Je doelen bepalen

Leestijd: 2 minuten

In de dagelijkse ratrace van werk, huishouden, sporten, etc., verliezen we onze doelen weleens uit het oog. Daardoor kan het zijn dat je wel heel veel doet, maar dat het je niet dichterbij je einddoel brengt. Mij helpt het bijhouden van mijn bullet journal te focussen. Maar hoe bepaal je eigenlijk die doelen?

Belangrijk is eerst een beeld te hebben van de door jou gewenste situatie. Vervolgens zet je dat af tegen jeJe doelen tracken in je bullet journal huidige situatie; wat wil je verbeteren, waarom is dat belangrijk voor jou? Wat kun je doen om de gewenste situatie te bereiken?

SMART je doelen opstellen

Op professioneel vlak wordt veel gebruik gemaakt van de SMART-methode voor het formuleren van een doel. Dit kan ook houvast bieden bij het opstellen van persoonlijke doelen. Je maakt ze met deze methode Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Bijvoorbeeld:
“Ik wil drie trappen op kunnen lopen zonder buiten adem te raken.”
“In 2020 zet ik € 40.000,- om met mijn bedrijf.”
“In juli zijn de spullen op zolder gesorteerd en opgeruimd.”

Realiseer je wel dat je met persoonlijke doelen bezig bent, dus dat je best wat vager mag zijn. Wel kan de SMART-methode je helpen je doel concreter te maken. Daarmee maak je voor jezelf duidelijk hoe je eraan kunt werken.

Ik raad aan om niet teveel tegelijk na te streven. Het heeft meer zin om een doel op werkgebied, een op persoonlijk vlak en een voor je gezondheid te stellen dan om te proberen 10 doelen in een jaar te behalen.

In kleine stappen je doelen bereiken

Ten slotte: je behaalt alles met kleine stappen. Hierdoor zie je snel resultaat wat het proces gelijk een stuk leuker maakt! Ik doe dit door mijn doelen te vertalen naar trackers in mijn bullet journal zoals voor het sporten. Ik wil die drie trappen op kunnen lopen zonder buiten adem te raken.

Wil je meer lezen, dat kan in deze boeken:
Mindset, de weg naar een succesvol leven van Carol S. Dweck, bekijk hier haar TEDtalk
Getting things done van David Allen

Geplaatst in Tijd, Werk.