Ontspannen en werken in vakantietijd – kan dat?

Leestijd: 4 minuten

Na een korte vakantie zijn we weer aan het werk. Wij hadden bedacht ontspannen en werken in vakantietijd te combineren. Ik was benieuwd hoe dat uit zou pakken: minder druk op het werk (deadlines) en kinderen die wel naar de opvang gaan, maar niet precies op tijd moeten zijn.

Ik droom van uitslapen maar lukt dat wel nu het werk doordraait? Hoe zorgen we voor tijd voor ontspanning? Kortom: ontspannen en werken in vakantietijd – kan dat?

Uitslapen?

We zijn pas een week onderweg, maar wat me nu al opvalt is dat we een stuk later opstaan, maar nog niet eens zoveel later onderweg zijn dan wanneer we op tijd op school moeten zijn. Nog steeds moeten de kinderen herinnerd worden aan waar ze mee bezig zijn – ontbijten, aankleden of tandenpoetsen – maar het gaat meer ontspannen.

Want ach, wat maken die vijf minuten uit? Dat geldt ook voor het ophalen en de slaaptijden. Ik had verwacht dat het een potje zou worden maar met een enkele uitschieter vanwege elders eten, blijft bedtijd ook redelijk steady tussen 19.30 uur en 20.30 uur. Bovendien kunnen we stiekem ook nog eens een keer uitslapen. We hebben al een keer 09.30 uur gehaald, maar dat was wel uitzonderlijk. We blijven hopen 😉

Het werk draait door

Is het dan allemaal halleluja? Nee zeker niet. Ik had mezelf voorgenomen dat terwijl ik niet weg ben en geen officiële vakantie heb, het rustiger aan te doen en vooral meer leuke dingen te ondernemen; alleen, samen, met vrienden en/ of de kinderen. In de eerste week is me dat nog niet gelukt, sterker, ik heb meer (leuke!) opdrachten aangenomen. Het werk draait door.

Voor Mark geldt dat ook. Dus daar waar we hoopten wat meer ruimte voor ontspanning te hebben, is het volle kracht vooruit. Wellicht komt dat doordat we de eerste regio zijn die vakantie heeft en de rest van het land nog doordraait. Ik verwacht dan ook dat het komende weken makkelijker wordt.

Tijd voor ontspanning

tijd voor ontspanningTegelijkertijd signaleren we beiden al heel snel dat we wat willen doen aan de werkdruk en tijd voor ontspanning willen. En dat gaat dus niet vanzelf. Om de ontspanning te pakken hebben we toch midden in de vakantieperiode een paar dagen weg gepland. Samen plannen Mark en ik nu ook dagen dat we met het hele gezin wat willen doen om te voorkomen dat het stiekem toch volloopt met werk(afspraken). Ook al gaat dat voorbij aan ons eerste idee.

Daarbij neem ik het mee in elk gesprek dat ik met een (potentiële) opdrachtgever of klant voer, dat ik momenteel weinig of geen ruimte heb. Dat kan ertoe leiden dat ik ‘nee’ moet zeggen maar vaak blijken deadlines dan toch rekkelijker te zijn. Verder plan ik midden in de week een afspraak bij de schoonheidsspecialist en etentjes of uitjes met vrienden om zoveel mogelijk het vakantiegevoel te ervaren.

Ontspanning door structuur

Daarbij houden we ook deels vast aan structuur, bijvoorbeeld met ons weekmenu, alhoewel dat wel wat grilliger is. We kunnen ons wat meer laten meevoeren door de dag, en dan eten we ineens elders dan we hadden bedacht. Vandaar dat we nu maar voor een paar dagen wat bedenken zodat we flexibel zijn. We hebben immers meer tijd om eens naar de winkel of markt te gaan (iets waar we stiekem best veel plezier aan beleven (zie ook Vakantie! Gooi de routine het raam (niet) uit)) en ons ook nog helpt met versere producten te werken.

En dan ook nog een nieuw huis

Sinds begin mei wonen we in ons nieuwe huis. Hartstikke fijn en leuk, en ook daar hebben we nog genoeg te doen. Van dingen ophangen tot bedenken of we de inrichting anders willen, leveranciers contacten enzovoorts.

We proberen niet in de valkuil te stappen van maar bezig blijven, want we weten dat op de momenten dat we lanterfanten, nieuwe ideeën ontstaan. Door ze op te schrijven voorkomen we dat we direct in de actiemodus komen en nemen we de tijd er later op terug te komen. Misschien is het toch niet zo’n goed idee of brengt het ons op nog iets beters.

Vakantiegevoel?

vakantiegevoel thuis

Hiermee hopen we de komende 4 weken het gevoel van vakantie te ervaren, thuis, en daar lekker van te genieten. Een combinatie van een staycation en werkvakantie. Eens zien of dat voor herhaling vatbaar wordt! Of dat we toch meer nodig hebben om even los te komen en echt te ontstressen.

Meer

 

Geplaatst in Gezin, Tijd, Werk.