Weggooien of bewaren? De duurzaamheidsspagaat

Leestijd: 3 minuten

Weggooien is zonde! Maar ja, het is óók zonde als ongebruikte spullen ruimte innemen, of je zelfs tijd of energie kosten.

Dit noem ik ook wel de duurzaamheidsspagaat. Net als veel van mijn klanten worstel ik daar ook mee. Hoe kun je duurzaam omgaan met je tijd, energie èn je omgeving?

Wat is duurzaam?

Toch denken we bij het woord ‘duurzaam’ meestal aan het milieu. Dat is te verklaren door de vele – terechte – aandacht die dit krijgt. Maar duurzaam gaat over meer dan het milieu. Duurzaam betekent dat iets lang mee gaat; dus ook je spullen, tijd en energie. (Voor de precieze betekenisontwikkeling: Van Dale of Onze Taal.) Wanneer slaat de duurzaamheidsbalans dan om naar afstand doen van spullen – en kom je uit de duurzaamheidsspagaat?

Wie wat bewaart, die heeft wat!

Cliché; wie wat bewaart die heeft wat, en hartstikke waar. Tuurlijk is het soms hartstikke handig om bepaalde spullen achter de hand te houden. Er zou maar net iets stuk gaan, of als je meerdere kinderen hebt, kan kleding en speelgoed na een (paar) jaar weer gebruikt worden.

Wie iets niet gebruikt, die heeft wat!

Kom je iets in de kast tegen dat niet gebruikt wordt, bijvoorbeeld dat projectje – het onaangeraakte kleurboek, of de breinaalden – of die spijkerbroek die eigenlijk niet lekker zit, stel jezelf dan allereerst de vraag of je eraan vasthoudt alleen omdat je het zonde vindt het weg te doen.

Ook ik begin weleens enthousiast ergens aan en heb dan allerlei dingen in huis gehaald. Bijvoorbeeld een puzzel, spelletje of kookboek. Het kan zijn dat ik daar een tijdje heel veel plezier van heb, maar na verloop van tijd verschuift mijn aandacht naar andere dingen. Dan zie ik het in de kast liggen en vind dan dat ik er iets mee ‘moet’ doen.

Wie iets ongebruikts weg doet, creëert ruimte

Door van dit soort spullen afstand te doen, valt de druk er iets mee te moeten ook van mijn schouders. Dat scheelt letterlijk ruimte in de kast en figuurlijk in mijn hoofd. En dat gun ik jou ook.

Duurzaam afstand doen van ongebruikte spullen

Hiermee zeg ik niet dat je spullen dan maar weg moet gooien, er zijn gelukkig ook milieuvriendelijke manieren zijn om afstand te doen van spullen. Geef het weg, doneer, breng het naar de kringloop of verkoop het. Voor concrete ideeën voor het milieuvriendelijk omgaan met ongebruikte spullen raadpleeg mijn artikel 4 Duurzame(re) tips voor (on)gebruikte spullen.

Duurzaam is spaarzaam

Hiermee schuurt het duurzaam omgaan met spullen ook aan tegen spaarzaam; zuinig doen, erop letten niet te verspillen. Dat is hartstikke mooi, maar waarom zou je dan wel je tijd, geld, energie en ruimte besteden aan ongebruikte en/ of onbelangrijke dingen? Want als je daarop let, ben je vanzelf duurzaam bezig, dingen gaan dan langer mee. Ik trek spaarzaamheid en duurzaamheid dan ook breder dan spullen; ook je tijd, energie en ruimte kun je maar een keer besteden.

Uit de duurzaamheidsspagaat met ViaRosa

Vandaar dat ‘duurzaam’ een prominente plek inneemt in hoe ik werk; het is een van mijn vijf uitgangspunten. Dit betekent dat ik in mijn aanpak duurzaam omga met je beschikbare tijd, energie en ruimte. Daarbij gaan we ook duurzaam om met je spullen.

Neem je mij in de arm, dan breng ik de spullen voor je weg, op een zo’n duurzaam mogelijke manier. Daarmee bespaar jij tijd, energie en ruimte èn haal ik je uit de duurzaamheidsspagaat. Wel zo fijn!

Geplaatst in Duurzaam, Opruimen, Ruimte, Spullen.