Jouw kennismaking met opruimcoach ViaRosa

Leestijd: 4 minuten

Na lang wikken en wegen neem je contact op voor een kennismaking met mij als opruimcoach ViaRosa. Daarvoor kom ik bij je thuis, een eengezinswoning in Den Haag.

Ik bel aan en je doet open met de woorden: “Let maar niet op de rommel… Of juist wel,” zeg je. Je voelt toch schaamte. In het telefonische gesprek dat we voorafgaand aan onze kennismaking hadden, vertelde je dat je steeds minder bezoek wilt ontvangen. Omdat je je schaamt. En dit brengt een gevoel van eenzaamheid met zich mee. Ik prijs je voor het zetten van deze eerste stap.

“Let maar niet op de rommel… Of juist wel.”

Je nodigt me uit plaats te nemen op de bank. Je schuift wat speelgoed en magazines opzij zodat er ruimte voor ons allebei is. Je mompelt een bijna onverstaanbaar ‘sorry’. En ik blijf benadrukken dat het nergens voor nodig is, maar ik weet dat het vaak diep zit.

Gevoel van onrust

Los van verminderd bezoek, vertel je dat je je niet helemaal thuis voelt in je eigen huis. De rommel leidt je af van wat je wilt doen en veroorzaakt een gevoel van onrust. Het gevoel nergens meer aan toe te komen, altijd bezig te zijn en nooit wat af te krijgen of opgeruimd te hebben, maakte dat je dan toch contact met me op hebt genomen.

Tijdens onze kennismaking merk ik aan je dat het je hoog zit, je vertelt je verhaal niet zonder tranen. Je keek tegelijkertijd op als uit naar mijn bezoek. Het idee eindelijk de vicieuze cirkel van rommel en stress te doorbreken, lucht op. Maar je bent ook bang voor wat ik er wel niet van moet denken.

Hulp vragen en hoge eisen: reden kennismaking opruimcoach

Hulp inschakelen is niet vanzelfsprekend voor je, vertel je. Je hebt het idee dat je opruimen gewoon moet kunnen, want iedereen kan het toch? Ik stel je gerust, opruimen lukt niet altijd en dat kan allerlei oorzaken hebben. Een ingrijpende levensgebeurtenis bijvoorbeeld waardoor je leven (tijdelijk) op zijn kop staat.

Ook stellen we hoge eisen aan onszelf. Soms lijkt het alsof iedereen alles perfect op orde heeft, maar dat is niet zo en hoeft ook helemaal niet.

Leven op zijn kop

leven op zijn kop - opruimcoachNu je eenmaal meer op je gemak bent, vertel je over de situatie waarin je zit en waarom dat je niet lekker zit. 5 jaar geleden hebben jullie je eerste kind gekregen. Tot die tijd waren taken gelijk verdeeld, sinds de geboorte van de jullie oudste zoon zijn er meer taken bij gekomen en daar hebben jullie het eigenlijk nooit over gehad. Totdat het jou -inmiddels hebben jullie twee zoons- teveel werd.

Het lukt je namelijk niet meer echt te relaxen thuis. Je wordt eigenlijk altijd wel afgeleid door klusjes die nog gedaan moeten worden of de rommel om je heen. En dat terwijl het zo belangrijk is dat je je thuis weer op kunt laden. Zeker met een druk bestaan als dat van jou met werk, gezin, sport en sociaal leven.

‘Gekmakend’

Daarom heb je al verschillende pogingen gedaan het huishouden te organiseren maar je weet eigenlijk niet goed waar te beginnen. Soms wordt het je teveel en haal je in een keer een kast leeg. Maar aan het einde van de dag blijf je altijd met een paar dingen zitten waarvan je dan niet meer kunt bedenken wat je ermee moet doen. ‘Gekmakend’ vind je het.

Het ideale plaatje

Tijdens ons gesprek vraag ik je naar je ideale plaatje. Na een drukke dag kom je thuis, en dan? Dat is voor jou een no-brainer: rust. Voor jou betekent dat geen rondslingerende rommel en meer tijd voor dingen die je graag doet: tijd spenderen met je man en twee zoons, sporten, lezen en bijpraten met vriendinnen.

Rondleiding voor je opruimcoach

Je geeft me een rondleiding door je huis en laat je vertellen wat we zien. Geen kast blijft gesloten. Ondertussen vraag ik je voor wat en wie ruimtes bestemd zijn en schrijf dat op. Dat ik die vraag stel, zet je direct al aan het denken. Want als je het bureau voor je werk wilt gebruiken, waarom staat daar dan een wasmand? Ik vertel dat ik daar graag samen met je naar kijk tijdens onze sessies.

Na de rondleiding nemen we nog even plaats op de bank en ik vertel je wat het werken met mij in grote lijnen inhoudt. Zo geldt er vanuit de beroepsvereniging een gedragscode waar geheimhouding onderdeel van uitmaakt. Alles wat je me vertelt en wat we doen blijft tussen ons (tenzij je me nadrukkelijk toestemming geeft, zoals voor het opschrijven van dit geanonimiseerde verhaal). Ook vertel ik je dat ik na afloop de spullen waar je afscheid van wilt nemen zo duurzaam mogelijk voor je afvoer.

Meer rust en tijd voor de dingen die er echt toe doen

Ten slotte is het voor mij tijd om op basis van wat je me hebt laten zien en verteld, een plan van aanpak te maken. Zelf heb je ook al gekeken naar mijn All-in opruimpakketten maar je geeft aan het lastig te vinden in te schatten wat er nodig is. Ik stuur je snel een offerte en na jouw akkoord gaan we samen aan de slag.

Op naar meer rust en tijd voor de dingen die er echt toe doen.

Maak ook een afspraak voor jouw kennismaking met opruimcoach ViaRosa.

Geplaatst in Gezin, Spullen, Thuistaakverdeling, Tijd.