behulp van een checklist voor vertrek, het voorbereiden van je huis, georganiseerd thuiskomen en het onderhouden van een opgeruimd huis, kun je dit realiseren. Dus geniet van je vakantie, ontspan en kom thuis in een fijne omgeving waar je lekker kunt nagenieten.

En als je dan op vakantie bent: Gooi de routine het raam (niet) uit

En ik kwam deze tips nog tegen om het vakantiegevoel langer vast te houden: tips van timemanagement.nl

Geplaatst in Gezin, Opruimen, Ruimte, Tijd.