Hoe wil je je ruimte gebruiken?

Leestijd: 3 minuten

Gebruik jij je eettafel zoals jij dat wilt? En je bureau? Of zijn het verzamelplaatsen voor spullen die geen vaste plek hebben? Hoe los je dit op en zorg je ervoor dat je plekken gebruikt zoals jij wilt? Stel jezelf de vraag: hoe wil je je ruimte gebruiken?

Ik zie het vaker bij klanten, een discrepantie tussen hoe een bepaalde plek in huis – een kamer, kast of bureau – wordt gebruikt en hoe die bedoeld is. We beginnen dan met het helemaal leeghalen van die ruimte. Ondertussen worden de spullen die door de handen gaan al gesorteerd op wat weg kan en wat niet thuishoort op de plek waar we aan het opruimen zijn.

Hoe wil je je ruimte gebruiken?

En dan, wanneer de ruimte die we onder handen nemen helemaal leeg is, stel ik de vraag: ‘hoe wil je deze plek gebruiken?’ Het antwoord hierop leidt vaak tot verrassende inzichten. Vervolgens krijgen alleen die spullen er een plek die nodig zijn om de plek te gebruiken zoals je wilt. Dus wil jij het bureau gebruiken om aan te werken, dan horen kookboeken daar niet thuis.

Het lijkt zo simpel als jij het zegt, maar zo had ik er nog nooit over nagedacht – Klant ViaRosa

Hiermee voorkom je dat jouw bureau een verzamelplek wordt voor alles dat geen vaste plek heeft. Je hoeft nu niet meer op te ruimen voor je aan het werk wilt, of, op een andere plek zoals de keuken- of eettafel- te gaan werken.

Spullen op een vaste plek

Zo zie je maar weer, het hebben van een vaste, logische plek voor je spullen levert tijd op. Los van dat je minder vaak iets hoeft te zoeken –‘waar heb ik dat ook alweer gelaten’, ‘ik dacht dat ik het nog had’ – kun je de plek meteen gebruiken zoals je die bedoeld had. Dus meteen aan het werk of aan tafel om te eten zonder dat je eerst op hoeft te ruimen. Bovendien brengt een opgeruimd huis je rust. (Nog niet overtuigd van het nut van opruimen? Lees ook mijn artikel Spullen opruimen? 6x daarom!)

Spullen moeten jouw gewoonten volgen  – niet andersom

Dit samen sterkt mij in de overtuiging dat spullen jou en jouw gebruiken moeten volgen en niet andersom. Stel, je bent enorm geïnspireerd en wil aan het werk of iets anders, dan is het hartstikke vervelend als je eerst moet opruimen of zoeken naar spullen.

Maar let bij het verzinnen van een plek dat je spullen jouw gebruiken volgen en niet andersom. Het moet jou helpen, en niet je in de weg zitten.

Spullen en gewoonten – het voorbeeld van de schoenen

Een voorbeeld dat ik vaker gebruik is dat van de schoenen. Je kunt bedenken dat je die uit doet bij binnenkomst en daar een schoenenrek neerzetten.

Als je vervolgens toch altijd je schoenen uitdoet in de woonkamer, op de bank, kunnen schoenen overal terechtkomen. Dat kan voor ergernis zorgen en misschien kun je zelfs – dat ene paar – schoenen niet snel vinden. Toch lukt het je niet je schoenen in het schoenenrek op de gang te zetten. Verplaats dan je schoenenrek naar de bank in plaats van vast te houden aan hoe je het zou willen.

Spullen en mijn gewoonten

Je kunt een idee hebben van hoe je dingen georganiseerd wilt hebben, maar als dat vervolgens niet aansluit bij hoe je ruimten gebruikt, pas het dan aan. Dit is voor ons een goede reden geweest om niet alles voor onze verhuizing te organiseren. We wilden op een aantal plekken eerst kijken hoe we het gingen gebruiken.

Willen we voor onze post iets organiseren bij de voordeur of toch in onze woonkamer? En wat doen we met de sleutels? Dat past in mijn overtuiging dat spullen jou moeten volgen. En nu op zoek naar een sleutelrekje voor in de woonkamer ?.

Kom maar op met die opruimtips

Je huis opruimen: 40 quick wins

Of volg me op Insta of Facebook

Geplaatst in Opruimen, Ruimte, Spullen, Tijd.