Lessen in flexibiliteit: Ruimte voor wat echt telt en groots genieten

Leestijd: 4 minuten

Sinds een paar maanden hebben zich stiekem best wat veranderingen voltrokken in mijn leven. Janna is begonnen met school en ik heb een grote opdracht stopgezet voor meer ruimte voor wat echt telt. Dit heeft natuurlijk effect op het dagelijks leven, dit keer deel ik graag met je hoe ik daarmee omga.

Focus op opruimen

Ik ontdek steeds meer hoe essentieel mijn opruimpraktijk voor me is, niet alleen als professional maar ook als individu. Ik help anderen graag om meer rust in het dagelijks leven te krijgen zodat er ruimte ontstaat voor leuke dingen. Dit door niet alleen fysieke ruimtes te organiseren, maar ook mentale en emotionele ruimte vrij te maken.

Vandaar dat ik per afgelopen zomer ervoor heb gekozen een opdracht die een groot deel van mijn werkweek in beslag nam, stop te zetten. Zo kan ik me meer focussen op mijn werk als opruimcoach, ik heb ruimte voor wat echt telt.

Golf van veranderingen

Ik heb er dan ook voor gekozen mijn vaardigheden verder te ontwikkelen door een opleiding te volgen die mijn trajecten met klanten nog succesvoller maken. Dit samen met het stopzetten van de opdracht en het einde van de tropenjaren, heeft een golf van veranderingen in gang gezet die niet alleen mijn werk, maar ook mijn dagelijkse leven beïnvloedt.

De utopie van de vrijgekomen ochtend

Ach ja, en ik dacht nog wel dat ik die vrijgekomen maandagochtend aan persoonlijke uitjes kon gaan besteden. De realiteit is dat deze langzaam lijkt te worden opgeslokt door werk. Om dit tegen te gaan – en omdat ik in de donkere tijd die we ingaan minder graag naar buiten ga, heb ik besloten me in plaats daarvan op een grote klus in huis te storten: de trappen (3!).

Lessen in flexibiliteit en belangrijke dingen eerst

Dit brengt me bij een cruciale les die ik in tijden van drukte steeds opnieuw leer of invul: de kunst van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het gaat erom dat je de dingen doet die voor jou belangrijk zijn. Mij helpt de mooie metafoor van de keien, de steentjes en het zand in de glazen pot daarbij. Hierbij staan de keien voor de dingen die het allerbelangrijkst zijn, zoals gezin, sociaal leven, mantelzorg. De steentjes voor de dingen die er nog eenmaal bij horen, dus het dagelijkse eten bijvoorbeeld. Zand voor al het andere, minder belangrijke wat ook dagelijks op ons afkomt. Je moet wel eerst de keien in de pot doen, want als je eerst steentjes en zand erin stopt, passen die er niet meer bij.

Leuke dingen zijn (het meest) belangrijk

Tegenwoordig neem ik ontspanning en leuke activiteiten in mijn routine op door daar bewust tijd voor te reserveren. We horen immers regelmatig dat het belangrijk is goed voor onszelf te zorgen, dat wil zeggen te zorgen voor voldoende rust, ontspanning en beweging (zelfzorg). Dingen die vaak het eerste sneuvelen wanneer er veel tegelijk op ons afkomt. En dat hoeven dus niet altijd hele hoogstaande dingen te zijn, maar ook een spelletje, een wandeling, een goed gesprek of film vallen daar voor mij onder.

Nu ik zelfzorg naast onder andere het gezin en mijn opruimpraktijk als ‘kei’ zie, is het voor mij een stuk makkelijker keuzes te maken. Want is dit wat er nu voor mij ligt belangrijk voor mij? Heb ik al voldoende aandacht besteed aan mijn keien?

Het betekent ook dat ik daar als eerste tijd voor vrij maak. En het gekke is, voor die steentjes en zand is dan ook echt ruimte, zonder dat ik het gevoel heb (structureel) te kort te schieten. Dat betekent natuurlijk soms ook dat je ‘nee’ moet zeggen, maar ook dat gaat wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat je keien zijn een stuk makkelijker. Iets wat ik jou ook van harte gun.

Ruimte voor wat echt telt en groots genieten

Ruimte voor wat echt telt

Laat het leven geen to-do lijst zijn, maar een bewuste reis waarin je jouw keien koestert. Net zoals ik mijn opruimpraktijk omarm als een ‘kei’, nodig ik je uit om jouw ‘keien’ te identificeren en er bewust tijd voor vrij te maken. Ontspanning, leuke activiteiten en zelfzorg zijn geen luxueuze steentjes of zand, maar waardevolle keien die je leven verrijken.

Wil je meer diepgang over het maken van bewuste keuzes en het beheren van je tijd? Lees dan mijn eerdere blogs met de gehele metafoor van de keien en het stellen van doelen. Voor meer grip op je tijd download je gratis mijn praktische hulpmiddelen. En neem vrijblijvend contact met me op om te ontdekken hoe ik je kan ondersteunen bij het toepassen ervan.

Laat je inspireren door de kunst van flexibiliteit en aanpassingsvermogen, en geniet bewust van de keuzes die jouw leven verrijken. Het is tijd om ‘ja’ te zeggen tegen de dingen die er echt toe doen en ‘nee’ tegen het gevoel van structureel tekortschieten.

Nog even checken waarom het nemen van rust zo belangrijk is? Check dit artikel van Psychologie Magazine waarin ook nog wat nuttige tips worden gegeven over hoe je dat doet.

 

Geplaatst in Ruimte, Tijd.