Lente! Deuren open en buitenspelen, -sporten, picknicken of zonnen. Of nee, toch maar eerst de voorjaarsschoonmaak?!
Wat is de voorjaarsschoonmaak?
Wacht even, wat is dat eigenlijk, de voorjaarsschoonmaak? Het is het idee dat we na een bedompte winter ons huis weer even opfrissen. Dit is ontstaan in de periode dat we onze huizen nog verwarmden met kolenkachels. Dat liet een zwarte aanslag achter op alles in huis, zie hier de noodzaak van de voorjaarsschoonmaak.
Volgens Wikipedia is deze gewoonte in onbruik geraakt, maar als je erop googelt geven de hoeveelheid stappenplannen en tips die als resultaten tevoorschijn komen, toch een andere indruk.
Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders houdt nog een voorjaarsschoonmaak. Het is ook niet voor niets dat we als beroepsvereniging de Nationale Opruimweek hebben uitgeroepen in de eerste volle week van de lente. Maar is het nog wel zinnig, zo’n voorjaarsschoonmaak?
Zin van voorjaarsschoonmaak – en wat je dan doet
Uiteraard is het soms goed even een tandje bij te zetten en de dingen die niet in je routine zitten aan te pakken. Denk maar aan het lappen van de ramen, het ontdooien van je vriezer of het wassen van je gordijnen.
Of maak jij onderscheid tussen winter- en zomerkleding in je kast, dan zijn de eerste zonnestralen een goede aanleiding te wisselen in je kast. Bekijk dat wat je uit de kast haalt, met een kritische blik. Heb je het afgelopen winter gedragen? Nee? Dan is de kringloop, een kledingruil of de kledingbak waarschijnlijk een betere bestemming.
Vergeet hierbij je kapstok en/ of hal niet; wanten, sjaals en winterjassen hoeven nu niet meer binnen handbereik te zijn. En haal petjes, zonnebrillen en zonnebrand weer tevoorschijn.
Onzin van een voorjaarsschoonmaak
Dat sommige dingen die niet in je routine zitten toch soms even gedaan moeten worden, dat is zo. Het kan af en toe gewoon lekker zijn even een tandje bij te zetten. Maar dat hoeft volgens mij niet per se gebonden te zijn aan de lente. Dus houd jij een voorjaarsschoonmaak omdat het zo hoort? Onnodig!
Doe bijvoorbeeld zoals ik; op druilerige dagen poetsen en op zonnige dagen lekker naar buiten. (OK, dat lukt niet altijd, maar het is wel een fijn uitgangspunt.) Stoor je je eraan dat je niet naar buiten kunt kijken? Lap dan vooral je ramen. En ga vooral niet tegen heug en meug allerlei dingen doen, gewoon omdat je denkt dat het zo hoort.
Opruimen en schoonmaken brengen rust. Rommel veroorzaakt stress en leidt af. Dus of je nu groots opruimt en schoonmaakt in het voorjaar, of in de winter, het is eigenlijk altijd goed om het bij te houden.
Wat past jou
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: doe vooral wat jij fijn vindt en waar jij je prettig bij voelt. Vind je het lastig te bepalen wat voor jou prettig is, wat voor jou wat meer en minder aandacht kan gebruiken?
Daar kan het spel Fair Play* je bij helpen. Dit is een spel dat ik graag inzet voor het verdelen van taken, maar ook voor het bepalen van hoe je dingen wilt. Vooral handig wanneer je huishouden uit meerdere personen bestaat, dan kun je samen vaststellen waar jullie je allebei of allemaal prettig bij voelen.
Houd je het altijd al goed bij, dan is het op zijn kop zetten van het hele huishouden waarschijnlijk helemaal niet nodig. Uiteraard zijn er dingen die af en toe gedaan moeten worden.
Waar je naast het lappen van ramen, ontdooien van de vriezer en het wassen van de gordijnen aan kunt denken en ook hoe vaak, dat heb ik voor je op een rijtje gezet in mijn huishoudschema, een van de onderdelen van mijn werkbladen voor grip op je huishouden die je gratis kunt downloaden.
Leuke googleresultaten
Doe de grote schoonmaak in één dag
Een andere blik op de voorjaarsschoonmaak van Flow: Een verse blik op je voorjaarsschoonmaak
Voorjaarsschoonmaak in de jaren 30
* Het kaartspel Fair Play is gebaseerd op het boek van Eve Rodsky, ‘Schat, wil jij dit even doen?’ (Lezen). Gebruik het kaartspel om te komen tot een eerlijke taakverdeling en voor het creëren van persoonlijke tijd en ruimte.