Een klant vroeg me waarom opruimen zo stom is. Ik snap ook dat je liever iets anders doet. Dit blog is speciaal voor mijn klant en al die anderen die liever iets anders doen dan opruimen; 5 redenen waarom opruimen stom is.
Opruimen is stom omdat het intensief is; het is namelijk stressvol (1), tijdrovend (2), overweldigend (3), je ziet niet direct resultaat (4) en het kan je onzeker maken (5).
1. Stressvol
Opruimen is stressvol omdat je bij elk ding jezelf moet afvragen: wat is het? Gebruik ik het nog en wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt? Word ik er blij van? Als je daar dan uit bent, ben je nog niet klaar.
Stel: je wilt het bewaren, dan moet je nadenken over een goede plek. Dus waar gebruik ik het en wanneer? Is op die handige plek geen ruimte, kan het betekenen dat je die ruimte ook moet organiseren en bij alle dingen die daar liggen ook weer moet bedenken wat het is en of je het gebruikt.
Besluit je dat het ding de deur uit kan, zijn er ook weer meerdere wegen om uit te kiezen. De vragen die daarbij horen: kan iemand anders het gebruiken? Moet het gerepareerd worden? Of is het echt voor de prullenbak? En kan je er iemand anders blij maken, betekent dit dat je het weggeeft, aan een bekende of onbekende, of zet je het te koop? Of is het geschikt voor de kringloop of een goed doel?
2. Tijdrovend
Zelfs als je besluit dat het ding geen plek meer hoeft te krijgen in jouw huis, kun je er nog een tijdje mee bezig zijn. Zet je het te koop, dan moet je foto’s maken (zie dit artikel van Marktplaats voor tips), het op een platform als Marktplaats of Vinted te koop zetten en reageren op potentiële kopers. Ook blijft het dan nog even in huis en heeft het alsnog een (tijdelijke) plek nodig. Besluit je het niet te verkopen, dan moet je het naar de stort of de kringloop brengen.
Hoe meer spullen je in huis hebt, voor hoe meer dingen je ook dit proces door moet. En dat kan heel tijdrovend zijn, zeker als je spullen hebt waar je aan gehecht bent en waar je dus langer over na moet denken. Nog een reden waarom opruimen stom is. Zeker als je je tijd liever aan iets anders besteedt.
3. Overweldigend
Door je bewust te zijn van de beslissingen die voor je liggen, kan het idee van opruimen overweldigend zijn. Zeker als je niet weet waar je moet beginnen en/ of als je het idee hebt tijd te weinig hebben.
4. Vertraagd resultaat
Wanneer je dan eenmaal begint met opruimen, zie je niet direct resultaat. Sterker, doordat je begint met spullen een vaste plek te geven, lijkt de chaos te verergeren. Het kan even duren voordat het effect van het opruimen merkbaar wordt, wat soms ontmoedigend kan zijn en opruimen stom maakt.
5. Onzeker
Tja, waar moet je beginnen? Hoe moet je spullen organiseren? Hoe maak je het beste gebruik van de ruimte? Dit maakt je onzeker en kan leiden tot besluiteloosheid en twijfel over waar te beginnen.
Nooit meer opruimen!
Opruimen vraagt dus veel van je. Dat maakt opruimen stom. MAAR heb je eenmaal bedacht hoe je de ruimtes in je huis wil gebruiken, dan maak je het jezelf wel makkelijker.
Is je huis opgeruimd, dan vermindert dat stress en verbetert dat je algehele organisatie wat je een hoop tijd scheelt. Want dan hoef je nooit meer op te ruimen! Ben je gelijk van dat stomme gedoe af…
Ennuh, even voor de goede orde; ik vind opruimen juist heel leuk!
Helpers bij opruimen
Voor alle 8 vragen die je kunnen helpen bij het nemen van een beslissing ga je naar het artikel dat ik erover schreef
En het artikel Hoe wil je je ruimte gebruiken helpt je precies dat te bepalen, wat het organiseren van je spullen een stuk eenvoudiger maakt