Kinderen en opruimen: gaat beter samen dan je denkt!

Leestijd: 3 minuten

Heerlijk, af en toe een dagje aanrommelen thuis. Dat vinden de kinderen natuurlijk ook fantastisch, alles wordt uit de kasten getrokken. Dan is het tijd om op te ruimen. Hoe houd je het ook dan gezellig?

Allereerst, probeer samen te voorkomen dat het aan het einde van de dag is alsof er een bom ontploft is. Dus eerst je knutselspullen opruimen voordat je een boekje gaat lezen. Eerst de tafel opruimen voordat je gaat tekenen of een spelletje spelen, enz.

Maak opruimen makkelijk

Je ziet soms de prachtigste sorteringen en opbergsystemen. Een mooi voorbeeld is LEGO. Je kunt op allerlei manieren sorteren, op steentjes of op kleur. Dat ziet er hartstikke mooi uit, maar dat maakt het opruimen niet bepaald makkelijk. Het vraagt veel denkwerk en dat maakt dat je kinderen snel de handdoek in de ring gooien.

Maak daarom alleen een onderscheid tussen verschillende typen speelgoed. Spelletjes bij spelletjes, LEGO bij LEGO (ongeacht kleur en formaat steen) en knutselspullen bij knutselspullen. Daarom: 1 bak voor lego, 1 bak voor kleurpotloden, knuffels, etc. Ben je ook nog eens samen zó klaar.

Kinderen en opruimen doe je met bakken, bakken en nog eens bakken

Zorg dat het voor de kinderen duidelijk en zichtbaar is waar dingen horen. Dit doe je door de bakken van mooie labels te voorzien, of door doorzichtige bakken te gebruiken en alles op kinderhoogte te plaatsen.

Samen organiseren

Betrek bij het organiseren van het speelgoed je kind(eren). Zij zijn degenen die het gebruiken en ook gaan opruimen, wel zo handig als het dan zoveel mogelijk aansluit op hun wensen. Denk daarbij ook aan een speciaal plekje voor hun schatten die ze overal vandaan weten te halen.

Kinderen en opruimen is ook keuzes maken

Probeer ook het principe van een erin, een eruit. Of als het ergens vol begint te raken, bijvoorbeeld op hun schatplek, ga dan samen kijken waar je kind niet meer mee speelt of beoordeel wat stuk is. Doe dat samen weg. Help je kind bij het maken van keuzes over wat kan blijven en weg kan.

Neem de keuze niet geheel uit handen, omdat het dan voor je kind ook steeds lastiger wordt die keuzes te leren maken. Vanuit mijn praktijk weet ik dat het heel belangrijk is dit te oefenen. Jong geleerd is oud gedaan; je kinderen hebben er ook later baat bij als ze het maken van keuzes onder de knie hebben. Is het echt heel moeilijk voor je kind, zet het dan een paar weken uit het zicht en doe er dan eventueel alsnog afstand van.

“Die tekening wil ik nog afmaken”

tekeningmappen van NoraDan brengt me bij de volgende uitdaging; de (onafgemaakte) tekeningen en kunstwerken. Alles moet natuurlijk nog worden afgemaakt of worden bewaard. Van mij hebben Janna en Nora daarom allebei twee mappen gekregen. Eén om de tekeningen die nog afgemaakt moeten worden in te doen en één om de tekeningen die ze willen bewaren in te plakken. Dat scheelt een hoop zwevende kunstwerken.

En ook voor de map met onafgemaakte kunstwerken geldt, dat als het vol is, er keuzes gemaakt moeten worden. Help ook hier je kind op weg met het maken van die keuzes.

Wees duidelijk

Roep niet dat je kind moet opruimen, dat is zeker op jongere leeftijd veel te vaag. Geef aan dat de potloden weer in het etui kunnen of laat ze alle kralen verzamelen. Als je het opruimen zelf makkelijk hebt gemaakt, dan kan je kind al vanaf een jaar of 6 de eigen kamer opruimen.

Een gezellig opruimmoment

Zorg voor een vast opruimmoment op de dag. Maak dan ook zelf een rondje door het huis. ‘Goed voorbeeld doet volgen’, en dat is met opruimen niet anders. Je kunt er een gezellige bezigheid van maken door een muziekje op te zetten en na het opruimen even een momentje te nemen voor iets te drinken met iets lekkers.

Of maak er een wedstrijdje van. Wie kan er het meeste opruimen in 5 minuten?

Meer tips over het betrekken van kinderen bij het huishouden, of bekijk deze ideeën van Ouders van nu.

Geplaatst in Huishouden, Kinderen, Opruimen, Ruimte, Spullen.