Tv-programma’s over opruimen

Leestijd: 3 minuten

Persoonlijk geniet ik erg van de tv-programma’s over opruimen. Zo is er na Ons huis vol spullen, Consumed en Opruimen met Marie Kondo, alweer het tweede seizoen van het tv-programma ‘Je huis op orde’.

Opruimen doe je niet ‘even’

In die programma’s zie ik de bevestiging dat in tegenstelling tot wat we massaal aannemen, je opruimen niet even doet. En dat wordt mooi belicht en uit de taboesfeer gehaald met behulp van dit soort tv-programma’s. Opruimen vereist een aantal vaardigheden zoals plannen, organiseren en focus houden. Vaardigheden die ik bezit en waarvan ik me bewust ben dat dit niet vanzelfsprekend is.

Het dream team bij opruimen

Bovendien, en dat zal je waarschijnlijk niet verbazen, ik vind opruimen leuk! Ik kijk dan ook graag naar programma’s over opruimen. Zoals bij ‘Je huis op orde’ kan ik er alleen maar van dromen een paar dagen achter elkaar met klanten zonder afleiding op te ruimen. En dat vanuit een overzichtelijke loods waar je goed ziet hoeveel je van dingen hebt. Vervolgens vindt alles wat mag blijven of verkocht gaat worden een plekje in een opgefrist en gepimpt huis met slimme opbergmogelijkheden.

Tv-programma’s en slimme oplossingen

Zo was ik enorm onder de indruk van de oplossing die werd gevonden in de vorm van opklapbare tafel voor de kinderopvang aan huis die Ronald heeft in Berkel en Rodenrijs. Of hoe door het verplaatsen van het kookeiland het toch al ruime appartement van Mandy en Jack nog ruimer werd.

Kanttekening bij tv-programma’s over opruimen

Als opruimcoach vind ik zulke programma’s niet alleen leuk, ik juich ze toe. Wel valt me er het een en ander in op. In het geval van de gezinnen is het vaak de vrouw die het niet meer trekt en die de meeste moeite lijkt te hebben met het maken van keuzes. De focus bij het opruimen ligt vaak op haar; zij heeft de meeste (uitgezonden) interacties met presentator Viktor Brand en opruimcoach Eefje Sedee.

Zij trekt de verantwoordelijkheid voor zowel het huishouden als de staat van het huis veelal naar zich toe. Het laat wederom zien dat de mentale last vooral bij de vrouw ligt, zij vervult de rol van manager in het huishouden. Zij bedenkt wat wanneer moet gebeuren en vraagt haar man alleen om hulp bij de uitvoering ervan. Dit terwijl hij net zo goed deel uitmaakt van het huishouden.

En ook in het dream team ontkom je niet aan de stereotyperingen. De huishoudcoach is een vrouw, net als de specialist in organiseren en opruimen en de handige timmeraar een man.

Bewustwording

Wat ik heel mooi vind om te zien, is hoe open de deelnemers zich over het algemeen opstellen. Ook illustreert het goed dat opruimen een bewustwordingsproces is. Zo vond Mandy het moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen aangeboden spullen en kreeg ze van opruimcoach Eefje tips om daarmee om te gaan. Of Dick die afscheid nam van de onvoltooide tekening van zijn overleden vrouw omdat het hem eigenlijk alleen maar verdrietig maakte en hij toe was aan vrolijke herinneringen.

Je thuis prettig voelen

In de tv-programma’s over opruimen gaat het uiteindelijk om het resultaat. ‘Oeh’ en ‘ah’ wanneer het gezin voor het eerst weer voet zet in eigen huis zijn dan ook veelvuldig te horen. Prachtig beeld natuurlijk, maar dat is niet waar het wat mij betreft om draait. Het gaat erom dat jij je in je eigen huis echt thuis voelt en je in je dagelijkse leven tijd hebt voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Dat doe je door bewust keuzes te maken voor wat je wel en niet houdt en waar je wel en geen tijd aan besteedt. De een zal minder spullen bewaren dan de ander, en dat is ook prima. Het draait erom dat jij ook na mijn vertrek grip houdt op je huishouden en spullen én je prettig blijft voelen thuis.

Meer lezen

Thuistaakverdeling – maak het bespreekbaar

Ontspullen met Marie Kondo – goed of slecht nieuws?

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Opruimen, Ruimte, Spullen, Thuistaakverdeling.