Vakantie! Gooi de routine het raam (niet) uit

Leestijd: 3 minuten

He he, de vakantieperiode is aangebroken. Daar ben ik aan toe! Lekker los van alle beslommeringen en echt even aandacht voor elkaar. En dan komt de vraag “wat eten we vandaag”? Sommige dingen gaan vanzelf wel door ;).

En ja, wanneer alles (school, werk, sociaal leven, fit blijven) op volle toeren draait, heb ik daar ergens wel een keer over nagedacht, over wat we gaan eten. Ik ben enorm fan van het maken van een weekmenu. Dit zodat tijdens het avondspitsuur niemand nog ‘even’ iets moet bedenken en de winkel in hoeft te rennen. Dat scheelt tijd en bovenal drukte in het hoofd.

Boodschappen doen in de zomervakantie

Maar hoe zit dat tijdens de zomervakantie? Als ik die vraag over wat we gaan eten krijg, dan stel ik die terug. Zo verzinnen we samen wat en dan gaan we met zijn allen boodschappen doen. En dat is een hele belevenis, want dat doen we normaal niet. Wij laten graag onze boodschappen bezorgen en brengen in plaats daarvan een bezoek aan de plaatselijke markt.

Heel gezellig, samen boodschappen doen tijdens de vakantieperiode: je hebt de tijd en kunt dus ontspannen met elkaar de winkel door. Dat geeft ook ruimte om uit te leggen waarom sommige dingen niet in de kar belanden – hoe lekker ze ook zijn of lijken. Daar neem ik anders echt te weinig tijd voor, ik zit dan al met mijn hoofd bij het volgende punt op het programma.

Hulp bij het koken

Doordat we samen hebben bedacht wat we gaan maken, kunnen Mark en ik dan ook vaker rekenen op hulp bij de uitvoering, het koken. Erg gezellig en bovendien plukken we daar na iedere vakantieperiode weer meer vruchten van. De kinderen krijgen de ruimte te laten zien wat ze kunnen en om te leren, en zo voelen ze ook steeds meer dat ze echt een bijdrage kunnen leveren. Ik merk dat ze dat heel fijn vinden.

ontbijt op vakantieRoutines in de zomervakantie

Zo zie je dat de ene routine van thuis in de zomervakantie een andere vorm krijgt. Ook verschuift de ochtendroutine gelukkig. Ik vind het werkelijk vreselijk om ’s ochtends ergens op tijd te moeten zijn, altijd al gehad. En zonder die druk zijn de ochtenden veel meer ontspannen.

We keuvelen wat en maken samen het ontbijt, terwijl we (en wie dat zijn, dat is afhankelijk van wie er dan nog aan tafel zitten) bedenken wat we die dag willen doen. Het werk gaat wel door, maar in een ander ritme en even op een lager pitje.

Er even tussenuit – en toch een ritme

En in het plannen maken hebben we ook iets wat op een ritme lijkt. Ook als we even echt weg gaan. Wij zijn gek op kamperen; we doen de tent open en de kinderen vermaken zich vanzelf. Af en toe pluk je ze van een skelter of bij de speeltuin vandaan om te eten of te drinken, en dat is het dan.

Maar alleen maar voor de tent zitten met een boek of spelletje, hoe ontspannen dat ook klinkt, dat is het voor mij toch niet helemaal. Gelukkig ben ik daarin in ons gezin niet de enige. Het is soms wat lastig iedereen mee te krijgen, want ja, de spelletjeskamer is ook te gek, maar als we dan eenmaal op pad zijn en iets actiefs doen, komt dat meestal wel goed.

Iedereen heeft routines tijdens de vakantieperiode

Dus ja, zelfs tijdens de vakantieperiode sluipen routines erin, aangepast op de plek en met wie je bent. Of je nu elke dag voor dag en dauw opstaat voor een ochtendwandeling, of op het strand je roes uitslaapt, ook op vakantie vind je een ritme in je dag. Om echt te ontspannen is het vooral belangrijk je zoveel mogelijk mee te laten voeren door dat ritme. Je komt dan pas echt los van alle stress die werk en dagelijkse beslommeringen met zich meebrengen wat je helpt te herstellen.

fijne vakantieVan al dat schrijven over vakantie heb ik er nog meer zin in gekregen. Of je nu thuis blijft of er even tussenuit knijpt, zorg dat je ook genoeg gaat “chillen [met de] billen!” – aldus oudste dochter Nora. En gooi niet alle routine het raam uit, het helpt te ontspannen en na de vakantie weer in het ritme te komen.

Fijne vakantieperiode!

Meer over

(Vakantie)tijd voor je doelen

5 tips voor een ontspannen vakantietijd

Ga je op vakantie? Check een van de paklijsten van ANWB zodat je niets hoeft te vergeten.

Geplaatst in Overig.