Foto’s opruimen

Leestijd: 2 minuten

Voor de maand juni is een van mijn doelen een fotoboek maken van het eerste levensjaar van mijn jongste dochter. Hieraan besteed ik 10 minuten per dag. Lekker overzichtelijk toch? Helaas, aan het maken van het fotoboek gaan nog wel wat stappen vooraf zoals foto’s opruimen en ordenen…

Verzamelen

Allereerst wil ik ervoor zorgen dat ik alle foto’s bij elkaar heb. Dus eerst verzamel ik alle foto’s en dat zijn er nogal wat. Het leuk van digitale fotografie namelijk is dat je lekker veel foto’s kan maken, er is er altijd wel eentje die lukt.

Dus zijn er de foto’s die ik zelf heb gemaakt met mijn telefoon, dan zijn er die door anderen zijn gemaakt en die ik heb ontvangen via e-mail, WhatsApp, de ouderapp van de kinderopvang, etc. Maak dan een back-up; op een externe harde schijf en/ of in een cloud.

Ontdubbelen

Goed, alles verzameld. Dan is er het geval van dubbele foto’s. Voor het filteren daarvan zijn verschillende apps beschikbaar.
Duplicate File Finder voor Windows
dupeGuru – deze scant al je bestanden
PhotoSweeper en MacClean  voor Mac.

Ordenen

Nu kan ik beginnen aan foto’s opruimen enhet foto’s ordenen. Ook dit pak ik grotendeels aan volgens de 5 stappen van Julie Morgenstern. Dus eerst ga ik het sorteren. Sowieso; durf weg te gooien. Ga je die onscherpe foto’s echt gebruiken? Heb je echt behoefte aan 15 foto’s van dat zwembad of dat schattige lammetje?

Anders dan bij het opruimen van fysieke spullen, dien je van tevoren na te denken over hoe je je foto’s wil organiseren. Per jaar, per gebeurtenis, of anderszins. Hierbij dien je erop te letten dat je niet verdwaalt. Maak dus niet te veel mappen.

Ikzelf heb gekozen voor een sortering op datum en bij een speciale gebeurtenis, zoals een bruiloft of vakantie, voeg ik een steekwoord toe. Zo staan de mappen op de computer op volgorde.

Doel van je foto’s

Bedenk daarnaast wat je met de foto’s wil doen. Wil je ze (vindbaar) bewaren, ga je ze delen of ga je een fotoboek maken? Zo maak ik een fotoboek van het eerste levensjaar van mijn jongste dochter. Daarvoor heb ik een map gemaakt met mijn favoriete foto’s. Of ze ook allemaal in het fotoboek komen, dat bepaal ik bij het maken ervan.

Terwijl ik bezig was met het ordenen van de foto’s, kwam ik ook de geboortekaartjes tegen. Hiervan heb ik foto’s gemaakt, die krijgen ook een plekje in het fotoboek. Zo kunnen de kaartjes de papierbak in, maar hebben ze toch een mooi plekje gekregen.

Wil je ook aan de slag en je foto’s opruimen, ordenen en een fotoboek maken? Neem contact op met mij en kijk ook eens op de pagina van Foto Organizers Nederland (FON).

Geplaatst in Opruimen.