Waarom ik een hekel heb aan gratis spullen

Leestijd: 4 minuten

Het klinkt misschien wat on-Nederlands, maar ik heb dus een hekel aan gratis spullen. Als me iets wordt aangeboden, sta ik even stil bij de vraag: heb ik dit echt nodig? Meestal is het antwoord nee.

gratis spullenNeem bijvoorbeeld mijn ervaring op de Gezondheidsbeurs afgelopen jaar. Het was een fantastische ervaring, met bijzondere gesprekken, maar er werd ook gul uitgedeeld. En daar begint de ellende. Het vriendelijke ‘gratis’ aanbod komt met een lastige beslissing: accepteren of weigeren.

Ik koos ervoor het niet aan te nemen, met vaak verbaasde blikken van aanbieders en nog een nadrukkelijk ‘maar het is gratis’ tot gevolg. Waarom ik het weiger? Omdat ik niet zomaar spullen wil waar ik geen plek of nut voor heb. En laten we eerlijk zijn, het is niet alleen onpraktisch maar bovendien allesbehalve duurzaam.

Het dilemma van gratis

Op het eerste gezicht lijkt iets gratis ontvangen fantastisch. Want hoe lekker is dat, iets voor niets krijgen. Maar is het echt zo geweldig als het lijkt? Het antwoord ligt vaak in de lastige afweging die we moeten maken. Accepteer ik dit gratis item, wetende dat het waarschijnlijk ergens in een hoek belandt waar het stof verzamelt?

Of durf ik nee te zeggen, hoe goed de aanbieder het ook bedoelt? En die aanbieder, dat kan dus een standhouder zijn, maar ook je buurvrouw, oom, kennis of collega, wat het vaak nog moeilijker maakt.

Duurzaamheid in het geding

Laten we eerlijk zijn, gratis spullen die we niet nodig hebben botsen nogal met het principe van duurzaamheid. Gratis dingen dragen hier niet bepaald aan bij. Vaak zijn de hebbedingetjes die we van de standhouder of bij de kassa krijgen wegwerpproducten.

De kortstondige vreugde van het ‘iets voor niets krijgen’ verandert al snel in een last als je bedenkt dat je nu iets hebt wat je eigenlijk niet wilt of nodig hebt. Het komt niet alleen ons huis binnen, maar draagt ook bij aan de cultuur van overconsumptie die onze planeet geen goed doet.

Opruimstress

Bij mijn klanten zie ik dat het hebben van overbodige spullen stress veroorzaakt. Daarbij constateer ik dat het niet alleen gaat om het hebben van rommel, maar ook de mentale last die komt kijken bij het maken van keuzes. Wat houd je? Wat doe je weg? Hierdoor ontstaat vaak ook nog een schuldgevoel, want het is toch ‘zonde’ dat het nooit gebruikt is, daarom hopen we vaak dat het nog eens een keer van pas komt – ik noem dat ook wel de duurzaamheidsspagaat waar je dan in terecht komt.

Dus gratis dingen lijken onschuldig, maar dat zijn ze niet. Deze spullen dragen bij aan het opruimprobleem. Zo verandert een goedbedoeld gebaar in een lastige taak.

De kracht van nee zeggen

Begrijp me niet verkeerd, ik houd van spullen. Mits je er wat aan hebt en/ of ervan geniet. Ik ben dan ook een groot voorstander van het bewust een keuze maken en wat mij betreft sluit ‘nee’ zeggen tegen gratis hebbedingetjes naadloos hierop aan. Zo bespaar je niet alleen ruimte in je huis, het dwingt je ook na te denken over wat je werkelijk nodig hebt. Hiermee doe je een wezenlijke bijdrage aan een duurzamer bestaan.

Kies bewust, zeg ‘nee’

Dus ja, ik heb een hekel aan gratis spullen. Niet omdat ik niet houd van een aanbiedingen of een vriendelijk gebaar, maar omdat ik vind dat we bewust een keuze moeten kunnen maken. Wat wil je wel een plek geven in huis en wat niet, waar heb je echt wat aan en waaraan niet? Hoog tijd dus om ‘nee’ te zeggen tegen overbodige spullen, tegen de cultuur van overconsumptie, en ‘ja’ te zeggen tegen nuttige en zinvolle spullen.

Zeg ook ‘nee’ tegen gratis spullen

Nu, beste lezer, roep ik jou op om ook ‘nee’ te zeggen. Hoe fijn was het geweest als je dat had kunnen doen tegen die broodbakmachine van de buurvrouw die stof staat te vergaren, de ongebruikte ijsmachine van je oom, of dat koffiezetapparaat van je collega terwijl je geen koffie drinkt?

Laten we ernaar streven alleen de dingen te accepteren die we nodig hebben of waar we blij van worden. Heb je behoefte aan wat tips over hoe je ‘nee’ zegt tegen gratis spullen? Lees de blog die ik speciaal schreef om jou daarbij te helpen. We kunnen het!

Wil je verder gaan dan alleen ‘nee’ zeggen tegen gratis spullen, en wil je ontdekken hoe – met Black Friday in zicht – bewuster consumeren een positieve impact kan hebben? Lees dan dit artikel van Trees for All . Hierin delen ze inzichten en tips over hoe je op een verantwoorde manier kunt omgaan met consumptie.

Geplaatst in Duurzaam, Opruimen, Spullen.