5 tips voor een ontspannen vakantietijd

Leestijd: 3 minuten

Yes, lekker op een ontspannen vakantie. Lukt dat nog niet helemaal? In dit artikel tref je 5 aanbevelingen om los te komen van de dagelijkse beslommeringen en dat felbegeerde vakantiegevoel te krijgen.

Veel gezinnen hebben de afgelopen maanden intensief beleefd; lesgeven, werken, huishouden en het gezellig houden als gezin. Stap voor stap openden scholen de deuren, konden de kinderen weer naar de sportclub en kunnen we er ook als gezin weer meer op uit. En dan nu, vakantie! De uitgelezen periode om tot rust te komen en energie op te doen. De volgende 5 tips helpen daarbij.

1. Ook thuis ontspannen

Blijf je thuis? Probeer niet in de valkuil te trappen in hetzelfde tempo door te gaan met (huishoudelijke) klussen. Uiteraard is het ook een mooi moment om dat wat je eerder bent begonnen in huis af te maken, maar maak ook zeker tijd om samen als gezin te ontspannen. Heb je veel te doen? Klus dan bijvoorbeeld de ene dag en ga iets leuks doen op de andere dag. Tips voor wat je in de buurt kunt doen met de kinderen vind je op de website van Kidsproof.

2. Acties; schrijf het op

Schiet tijdens vakantie iets te binnen, ideeën of zorgen? Logisch, je ontspant, staat even uit en onbewust verwerk je van alles, zeker na zo’n hectische, veranderlijke periode. Schrijf het op! Daarmee zet je het uit je hoofd. Blijf je toch piekeren of malen? Ga iets leuks doen; sport, lees een boek of doe een spelletje.

3. Ik ben er even niet

Zet in je afwezigheidsassistent van je e-mail dat je er niet bent, bij wie men terecht kan en dat die persoon jou eventueel kan bereiken. Mocht het dus echt nodig zijn, weten ze je te vinden. De rest kan dus wachten en vraagt, in ieder geval tot na je ontspannen vakantie, niet jouw aandacht.

4. Even onbereikbaar

Probeer je werkmail niet te raadplegen en schakel een paar dagen je telefoon helemaal uit. Gaat dat je wat te ver? Zet dan de meldingen uit voor de apps die je vooral voor je werk gebruikt. Ook kun je ervoor zorgen dat je alleen bereikbaar bent voor bepaalde personen. Gebruik hiervoor de ‘Niet-storen’- functie op je telefoon. Voor uitleg voor Android kijk je hier, voor Apple ga je naar de support pagina van Apple.

5. Nog even onbereikbaar

Staat je afwezigheidsassistent aan? Mooi! Pas deze nog een keer aan; wijzig de datum dat je er weer bent naar 1 of 2 dagen later. Dit geeft je de tijd om bij te praten met collega’s en jezelf weer up-to-speed te brengen.

Belang van een ontspannen vakantie

Waarom is het ook alweer zo belangrijk tijdens de vakantie echt te ontspannen en los te komen van dagelijkse beslommeringen? Omdat het helpt te herstellen van werkstress. Ook kun je dan met volle aandacht tijd met je gezin te spenderen.

Bovendien blijkt uit een eerste analyse van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) begin mei 2020 dat de toename van thuiswerken zorgt voor een verdere vervaging van scheiding tussen werk en privé (SCP, 2020). Je bent bijvoorbeeld overdag meer bezig met het huishouden waardoor je vaker ’s avonds en in het weekend werkt. Deze disbalans tussen werk en privé kan ervoor zorgen dat je prikkelbaarder wordt. Met een ontspannen vakantie doorbreek je dit patroon. Zorg er dan ook voor dat je echt los komt.

Wil je ideeën over hoe je de balans realiseert wanneer je weer aan de slag gaat na een ontspannen vakantie? Klik op onderstaande links om meer te lezen of neem contact met mij op voor persoonlijke tips en ideeën. Ik reageer altijd binnen twee werkdagen op je bericht.

Meer lezen:

Artikel: Dag drukte, hallo balans!

Webinar & artikel: Werk en privé in balans: webinar en tips

Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau (2020). Eerste doordenking maatschappelijke gevolgen coronamaatregelen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau. (https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2020/05/07/maatschappelijke-gevolgen-coronamaatregelen)

Geplaatst in Werk.