Thuistaakverdeling – maak het bespreekbaar

Leestijd: 3 minuten

Maar weinig stellen bespreken de toekomstige thuistaakverdeling voor de geboorte van het eerste kind. Een gemiste kans; het later corrigeren is veel lastiger.

Verwacht je je eerste kind? Dan komt er ontzettend veel op je af. Logisch, met zo’n levensveranderende gebeurtenis. Bedenken waar de baby gaat slapen, verlof aanvragen, het (eindelijk) vertellen aan je omgeving, gesprekken over welke waarden jullie als opvoeders belangrijk vinden, hoe jullie de opvang gaan regelen….

Dan schiet het bespreken van de (toekomstige) thuistaakverdeling er vaak bij in. Zonde, want het is lastig later te corrigeren. Zeker als je ziet dat ongeveer driekwart van de stellen geen evenwichtige verdeling van huis- en zorgtaken bereikt, zoals blijkt uit de Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Sociaal Cultureel Planbureau.

Bespreek jullie thuistaakverdeling voor de komst van kinderen

Thuistaakverdeling bespreken in verwachting

Bespreek daarom al eerder de verdeling en maak die concreet. Dus wie wordt verantwoordelijk voor het halen en/ of brengen? Voor het koken, de boodschappen? Vanaf wanneer willen jullie er af en toe met zijn tweeën op uit en wie regelt dan de oppas? Wie doet (straks) de was? En wie maakt de badkamer schoon?

Standaarden van huis- en zorgtaken

Heb het er daarbij over wat jullie ‘schoon’ vinden. Dat lijkt misschien overdreven, maar veel ruzies kunnen hiermee worden voorkomen. Jij vindt bijvoorbeeld dat het toilet dagelijks schoongemaakt moet worden, je partner vindt een keer per twee weken wel genoeg. Hierin kan het dan slim de taak op je te nemen.

Uitgangspunten thuistaakverdeling

Bij de thuistaakverdeling zijn er twee uitgangspunten:

  • De structuur van een taak valt uiteen in drie delen, die allemaal onder de verantwoordelijkheid vallen van degene die de taak op zich neemt:
    1) het signaleren van de taak (‘het brood is op, er moet brood gekocht worden’
    2) plannen van de taak (‘wanneer kan ik naar de bakker’)
    3) uitvoeren (naar de bakker gaan en het brood kopen)
  • De thuistaakverdeling kan naar behoeften en/ of omstandigheden worden aangepast

Repareren

Zelf heb ik de kans het vooraf over de thuistaakverdeling te hebben gemist. Althans, in grote lijnen hebben we het er wel over gehad maar dat liet ik meteen al los toen onze oudste dochter Nora was geboren. Ik vond het namelijk wel logisch dat ik (bijna) alles voor mijn rekening nam totdat ik weer aan het werk ging. Dan zouden we vanzelf die evenwichtige thuistaakverdeling wel bereiken. Dit bleek helaas anders te lopen.

Natuurlijk kun je ook dan nog de thuistaakverdeling bespreekbaar maken en repareren. Vaak begint het met inzichtelijk maken wie wat doet. Door het alleen te benoemen loop je het risico in een ‘welles-nietes’ te belanden en daar is niemand bij geholpen. Vandaar dat ik je aanraad te beginnen met aan te geven dat je de thuistaakverdeling wil bespreken.

Inzicht in thuistaakverdeling

Maak inzichtelijk wie wat nu doet. Door zelf een lijst te maken van alle taken die jullie hebben of maak gebruik van deze lijst van de Volkskrant. De lijst geeft snel een beeld van de verdeling en kun je alleen invullen. Voor een meer gedetailleerd overzicht dat jullie allebei invullen, en eventueel voor een langere periode, gebruik je de lijst ‘Check je taakverdeling‘ ontwikkeld door Women Inc: .

Zijn jullie niet zo van de lijstjes? Gebruik dan de kaarten van Fair Play. Hierop zijn alle mogelijke taken van een huishouden met een gezin te vinden. Deze geven meteen ook de gelegenheid per taak te bespreken wat jullie standaarden zijn en wat jullie belangrijk vinden, bijvoorbeeld voor een kinderverjaardag mogen cadeautjes niet meer dan een x bedrag kosten. Deze kaarten zijn ontwikkeld door Eve Rodsky – schrijver van het boek ‘Schat, wil jij dit even doen?’.

Verdeling van de thuistaken

Hebben jullie een overzicht van alle taken die voor jullie gezin worden verricht en wat jullie standaarden zijn? Dan gaan jullie de taken verdelen. Hierbij kun je ervoor kiezen een paar vaste taken te hebben en een paar taken die rouleren. Denk bijvoorbeeld aan koken, cadeautjes kopen, kinderen van en naar school brengen/ halen, etc. Je kunt die taken dagelijks, wekelijks of maandelijks laten rouleren.

Het is belangrijk regelmatig, ik raad wekelijks aan, met elkaar de afgelopen en aankomende periode te bespreken. Hoe ging het? Zijn er taken die moeten wisselen door aankomende omstandigheden? Niets staat vast, streef altijd naar de voor jullie beiden meest optimale verdeling.

Meer lezen

Boek ‘Schat, wil jij dit even doen?’ van Eve Rodsky, ook ontwikkelaar van het spel ‘Fair Play’
Artikel 7 tips: Eerlijkere taakverdeling huishouden
Artikel Weekschema als gezin: de voordelen en weekschema toepassen
Of download gratis werkbladen voor grip op jouw huishouden

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Thuistaakverdeling, Tijd.