Dag drukte, hallo balans!

Leestijd: 3 minuten

Met de tips in de artikelen Wat zijn jouw keien? Deel 1 en Wat zijn jouw keien? Deel 2 help ik je op weg je om te kiezen voor de dingen die jij belangrijk vindt. Hoe houd je balans en voorkom je dat je je alsnog laat leiden door alles wat er op je afkomt en het ‘druk-druk-druk’ hebt? Daarvoor geef ik je 5 tips.

Eigenlijk is het principe simpel; je begint met het plannen van de dingen die je het belangrijkst vindt. De rest komt dan vanzelf en organiseert zich eromheen. De volgende tips helpen je daarbij.

1. Stop op tijd

Met kinderen ben je sowieso gebonden aan tijden (ophalen, op tijd eten, …). Persoonlijk wil ik daaraan toevoegen; stop nog een beetje eerder dan nodig. Ga nog even op het balkon zitten in het zonnetje, maak een dansje, of wat je dan ook energie geeft, en begeef je dan naar de BSO, crèche, de sportclub, vriendjes, etc., om de kinderen op te halen.

2. Begin wanneer je er klaar voor bent

Voorheen begon ik met werken zodra de kinderen de deur uit waren. De hele dag dacht ik dan “oh ja, nog even boodschappen halen, sporten, dat ene belletje plegen …”. En aan het einde van de middag had ik heel hard gewerkt met een onvoldaan gevoel; al die andere dingen lagen dan nog op me te wachten. Vandaar dat ik besloot het om te draaien. Nu begin ik met sporten, opruimen of pleeg ik dat telefoontje alvorens te gaan werken. Ik ervaar nu meer balans waardoor ik me volledig kan focussen op mijn werk.

3. Vermijd drukte: meldingen uitzetten

Heb jij je meldingen van Outlook, WhatsApp, de kinderopvangapp, schoolapp, Facebook. LinkedIn etc. standaard aan staan? Zet het voor een periode uit. Op je telefoon doe je dat door de ‘Niet-storen’ -functie in te schakelen – Android (voor Apple: klik hier). Voeg belangrijke telefoonnummers toe aan je favorieten, die kunnen jou telefonisch bereiken, de rest niet. En check je mail alleen wanneer het jou uitkomt en zet notificaties van je computer uit.

4. Balans: welke kei, kiezel of zandkorrel kies jij

Tony Crabbe stelt in zijn boek Nooit meer te druk dat je de vraag aan jezelf moet stellen aan ‘welke’ activiteit jij je aandacht geeft. Klinkt logisch. Toch stellen we onszelf in plaats daarvan bij elke mail, uitnodiging of appje de vraag ‘wel of niet’. Dus stel de vraag ‘welke’ en voorkom dat je ongewild dingen, die je eigenlijk aandacht wil geven, opoffert. Bijvoorbeeld; in plaats van de vraag te stellen ‘ga ik naar deze vergadering ja of nee’, stel je jezelf de vraag; ‘waaraan zou ik mijn tijd besteden als ik niet naar deze vergadering ga?’.

5. Plan ruim

Door ruim te plannen ontstaat ruimte. Bijvoorbeeld voor lanterfanten met je gezin. Plan ook meer tijd dan je denkt nodig te hebben voor een taak. Je gunt jezelf daarmee tijd na te denken over andere oplossingen of om elders ideeën op te doen. Dat maakt het uitvoeren van je taak ook nog eens leuker.

Al deze dingen samen hebben er bij mij voor gezorgd dat ik meer balans ervaar. Ik ben energieker en veerkrachtiger. Door zelf te bepalen wat ik doe me daarbij minder te laten leiden door externe factoren ben ik meer in control. Die momenten aan het begin en einde van de dag voorkomen dat ik word afgeleid door gedachten aan wat ik allemaal eigenlijk nog zou willen doen.

Weten hoe je deze tips in jouw dagelijks leven integreert? Neem contact met mij op! Ik reageer altijd binnen twee werkdagen.

Meer lezen:

Nooit meer te druk,Tim Crabbe


Fitte horizon, hoe ik het doe

Getting Things Done, David Allen

Geplaatst in Tijd.