Werken in vakantietijd en het echte vakantiegevoel (bij vlagen)

Leestijd: 3 minuten

Nu de vakantieperiode er bijna op zit, is het voor mij tijd om terug te blikken op hoe dat is gegaan: werken in vakantietijd. Is het gelukt toch het vakantiegevoel te grijpen?

Nou, het antwoord is eigenlijk heel kort: bij vlagen. Het kostte mij bijvoorbeeld meer moeite om te stoppen met werken op het moment dat ik me dat had voorgenomen. De voorgenomen snipperdag (halve dag werken, halve dag vrij) maakte plaats voor een uurtje minder werken dan normaal.

Vakantietijd en werktijd in balans

Werken in vakantietijd in balans

Dit had er onder meer mee te maken dat ik gemerkt en ongemerkt meer werkafspraken maakte dan ik van tevoren had bedacht. Gelukkig realiseerde ik me dat snel, waardoor we toch wat meer gingen plannen.

Dus ook leuke dingen kwamen in de agenda, alhoewel we van tevoren hadden bedacht het meer van het moment af te laten hangen. Dat werkt dus niet voor ons. Hierdoor leek het wel alsof we meer aan het plannen waren dan normaal, tegelijkertijd werden we doordat we minder structurele afspraken hadden – op tijd op school, bij de zwemles, reguliere vergaderingen – ook minder geleefd.

Lanterfanten in vakantietijd

Het is bekend dat lanterfanten goed voor je is: je wordt er creatief van en je kunt goed nadenken over de toekomst (lees het artikel Hard werken is goed, luieren is beter van Quest). Dit had ik mij dan ook voorgenomen; momenten waarop ik met de benen omhoog kon met een notitieblokje bij de hand. De goede ideeën – of dit nu voor mijn bedrijf, gezin of iets anders was – zouden dan vanzelf komen.

Nou, dat is er – zoals ik stiekem al wist – niet van gekomen. Toch hebben de afgelopen weken me weer laten zien dat ik de leukste baan heb die er is – een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Tegelijkertijd heb ik me gerealiseerd dat ik scherp moet blijven letten op de balans tussen al die dingen die ik doe.

Bewaken van grenzen

Werken in vakantietijd doelenEigenlijk draait het daar vaak om, het bewaken van je grenzen. Of dit nu in je werk, sociale leven of gezin is. Dus ook of er genoeg ruimte is voor ontspanning (leerpunt voor dit bezige bijtje)… Ook ik vraag me regelmatig af voordat (soms pas tijdens, oeps) ik iets ga doen, of dat wel zinnig is. Ik kijk kritisch naar of het bijdraagt aan mijn doelen of aan wat ik wil doen. Je kunt je tijd immers maar aan keer besteden (lees ook het artikel Je doelen bepalen).

En net wanneer je denkt je draai gevonden te hebben, krijg je een opdracht, gaat je kind naar (een andere) school, of gebeurt er iets anders wat impact heeft. Extra belangrijk om ook je planning los te kunnen laten en tot op zekere hoogte mee te bewegen met wat er om je heen gebeurt (op Instagram: Lekker gepland? Laat het los!).

Bewaken van grenzen en dus ook ‘nee’ verkopen

Wat voor mij het moeilijkste is, is ‘nee’ verkopen. Want hoe graag ik ook iedereen help, het kan niet altijd. Het ontbreekt me aan de tijd. En daar waar ik tijdens de vele maatregelen ruimte had om ook ’s avonds nog even door te gaan, vult zich dat nu weer met activiteiten buiten de deur. Dus ook de dingen die tijdelijk online waren, vinden weer op fysieke locaties plaats.

Had ik eerst nog weleens de tijd om ook na de bijeenkomst nog even een uurtje iets te doen, is die ruimte weg. En dat is maar goed ook. Dat maakt de vraag ‘wat wil je bereiken of doen’ wel prangend. Het antwoord op die vraag maakt het bewaken van die balans makkelijker.

Werken – en toch ook nog vakantie

Deze zomervakantie ben ik ook wel even helemaal los geweest van werk. We zijn een week en een lang weekend weg geweest. Het weer en de zwoele avonden leverden mij een vakantiegevoel – al was het wat verdund door werkzaamheden – op dat zich over meerdere weken uitstrekte.

En werken wanneer er minder mensen aan het werk zijn heeft ook zeker voordelen. Misschien doe ik het volgend jaar weer zo, eerst even zien hoe lang we het vakantiegevoel op deze manier weten vast te houden. En alvast nieuwe plannen maken ?.

Geplaatst in Tijd, Werk.