Focus met bullet journal: nieuw maandoverzicht

Leestijd: 3 minuten

Yes! Bijna een nieuwe maand! En dat betekent een nieuw maandoverzicht maken voor in mijn bullet journal. Voordat ik een bullet journal had, schoot me op de meest onhandige momenten van alles te binnen, over die ene afspraak, een verjaardag… Ik heb het dan nog niet gehad over de boodschappen of de takenlijsten op werk; in Outlook, op papier, in Onenote, Wunderlist, Evernote, etc. Ik vroeg mij af hoe ik grip kon krijgen op al die taken en lijstjes en tegelijkertijd mijn doelen in het vizier kon houden. Ik kwam uit bij het bullet journal; alles op een plek, focus op mijn doelen, inzicht in wat ik doe èn ik vind het leuk om ermee te werken.

Maart in bullet journal

Alles op 1 plek in je bullet journal

Met de introductie van het nieuwe werken, het plaats- en tijdsonafhankelijk werken, zijn de grenzen tussen werk- en privétijd steeds meer vervaagd. Mooi, want waar je 10 jaar geleden nog op negatieve reacties kon rekenen wanneer je op je werk zei om 17 uur echt weg te moeten omdat je de kinderen moest halen, is dat nu steeds meer geaccepteerd. Tegelijkertijd betekent dit voor veel jonge ouders – ook voor mij – dat zij ’s avonds achter de laptop kruipen om het werk van die dag af te maken.

En in dat werk hebben we te maken met projecten, de kinderen hebben allerlei (buitenschoolse) activiteiten waar wat voor geregeld moet worden en het reguliere huishouden moet ook blijven draaien. 1000 dingen om aan te denken en dat resulteerde bij mij in bijna evenveel lijstjes. Al die dingen komen nu samen in mijn bullet journal. Daarmee is een eind gekomen aan de last-minute zoekacties naar dat ene papiertje met dat belangrijke nummer of dat wat ik niet moest vergeten (wat was het ook alweer??).

Focus op je doel

Naast dat ik nu alle lijstjes op een plek hebt, helpt het bullet journal mij ook blijvend te focussen op mijn doelen. Dit door te beginnen met het maken van een jaaroverzicht met de belangrijkste gebeurtenissen van dat jaar. In mijn geval de lancering van mijn nieuwe website, verjaardagen, vakantie, evenementen en deadlines. Daarna werk ik dat per maand verder uit in een maandoverzicht en vervolgens in een weekoverzicht met mijn afspraken en taken.

Die afspraken en taken haal ik uit mijn lijsten met doelen en taken. Deze heb ik gecategoriseerd naar onderwerp. Zo heb ik onder meer een lijst met boeken die ik wil lezen, cadeau-ideeën, dingen die ik wil leren, klusprojecten en taken voor het werk. Hierop baseer ik mijn planning die ik gedurende de week maak en een keer per week kritisch bekijk. Is het realistisch wat ik wil doen en draagt het bij aan mijn persoonlijke doelen? Zo nodig schrap, delegeer of schuif ik.

Inzicht en rust

Ik ervaar het bullet journal als een handige tool om inzicht te krijgen in wat ik doe en wat ik nog wil doen. Door gebruik te maken van trackers – een soort grafiekjes – krijg ik bovendien inzicht in hoe het staat met mijn persoonlijke doelen. Zo hou ik bij of ik toe ben gekomen aan voldoende beweging, sociale contacten en hoe ik me die dag voelde. Dit helpt mij bij het maken van kritische keuzes voor de komende week. Bijvoorbeeld iets meer tijd voor sociale uitjes of juist voor mijn werk.

Een bullet journal is leuk!

Ten slotte, ik vind het superleuk om te doen. Je kunt het zo gek of eenvoudig maken als je zelf wilt en je kan het niet fout doen. Al doende kom ik erachter wat voor mij werkt en wat niet. Bovendien kan ik mijn creativiteit kwijt in het maken van de lijstjes, week- en maandoverzichten en de verschillende trackers. Zo brengt het bijhouden van een bullet journal mij in allerlei opzichten rust. Daar word ik blij van!

Lees meer over het bullet journal, ontwikkeld door Ryder Carroll via https://bulletjournal.com/.

Geplaatst in Ruimte.