Een goede planning is het halve werk – zeker bij verhuizen

Leestijd: 4 minuten

In 11 weken tijd hebben we de sleutels van ons nieuwe huis gekregen, ons nieuwe huis aangekleed (muren, vloeren, gordijnen en keuken), oude huis uitgekleed, zijn we verhuisd èn hebben we onze oude woning overgedragen.

En in die tijd zijn we zelfs nog even op vakantie geweest naar Vlieland. Ook waren we grotendeels aan het werk in die periode, alleen op de dag voor en van de verhuizing had ik ‘echt’ vrij.

Een goede planning is het halve werk

Als ik nu terugkijk op de afgelopen weken, denk ik ‘wat een hoop!! Hoe hebben we dat gedaan?!’. Zeker nu de (nog steeds spaarzame, want ja, gezin, werk, etc.) momenten van voetjes omhoog, lekker hapje eten ergens en bijkletsen met vrienden weer wat talrijker worden.

Mark gunt mij de credits voor het snelle, meestal soepele, verloop van de afgelopen periode. Hij zegt dat het komt door de goede planning. En ja, een goede planning is het halve werk, de uitvoering en een beetje mazzel doen dan de rest.

Goede planning klussen in het nieuwe huis

Zo kregen wij op een vrijdag in maart de sleutel van onze nieuwe woning, en konden we maandag weer de sleutel inleveren bij de schilder en aansluitend bij degenen die de vloer kwamen leggen. (Inclusief de plinten, zo’n klusje waarvan je kan denken, komt wel, en na een jaar nog niet geklaard is. Kan ik in het geheel niet tegen…)

Daarna werd de keuken geleverd en had Mark vrij kunnen nemen om deze te plaatsen. Degene die ons daarbij zou helpen, was ziek. Pech. Gelukkig kon mijn vader inspringen waardoor het alsnog is gelukt.

Klussen, bezichtigingen en inpakken in het oude huis

Tussendoor moesten in onze oude woning kasten worden geleegd en verhuisdozen gevuld. Het oude huis werd verkocht, en van bezichtiging tot papierwerk moesten daarvoor geregeld en georganiseerd worden. Wij hadden namelijk een internetmakelaar ingeschakeld; papierwerk, onderhandelingen en plaatsen op Funda hadden we daarmee uitbesteed. Foto’s maken, tekst schrijven en bezichtigingen plannen en verzorgen deden wij zelf.

Ondertussen gebeurde er al van alles in het nieuwe huis. Er liepen veel regel- maar ook doedingen van zowel het oude als het nieuwe huis door elkaar. Kortom, er kwam dus veel op ons af terwijl het gewone gezinsleven met twee dochters (2 en 5) ook nog doordraaide.

Wie doet wat – een goede verdeling

Om grip te houden en ons niet helemaal gek te laten maken, hebben Mark en ik afgesproken dat alles rond het oude huis (bezichtigingen, verkoop, abonnementen, verzekeringen) in principe bij mij lag en rond het nieuwe huis (klussers inhuren, spullen halen en bestellen, nieuwe abonnementen) bij hem. Zo hadden we een duidelijke (eerste) verdeling van taken. Dus ook als het iets was wat we niet aan zagen komen, was voor ons al wel duidelijk wie het zou oppakken.

Uiteraard vond er wel afstemming plaats en namen we belangrijke besluiten samen. Door het zo te doen konden we snel schakelen en waren we niet onnodig tijd kwijt aan dingen die de ander al had opgepakt.

Een goede verdeling – stick to the plan!

Een keer heb ik wel wat gedaan voor het nieuwe huis, dat kostte ons beiden ook gelijk meer tijd dan nodig. Mark had namelijk een helder idee van hoe de douchedeur moest worden, en ik had precies het tegenovergestelde onthouden. Dus ontvingen we een offerte die niet klopte, waarop Mark alsnog een juiste heeft aangevraagd.

Zonde van mijn tijd, zijn tijd en die van de leverancier. En weer een goede les: Stick to the plan! – oftewel, die afspraken heb je niet voor niets gemaakt.

Maak je niet druk…

Verder hebben we geprobeerd de hectische weken zo ontspannen mogelijk door te komen. Zo was dat weekje Vlieland stiekem een cadeautje. Ook hebben we geprobeerd ons alleen druk te maken om de dingen waar we (nog) invloed op hadden.

Zo was het jammer dat de verkeerde rolgordijnen werden geleverd, waardoor we een paar weken zonder zaten. Tegelijkertijd hadden we precies twee dagen voordat we gingen verhuizen de gordijnen voor de slaapkamers binnen, mijns inziens de belangrijkste van allemaal. Dus ja, het was jammer dat de rolgordijnen er niet meteen waren, maar echt erg was het ook weer niet.

…en ontspan

Kortom, je ziet, een redelijk goed verloop van een hectische periode. Dit kwam deels door planning en deels door de goede uitvoer. Een heldere taakverdeling, flexibele instelling en wat mazzel deden de rest.

Tijd voor voetjes omhoog 🙂

Meer lezen

Over thuistaakverdeling:

Thuistaakverdeling – maak het bespreekbaar
Eerlijke verdeling van huishouden en mentale last onhaalbaar?

Verhuizen

Verhuizen met mijn jonge gezin

Plannen

Pluk de dag en plannen: vriend of vijand

Geplaatst in Gezin, Spullen, Thuistaakverdeling, Tijd.