Ik hou van spullen

Leestijd: 3 minuten

Als je op Google intypt ‘Ik hou van spullen’, krijg je allerlei tips over hoe te minimaliseren en toch afstand te doen van spullen. Jammer, ik houd namelijk écht van spullen.

In het bijzonder houd ik van boeken, muziekdragers als vinylplaten en cd’s en kleding. In tegenstelling tot wat vaak van mij gedacht wordt dus. Want ja, als opruimcoach hang je ‘natuurlijk’ Marie Kondo aan en ga je voor absoluut minimalisme. Ik neig meer naar de ‘nieuwe’ Marie Kondo die recent liet weten dat haar huis nu ook ‘rommelig’ is met de drie kinderen die ze nu heeft: “[het] klopt bij de levensfase waar ik nu in zit”. Duh…

Prettig thuis

Hoe leuk het ook is bevestigd te worden in wat ik allaaang wist; dat is totaal niet waar het mij om gaat. Voor mij is het belangrijk dat ik me prettig voel in mijn huis en dat er tijd is voor de leuke dingen. En dat gun ik iedereen. Ikzelf geniet bijvoorbeeld thuis enorm van het draaien van vinylplaten (en ik hou van boeken: Hey boekenverzamelaar!). Tegenwoordig doen dochters Janna (4) en Nora (7) daar vrolijk aan mee. Ze hebben inmiddels zelfs enkele favorieten. Cd’s noemen ze ‘kleine platen’ waarvan ze er graag wat meer van hunzelf tussen willen zien.

Prominente plek voor spullen

Ook zijn er spullen die een verhaal vertellen. Soms letterlijk. Zo maak ik een soort verslag van het opgroeien van Janna en Nora. Mijn moeder deed dit vroeger ook voor mij en ik vind het hartstikke leuk daar af en toe wat van terug te lezen. Zeker als ik paralellen kan trekken met de fases waarin onze eigen dochters zitten.

Sommige spullen krijgen een prominente plek. Zoals een pop die ik gekregen heb van mijn overgrootmoeder, die nu in een vitrinekastje aan de muur hangt. Of het bruidspaar (van LEGO) dat bovenop onze bruidstaart stond dat een mooie plek onder een stolp heeft gekregen.

Spullen maken het thuis

Want zoals kleren de man of vrouw maken, maken spullen de sfeer, het thuis. Het is pas lastig als de spullen je in de weg gaan zitten. Bijvoorbeeld doordat je spullen niet meer kunt vinden, en er daarom meerdere van hetzelfde in je huis zijn (maar waar dan?!). Of wanneer de spullen je afleiden, je veel tijd kwijt bent aan zoeken of je confronteren met onafgemaakte projecten en niet behaalde goede voornemens.

Van die spullen die ongebruikt in een kast of la liggen zeg ik zonde! En als ze je herinneren aan minder leuke ervaringen, of je ervaart spullen als ballast omdat ze je bijvoorbeeld confronteren met een onafgemaakt project of nooit behaalde goede voornemens, heb je helemaal een goede reden spullen een tweede leven – elders – te gunnen. Leuke dingen geef je alsnog een (betere) plek, andere spullen geef je een tweede leven door ze te doneren, naar de kringloop te brengen of het te recyclen. Voor tips voor het duurzaam afstand doen van spullen ga je naar mijn artikel 4 Duurzame(re) tips voor (on)gebruikte spullen.

2,5 dag zoek jij

2,5 dag per jaar zoeken we spullen

Even tussendoor – feitje uit het boek Het leven van dingen – wist je dat we gemiddeld 2,5 dag per jaar besteden aan zoeken? Vergelijk dat met hoeveel we gemiddeld in de file staan, 6 uur per jaar, en zie wat een effect een georganiseerd huis heeft op je dagelijks leven.

We zoeken het meest naar de afstandsbediening, onze sleutels, telefoons, brillen, schoenen en portemonnees.

Ik hou van spullen – jij? Leestip

Ik ben overigens niet de enige die zo over spullen denkt. Warna Oosterbaan toont in het boek Het leven van dingen aan dat we niet zonder dingen kunnen maar dat we ook beter met ze om moeten gaan. Realiseren hoe belangrijk ze voor ons zijn en ze wat vaker laten maken. Want wist je bijvoorbeeld dat spullen een grotere impact op het milieu hebben dan vlees eten en reizen?

En zo heeft Warna wel meer feitjes over dingen die hij in dit boek deelt. Het geeft een helder inkijkje in onze relatie met dingen.

Nooit meer een opruimtip missen? Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Geplaatst in Opruimen, Spullen.