Gooi ik niet te veel weg?

Leestijd: 4 minuten

Zal je net zien, heb je nèt afstand gedaan van dat ene kledingstuk, die bak schroefjes of dat boek, kan je het ineens goed gebruiken. Dan slaat soms de twijfel toe: gooi ik niet te veel weg?

Afstand doen en bewaren onder een dak

Eerder schreef ik al dat mijn man – Mark – en ik verschillend denken over het bewaren van spullen. Als ik me realiseer dat ik bepaalde spullen al een tijd niet heb gebruikt, doe ik daar afstand van.

Mark daarentegen bewaart spullen omdat hij er nog iets mee wil doen – hij houdt erg van dingen maken, klein en groot, zoals fietsen en op afstand bestuurbare auto’s, speelgoed voor de kinderen, etc.

Daar is vaak van alles voor nodig, van wielen tot kabels en van soldeer tot schroefjes. Om dit te organiseren, heeft hij in zijn kamer stellingkasten met bakjes met dingen die nog eens van pas kunnen komen.

Wat is de juiste methode?

Daarin is niet een goed of slecht antwoord. Dat zou ook niet eerlijk zijn, zeker gezien het feit dat ik ook profiteer van de spullen die Mark bewaart. Bijvoorbeeld als er iets moet worden opgehangen of iets (met name speelgoed…) gerepareerd moet worden.

Tegelijkertijd hebben de cursusboeken en oude papieren van Mark inmiddels ook de weg naar de uitgang gevonden, na enige tijd opgeslagen te hebben gestaan in afwachting van onze verhuizing.

Ga je opruimen? Gebruik dan de vijf stappen uit mijn artikel Opgeruimd is rust!. Spullen met een bepaalde betekenis kunnen een prominente plek krijgen. Voor ideeën: Spullen met herinneringen voor je kinderen bewaren of Herinneringen organiseren: UIT de oude doos.

Duurzaam weggooien

Maar als ik afstand doe van spullen, betekent dit niet dat ik het weggooi. Ik probeer zo duurzaam mogelijk afscheid te nemen van spullen. Natuurlijk zijn er dingen die echt geen tweede leven meer kunnen krijgen en bij het restafval verdwijnen.

Maar voor het zover is, zijn er een heleboel mogelijkheden om afstand te doen van spullen. Organiseer bijvoorbeeld een kledingruil. Het leuke daarvan is dat je jouw kledingstuk nog eens terug ziet. En anders zijn daar natuurlijk de kledingbakken.

Ook veel andere spullen kun je een tweede leven geven, kijk voor ideeën op inzameldoelen.nl of raadpleeg 4 Duurzame(re) tips voor (on)gebruikte spullen.

Spijt van spullen wegdoen…

Ik heb weleens spullen weggedaan waarvan ik later dacht; waarom? Of dat ik zoek naar een broek die ik niet meer heb. Maar spijt heb ik eigenlijk nooit gehad, wel heb ik vaak een gevoel van opluchting ervaren. Vooral bij het wegdoen van cursusboeken en dingen waarvan ik had bedacht er ‘ooit wat mee te doen’. Door er afstand van te doen, had ik niet meer de druk er iets mee te ‘moeten’.

Gek op boeken

Mijn grote uitdaging ligt vooral bij het wegdoen van boeken. ‘Toch zonde’, vond ik, dus bleef het in mijn kast staan. Totdat ik er wat langer over na ging denken.

Wat is nu precies zonde? De ruimte die ze innemen? Dat ze niet gelezen worden? Dat laatste vond ik eigenlijk veel erger. Dus heb ik de boeken waarvan ik denk dat ik ze niet nog een keer ga lezen en – in het geval van kinderboeken – die te gedateerd zijn om te bewaren voor mijn kinderen, weggedaan.

Dat wil zeggen verkocht via bol.com of gratis afgestaan via Marktplaats of Facebook, in een minibieb, aangemeld als zwerfboek of gegeven aan kennissen en vrienden.

Ik bewaar allen nog boeken die iets voor mij betekenen. Dus boeken die me een bepaald inzicht hebben gebracht, of gewoon omdat ik ze heb gelezen op een bijzondere plek. Deze ongeveer 15 voor mij bijzondere exemplaren krijgen een speciaal plekje in ons huis.

Schuldgevoel bij spullen wegdoen

Ik voel me soms ook schuldig. Bij spullen die ik van anderen heb gekregen, of bij spullen uit mijn jeugd die mijn moeder voor me heeft bewaard. Ik altijd maar denken dat de Tandenfee mijn tanden had meegenomen, maar nee, die had ze bij elkaar in een potje gespaard en voor me bewaard.

Hoe schattig ook, wat moet ik ermee? Ook het betere Google-werk heeft mij geen ideeën opgebracht waarvan ik denk: Yes! Ik sta nu zelf voor de overweging, de eerste melktand van de oudste staat op eruit vallen. Ik denk dat ik ze door de Tandenfee mee laat nemen….

Alle links met tips en ideeën nog even bij elkaar
Geplaatst in Opruimen, Ruimte, Spullen.