(Vakantie)tijd voor je doelen

Leestijd: 3 minuten

Met behulp van de 5 tips voor een ontspannen vakantie ben je echt even losgekomen van de dagelijkse beslommeringen. Een uitstekend moment om te evalueren of je je kostbare tijd – die je maar een keer kan vergeven – besteedt aan jouw doelen en wat jij wilt doen.

Hoe meer afstand je neemt, hoe beter je kunt bepalen wat belangrijk voor je is. Vandaar dat de vakantie de uitgelezen periode is kritisch te kijken naar hoe je je tijd besteedt. Stel jezelf de vraag of dat wat je doet bijdraagt aan wat jij wilt bereiken, op korte en lange termijn.

Doelen bepalen

Door doelen te bepalen kun je gericht aan de slag met dat wat je wilt bereiken. Doelen bepalenOf dit nu de komende maand is of over 10 jaar, door focus aan te brengen vergroot je de kans dat je je doel behaalt aanzienlijk.

Voor het (her)bepalen van je doelen maak ik graag gebruik van de Getting Things Done-methode van David Allen. In het artikel Wat zijn jouw keien? Deel 2 neem ik je stap voor stap mee. Ik raad je daarbij aan om niet teveel doelen tegelijk te stellen. Zinvoller is het bijvoorbeeld een doel op persoonlijk vlak, een werkgerelateerd doel en een gezondheidsdoel te stellen.

Voorbeeld doelstellingen

Om je op weg te helpen met het formuleren van concrete, haalbare doelen heb hieronder voorbeelden van doelen opgesteld. Voor meer tips ga je naar Je doelen bepalen op deze website.

Werk Deze maand heb ik 2 nieuwe klanten.
Persoonlijk Door elke maand in een ruimte spullen te organiseren, heb ik in december een opgeruimd en geordend huis.
Gezondheid Ik eet iedere dag de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente.

Zet dit vervolgens om naar een overzichtelijk stappenplan – en vier je mijlpalen! Hiermee ben je er nog niet. Tony Crabbe adviseert in zijn boek Nooit meer te druk regelmatig te evalueren en je af te vragen of je nog dezelfde doelen hebt. Ook hiervoor kun je de Getting Things Done-methode gebruiken.

Uitproberen en loslaten

Wellicht struikel je in die lanterfantmomenten tijdens je vakantie over een nieuwe passie, iets wat je energie oplevert. Benut dat door hier vervolgens tijd voor te maken. Blijkt het op de langere termijn toch niet iets voor jou te zijn, dan laat je het voor wat het is. Door regelmatig te evalueren en dingen uit te proberen – een nieuwe taal leren, schilderen, surfen, recepten proberen, etc. – ontdek je wat bij jou past.

Tips of vragen? Ik help je graag! Weten hoe ik het doe? Neem contact met me op, ik reageer altijd binnen twee dagen.

Meer lezen

Het bepalen van je doelen: Wat zijn jouw keien?
Vertalen naar een haalbaar stappenplan: Doelen bereiken

Nooit meer te druk, Tony Crabbe

Getting Things Done, David Allen

Geplaatst in Tijd.