Is mijn huis spic en span?

Leestijd: 2 minuten

Veel mensen verwachten van mij als opruimcoach dat mijn huis spic en span is. Het antwoord op die vraag hangt het er maar net vanaf wat je daaronder verstaat.

Volgens ‘ensie.nl’ betekent het: helemaal schoon of opgeruimd.
helemaal schoon; keurig netjes opgeruimd of schoongemaakt; kraakhelder; vervolgens oneigenlijk ook wel: piekfijn in orde; gloednieuw; (als) gereinigd.

Mijn huis is niet/ wel spic en span

Onder die verklaring is het bij ons alleen spic en span wanneer de schoonmaker net is geweest. Want ja, ook bij ons thuis wordt er geleefd. Zeker met twee jonge kinderen (Nora, 6 en Janna, 3) gebeurt er altijd wel wat. Knutselen, spelen, een beker die omvalt, eten (en dus knoeien, kruimels…). En daar is ons huis ook voor, om er (lekker) te leven.

je thuis voelenJe thuis voelen in je eigen huis

Wat ik belangrijk vind en wat ik ook uitdraag in het werken met klanten, is dat je je thuis voelt in je eigen huis. En of dat voor jou betekent dat je boekenkasten vol hebt, of juist zo min mogelijk, doet er wat mij betreft niet toe.

Samen een systeem ontwikkelen

Maar loop je vast, kijk je om je heen en heb je dat thuisgevoel niet, dan help ik je daar graag bij. Dit door samen met jou een systeem te ontwikkelen voor je spullen. Dat wil zeggen dat je alleen dát in huis hebt dat je in je huis wilt hebben.

Ook organiseren we de dingen in huis zo dat je niet onnodig tijd kwijt bent aan zoeken. En als alles thuis eenmaal goed geregeld is, dan werkt dit op een positieve manier door in jezelf, je gezin en je werk.

We zetten in op het ontwikkelen van een systeem zodat het je ook op de langere termijn lukt het thuis opgeruimd te houden, waarmee je tijd, energie en ruimte bespaart. Want hoe lekker is het dat je precies weet waar je wat kan vinden? Dat je niet onnodig spullen in huis haalt die je nog hebt? En uit die cirkel van rommel, stress en haast te komen?

‘Spic en span genoeg’

Dus op de vraag of mijn huis ‘spic en span’ is, is het antwoord ‘spic en span genoeg’. Ik voel me namelijk relaxed en thuis en ik besteed mijn tijd zoveel mogelijk aan de dingen die ik belangrijk vind. Aan persoonlijke doelen, gezin, werk en mijn sociale leven.

En of jij mijn huis opgeruimd vindt, maakt eigenlijk niet uit.

Lees ook

Spullen optimaal opruimen: 8 tips
Spullen opruimen? 6x daarom!

Geplaatst in Huishouden, Spullen.