Opgeruimd is rust!

Leestijd: 2 minuten

Voel je de behoefte even de dingen om je heen te vergeten en te ontspannen? Doe iets nuttigs: ga opruimen. Weet je niet hoe te beginnen (of het af te maken)? Met dit 5-stappenplan van Julie Morgenstern ga je voortvarend aan de slag!

Naast dat opruimen helpt uit je hoofd te gaan en te ontspannen, brengt een opgeruimd huis rust. Dit stappenplan van Julie Morgenstern is voor bijna elke plank, la, kast, papierstapel, etc. te gebruiken.

Uiteraard kun je mij ook inschakelen voor een aanpak specifiek gericht op jouw situatie. Ook voor ideeën over hoe je je huis opgeruimd houdt, of om je op een andere manier op weg te helpen neem je vrijblijvend contact met me op. Ik reageer altijd binnen twee dagen.

1. Sorteren
Zet drie dozen of manden neer. In een mand doe je dat wat naar een naar een andere plek in huis kan, de volgende mand is voor de spullen die je op de plek die je aan het opruimen bent wilt houden. Ten slotte doe je in de derde en laatste doos of mand de dingen die het huis kunnen verlaten.

(alt="")

2. Afdanken
De mand of doos met de spullen die weg kunnen, daarvan is een deel misschien nog bruikbaar. Eigenlijk sorteer je hier weer, wat kan weg, wat kan naar de kringloop of kun je verkopen of iemand anders blij mee maken.

3. Plek toewijzen
Zorg dat je de ruimte hebt om alles een goede plek te geven. Dat wil zeggen dat je de spullen die je veelvuldig gebruikt binnen handbereik plaatst. De spullen die je minder vaak gebruikt kunnen beter worden opgeborgen, etc.

4. Bundelen
Hierbij stop je spullen die bij elkaar horen bij elkaar in een mandje/bakje/doosje/etc. op hun plek. Stel jezelf de vraag hoeveel je wilt houden. Een potlood kan handig zijn, maar 10 binnen handbereik zijn er misschien wat veel.

5. Onderhouden
Ruim aan het einde van de dag weer op. En als je merkt dat bepaalde spullen meerdere keren hun plek niet terugvinden, vraag je dan af of ze opbergen op een andere plek of op een andere manier beter aansluit.

Meer lezen: Organizing from the inside out, Julie Morgenstern

Geplaatst in Opruimen.